Εκκλησία|26.09.2019 22:10

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Μαρίνα Ζιώζιου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συναντήθηκε εκτάκτως χθες αργά το βράδυ της Τετάρτης με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ξενοδοχείο Cipriani του Μανχάτταν. Τον πρόεδρο συνόδευε ο στενός του συνεργάτης, Ομέρ Τσελίκ, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr, τη συνάντηση ζήτησε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής λίγο πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη και γι’ αυτό ο κ. Ελπιδοφόρος τον επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο.

Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και η συζήτηση περιεστράφη στα θέματα της καταστάσεως των μειονοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία, στην αναγκαιότητα της αναστηλώσεως του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου και στις προοπτικές για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Είναι γνωστό ότι οι δύο άνδρες γνωρίζονται εδώ και χρόνια από τον καιρό που ο κ. Ελπιδοφόρος ήταν ηγούμενος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και είχε διεθνοποιήσει το ζήτημα του ανοίγματος της ιστορικής Σχολής.

Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην απόλυτη προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και εν γένει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρόεδρος, αφού ενημερώθηκε για το έργο της  Αρχιεπισκοπής Αμερικής, προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο να τον επισκεφθεί κατά την προσεχή επίσκεψή του στην Τουρκία.

Σε περίπου δύο ώρες είναι προγραμματισμένη και η επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ωστόσο, ο κ. Ελπιδοφόρος είχε την ευκαιρία να μιλήσει και χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αφού τον καλωσόρισε κατά την ομιλία του στους Έλληνες ομογενείς στην Αστόρια.

Μάλιστα, στην προσφώνησή του τον αποκάλεσε «Ελπιδοφόρο πρωθυπουργό» και του είπε «είσαστε νέος και δυνατός, ο λαός περιμένει από εσάς πολλά γιατί μπορείτε να πάτε την Ελλάδα και μπροστά και ψηλά. Η ομογένεια είναι και θα είναι πάντα κοντά στην Ελλάδα με όλες τις δυνάμεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είχε τεθεί και στη διμερή συνάντηση που είχε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο. Ποιος δεν θυμάται τα συγκινητικά λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την επαναλειτουργία της Σχολής μιλώντας πριν κάποιους μήνες στην τράπεζα της Ι.Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή.

«Εμείς δεν θα παύσωμε να προσευχόμεθα και να επιμένουμε και να προσπαθούμε να επαναλειτουργήσει η Σχολή μας διότι το θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμά μας. Όταν στην Τουρκία υπάρχουν πάρα πολλές μουσουλμανικές Θεολογικές Σχολές, με ποια λογική και με ποιο αίσθημα δικαίου δεν μπορούν να έχουν και οι χριστιανοί πολίται της Τουρκικής Δημοκρατίας μία δική τους Θεολογική Σχολή; Δεν θέλουμε περισσότερες, ούτε κάποια καινούργια, θέλουμε αυτή που είχαμε και πρέπει να ανοίξει ξανά. Και τότε όλοι θα έρθουν και θα ανεβούμε μαζί εις τον Λόφον της Ελπίδος, να δούμε τις ελπίδες μας πραγματοποιημένες και να υποδεχθούμε τους νέους μαθητές. Να εύχεσθε όλοι, αδελφοί και τέκνα, γι’ αυτή τη μεγάλη ημέρα και επιφανή, την οποία χρόνια τώρα περιμένουμε, με δάκρυα και με προσευχή».

Αρχιεπισκοπή ΑμερικήςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑμερικήΘεολογική Σχολή ΧάλκηςΑρχιεπίσκοπος Αμερικής