Εκκλησία|13.01.2020 17:09

Σπασόφσκι και Ζάεφ είδαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη – Σημαντική πρωτοβουλία Βαρθολομαίου

Μαρίνα Ζιώζιου

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχαν τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Δημοκρατίας Βορείου Μακεδονίας, Ολιβερ Σπασόφσκι, συνοδευόμενος από τον προκάτοχό του, Ζόραν Ζάεφ, και τους συνεργάτες του. Σκοπός της επίσκεψης, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Θρόνου, ήταν η θεώρηση του εκκλησιαστικού προβλήματος των Σκοπίων.

«Κατά τη συζήτηση ετέθησαν επί τάπητος αι προηγηθείσαι επί του θέματος φάσεις, εν αίς και η βούλησις της επαναφοράς της εκείσε Εκκλησίας εις την κανονικότητα υπό το όνομα της Αρχιεπισκοπής Αχριδών, κατόπιν και της υποβληθείσης εν καιρώ εις την Μητέρα Εκκλησίαν εκκλήτου προσφυγής» αναφέρει το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Για το σκοπό αυτό αποφασίσθηκε να προσκληθούν στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Σερβίας και της Εκκλησίας των Σκοπίων, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο μείζον εκκλησιαστικό ζήτημα της χώρας. Η ατμόσφαιρα των συνομιλιών ήταν θερμή και ειλικρινής, ενώ ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ εξέφρασαν τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη τους προς τη Μητέρα Εκκλησία.

Στη συζήτηση ήταν παρόντες οι μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ, Σηλυβρίας Μάξιμος, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, οι αρχιμανδρίτης Ιωακείμ και διάκονος Γρηγόριος, αρχιγραμματεύς και υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, αντιστοίχως, ως και ο κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Άρχων Διδάσκαλος του Γένους και διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επίλυση του εκκλησιαστικού ζητήματος των Σκοπίων ο κ. Μιχαήλ Τρίτος, καθηγητής στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει επισημάνει πως μπορεί να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, αλλά μόνο αν τηρηθούν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Το επίσημο κράτος να αφήσει ελεύθερη την Εκκλησία να επιτελεί το πνευματικό της έργο.
  • Η σχισματική Εκκλησία να αναγνωρίσει ως αντικανονικές τις ενέργειές της από το 1968 μέχρι σήμερα και να ζητήσει συγγνώμη από τη Μητέρα Εκκλησία της Σερβίας για όσα άτοπα μέχρι σήμερα έπραξε σε βάρος της.
  • Να δεχθεί την ονομασία της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης περίπτυστης Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και όχι Μακεδονίας.
  • Να παύσουν οι διώξεις κατά του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννου.
  • Να διχοτομηθούν τρεις μητροπόλεις για την αποκατάσταση των τριών επισκόπων της κανονικής υπό τον Ιωάννη Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις είναι δυνατή η χορήγηση αρχικά αυτονομίας, κατά το προηγούμενο της Φινλανδίας, Εσθονίας και μέχρι πρότινος Τσεχίας και Σλοβακίας και αργότερα αυτοκεφαλίας, αφού διαθέτει στους κόλπους της 1.600.000 πιστούς.

Αυτό για να γίνει θα πρέπει να υπάρξει σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας της Σερβίας, η οποία είναι η Μητέρα Εκκλησία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και στην οποία από το 1922 ανήκουν οι περιοχές αυτές, που παραχωρήθηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όχι επιτροπικώς και ‘’άχρι καιρού’’, αλλά μονίμως.

Εκκλησία της ΣερβίαςΟικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΖόραν ΖάεφΕκκλησία των Σκοπίων