Εκκλησία | 06.02.2020 19:25

Οδοιπορικό στην Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννας στο Άγιον Όρος

Μαρία Ριτζαλέου

Ένα πανηγύρι και τα διακονήματα, οι καθημερινές ασχολίες των μοναχών και ο λατρευτικός βίος στο Περιβόλι της Παναγίας, στέκονται αφορμή για να γνωρίσει το κοινό την Μικρά Αγία Άννα, που βρίσκεται σε μια βραχώδη κατωφέρεια με λίγη πράσινη επιφάνεια, στο Άγιον Όρος. Η σκήτη ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και σήμερα αποτελείται από 7 καλύβες, ενώ ανήκει στην Μονή Μεγίστης Λαύρας. Η Μικρή Αγία Άννα ιδρύθηκε από τους Αγίους Διονύσιο τον Ρήτορα και Μητοφάνη, ενώ εκεί εγκαταβιούσε ο σπουδαίος υμνογράφος Γεράσιμος (Αβιμέλεχ) Μικραγιαννίτης και μέχρι πριν μερικά χρόνια και ο π.Νικηφόρος, σήμερα μητροπολίτης Κινσάσας, Υποέριτμος και Έξαρχος Κεντρώας Αφρικής.

Ο φωτογράφος Νίκος Κουκής από τη Θεσσαλονίκη, ταξιδεύει συχνά στο Άγιον Όρος και ένα από τα οδοιπορικά του αφορούσε την πανήγυρη της καλύβης του Τιμίου Προδρόμου. Πάνω από 70 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από εκείνο το ταξίδι, εικόνες που καλύπτουν όλη την διαδρομή του, από την άφιξη στην σκήτη, μέχρι την αναχώρησή του, καλύπτει η έκθεση που με τίτλο «Άγιον Όρος-Βίος της Ερήμου», φιλοξενείται από τις 13 Φεβρουαρίου ως τις 4 Απριλίου στην Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης που γιορτάζει φέτος 20 χρόνια από την ίδρυσή της.

Ο μοναχός Επιφάνιος Μυλοποταμινός, με τον Γέροντα Σπυρίδωνα της καλύβης του Τιμίου Προδρόμου, στην προετοιμασία της τράπεζας

«Η Μικρά Αγία Άννα, τόπος άσκησης μεγάλων μορφών του αγιορείτικου αναχωρητισμού, είναι το αντικείμενο του οδοιπορικού του Νίκου Κουκή. Με το άμωμο βλέμμα του διψασμένου για την έρημο οδοιπόρου, ο φωτογράφος, διάκονος επίσης της μουσικής τέχνης, συλλαμβάνει με τον φωτογραφικό φακό του φευγαλέα στιγμιότυπα από τον λατρευτικό και τον καθημερινό βίο των μοναχών, από την προετοιμασία του αγιορείτικου πανηγυριού, από την πορεία των προσκυνητών προς τον προορισμό τους. Πρόσωπα εκφραστικά και ήχοι από αγγελικές ψαλμωδίες μας συνοδεύουν σ’ αυτή την μοναδική κυψέλη ειρήνης και πνευματικού κάλλους», αναφέρει ο αρχιτέκτονας-αναστηλωτής, Φαίδωνας Χατζηαντωνίου που μαζί με τον διευθυντή της Αγιορειτικής Εστίας, Αναστάσιο Ντούρο, έχουν την επιμέλεια της έκθεσης.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε ενότητες, η πρώτη από τις οποίες είναι «Το ταξίδι-Η Άφιξη». Μετά το μοναστήρι του Αγίου Παύλου, που είναι κουρνιασμένο στον κόρφο του Άθωνα, αρχίζει η …έρημος. Σαν καρφιτσωμένες στους γκρεμούς, οι καλύβες της Μικράς Αγίας Άννας καλούν τους προσκυνητές να τις επισκεφτούν, να ηρεμήσουν και να προσευχηθούν, αφού διασχίσουν την απόσταση από τον αρσανά με τα πόδια ή με μουλάρια. Ο φωτογράφος, Νίκος Κουκής, αποτύπωσε στον φακό του πολλά από τα διακονήματα της Σκήτης, ενώ ειδική ενότητα αποτελεί η καλύβη του Απόστολου Θωμά, τοπόσημο της Μικράς Αγίας Άννας. Εκεί εγκαταβιεί η αδελφότητα των Θωμάδων που διακονούν επάξια την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, ενώ η φήμη της καλλιφωνίας τους στην ψαλτική τέχνη, απλώνεται πολύ πέρα από το Άγιον Όρος. «Στην περιοχή σώζεται το σπήλαιο όπου ασκήθηκε ο γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής και Σπηλαιώτης (1898-1959), μεγάλη μορφή του νεότερου αγιορείτικου μοναχισμού, του οποίου την επικείμενη επίσημη αγιοκατάνυξη ανακοίνωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Άγιον Όρος», αναφέρει ο κ. Χατζηαντωνίου.

Ο αργυροχρυσοχόος, Ιερομόναχος Θωμάς Μικραγιαννανίτης, γέροντας της αδελφότηας των Θωμάδων, στο εργαστήριό του

Ο Νίκος Κουκής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως μουσικός στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και παράλληλα διδάσκει στο Ωδείο Άνω Πόλης, ενώ ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία από το 1978. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος ατομικών εκθέσεων, συμμετείχε σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ φωτογραφίες του υπάρχουν στο ΜΟΜus-Μουσείο Φωτογραφίας, στο ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου & Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, σε ιδιωτικές συλλογές. Επιπλέον, έχει δωρίσει 25 φωτογραφίες από την εργασία του «Επαγγέλματα του δρόμου» και 40 φωτογραφίες του από την εργασία «Βυρσοδεψεία» στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

έκθεση φωτογραφίαςΆγιον ΌροςΣκήτη Μικράς Αγίας ΆνναςΑγιορειτική Εστία