Εκκλησία|18.10.2019 20:43

Θεσσαλονίκη: Μήνυμα ενότητας από τον Βαρθολομαίο

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Τέσσερις στάσεις στη Θεσσαλονίκη περιλάμβανε το πρωινό πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή (18.10). Μετά τα εγκαίνια του νέου βιοκλιματικού κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επισκέφτηκε τη Μονή Βλατάδων και τις πρώην φυλακές  στο Γεντί Κουλε, καταλήγοντας στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφτηκε το νοσοκομείο με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του. Μπήκε σε θαλάμους ασθενών προσφέροντάς τους παρηγορητικά λόγια αλλά και σε θαλάμους νεογνών δίνοντας τους την ευλογία του.  

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απόλαυσε και τα έργα ζωγραφικής της έκθεσης του ζωγράφου αρχιτέκτονα και καθηγητή Ευθύμιου Βαρλάμη για τον Όσιο Λουκά τον Ιατρί, επίσκοπο Συμφερουπόλεως. Η  έκθεση εγκαινιάστηκε σήμερα από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη. 
Νωρίτερα η σύζυγος του Ευθυμίου Βαρλάμη αφού καλωσόρισε τον Πατριάρχη του πρόσφερε ως δώρο ένα καλαίσθητο πιάτο για γλυκά. 
«Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου κατέστη σπόγγος που σκουπίζει τα  δάκρυα του πόνου αλλά και της χαράς μετά από το ευχάριστο γεγονός της γέννησης. Απορροφά τον ιδρώτα και την αγωνία κατά την αναμονή των εξετάσεων. Ήρθαι, των αρρώστων αδερφών μας» δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Επίσκεψη στο Γεντί Κουλέ 

Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Γεντί Κουλέ έδειξε  ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δύσκολη καθημερινή διαβίωση των κρατουμένων στις πρώην φυλακές Επταπυργίου. Μάλιστα συνομίλησε και με πρώην κρατούμενους οι οποίοι τον υποδέχτηκαν στις πρώην φυλακές.  Λίγο αργότερα τέλεσε αγιασμό στο εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου στο οποίο εκκλησιάζονταν οι φυλακισμένοι. Το εκκλησάκι χτίστηκε πριν από περίπου εκατό χρόνια από τον τον έγκλειστο ιερομόναχο Μελχισεδέκ, ο οποίος καταδικάστηκε από το στρατοδικείο Χαλκιδικής.

«Ειναι υποχρέωση όλων μας, στο μέτρο που μπορεί ο καθένας, να αγωνίζεται υπέρ της ελευθερίας του ανθρώπινου προσώπου τόσο από πνευματικής άποψης όσο και από κοινωνικής. Η ελπίδα της ελευθερίας δεν φυλακίζεται και η πραγματική ελευθερία είναι δώρο του Αγίου Πνεύματος» δήλωσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος. 

Τρισάγιο στη Μονή Βλατάδων 

Τρισάγιο στην μνήμη του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Τυρολόης καί Σερεντίου Παντελεήμωνος ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια ηγούμενος της Μονής Βλαταδων και εκοιμήθη πριν από λίγο καιρό, τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά τα εγκαίνια του νέου οικολογικού κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το ηγουμενείο της Μονής όπου τέλεσε αγιασμό για την ανακαίνισή του.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος«Παπαγεωργίου»