Εκκλησία|11.03.2020 13:02

Μητροπολίτες: Όσοι είναι άρρωστοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να προσεύχονται από το σπίτι τους

Μαρίνα Ζιώζιου

Όλες οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το ζήτημα του κοροναϊού, με εγκυκλίους τους ενημερώνουν τους πιστούς, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, με σκοπό τη συμβολή τους στην προσπάθεια για την πρόληψη διασποράς της νόσου. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε και την εκτύπωση ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου και τη διανομή του στους Ιερούς Ναούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, η οποία με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι περιορίζει τις ακολουθίες και ιδίως στους μεγάλους Ναούς, όπου οι συναθροίσεις των πιστών είναι συνήθως πολυπληθείς.

Επίσης αναστέλλονται μέχρι τέλος Μαρτίου και όλες οι προγραμματισμένες εκκλησιαστικές και ενοριακές δραστηριότητες, κατηχητικές συνάξεις, εκδηλώσεις, ομιλίες κ.λπ., οι οποίες σχετίζονται με συναθροίσεις κοινού, όπως και η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ». «Οι υγιείς προσεύχονται για τους ασθενείς από τον Ναό και οι ασθενείς για τους υγιείς και τον εαυτό τους από το σπίτι» επισημαίνει η Μητρόπολη στην ανακοίνωσή της.

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «κάθε μέτρο που γκρεμίζει την πίστη και την ελπίδα μας στον Θεό, κάθε τι που προσβάλλει την Θεία Κοινωνία και τα μυστήρια είναι απορριπτέο. Κάθε τι που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο αποτελεί έκφραση αγάπης και στον Θεό». Οι πιστοί προτρέπονται να υποκαθιστούν τις κοινές προσευχές με εντονότερη ατομική προσευχή, κάτι που δεν αποτελεί επιπόλαια καινοτομία, όπως σημειώνει, αλλά είναι απόλυτα συμβατό και με την παράδοση της Εκκλησίας μας, μάλιστα την μοναστηριακή.

Στο ίδιο πνεύμα και η εγκύκλιος που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος. Απευθύνει έκκληση στις ευπαθείς ομάδες και σε όλους όσοι παρουσιάζουν έστω και κάποιο μικρό σύμπτωμα που μπορεί να οδηγήσει σε γρίπη (βήχα, φτέρνισμα, πυρετό, ίσως κάποια κακουχία, πόνο στον λαιμό κ.λπ.) να αποφύγουν να έρχονται στις ακολουθίες για όσο καιρό χρειάζεται η αποκατάσταση της υγείας τους, ώστε και οι ίδιοι να προστατευθούν και να προστατεύσουν και τους υπόλοιπους. «Όσοι δεν μπορούν να έρθουν αυτό το διάστημα στον Ναό, μπορούν να προσεύχονται από το σπίτι τους» υπογραμμίζει στην εγκύκλιό του ο ιεράρχης.

Για τη Θεία Κοινωνία ο κ. Νεκτάριος τονίζει ότι, «για την Εκκλησία μας η Θεία Κοινωνία είναι Σώμα και Αίμα Χριστού. Κανένα μικρόβιο δεν μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνουν όσοι είναι σωματικά ασθενείς στον ναό για να κοινωνήσουν. Οι κανόνες της Εκκλησίας προβλέπουν για όσους είναι ασθενείς να κοινωνούν εκτός της Θείας Λειτουργίας, στο σπίτι τους ή στο νοσοκομείο, καλώντας εκεί τον ιερέα και αυτό είναι παλαιά παράδοση. Η Εκκλησία μας μάλιστα φυλά στην Αγία Τράπεζα, στο σκεύος που ονομάζεται αρτοφόριο, Θεία Κοινωνία για τους ασθενείς, που είναι διαθέσιμη όποτε χρειαστεί. Είναι όμως αμαρτία κάποιος να γνωρίζει ότι ασθενεί και να επιμένει να θέσει τους συνανθρώπους του σε κίνδυνο όχι εκ της Θείας Κοινωνίας, αλλά εκ της παρουσίας του στον ναό. Οι κανόνες προβλέπουν επιτίμια σε όσους δεν σέβονται τον συνάνθρωπό τους, με την πρόφαση της ευσέβειας. Όσοι λοιπόν ασθενούν ή υποψιάζονται ότι ασθενούν ας παραμένουν στο σπίτι τους και ας συνεννοούνται με τους ιερείς των ενοριών, εάν θέλουν να κοινωνήσουν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής:

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εξάπλωση του κοροναϊού σε όλον τον κόσμο, στην Ευρώπη και φυσικά και στην πατρίδα μας έχει λάβει μεγάλη έκταση και ο έλεγχός της γίνεται όλο και πιο δύσκολος. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας προβαίνουν σε αποφάσεις και λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα: Ματαιώνονται κοινωνικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, περιορίζονται σημαντικά οι αεροπορικές πτήσεις, ακυρώθηκαν όλα τα συνέδρια, κλείνουν τα σχολεία, γίνονται αυστηρές συστάσεις για όρους υγιεινής προστασίας και καθαριότητας και γενικά υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού των συγκεντρώσεων κόσμου, όλα αυτά με πάσης φύσεως τεράστιο κόστος, προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατό η δυναμική μετάδοσης της ασθένειας.

Δυστυχώς, μεταξύ των άλλων έχει κηρυχθεί ένας πόλεμος ειρωνειών, πιέσεων, προσβολής των μυστηρίων, ακόμη και των θέσεων της Ιεράς Συνόδου από ανθρώπους που είτε αγνοούν τη λογική της πίστεως είτε αρνούνται την εμπειρία της ζωής της Εκκλησίας. Ως Εκκλησία και ειδικότερα ως Μητρόπολη εμείς σεβόμαστε τα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων, όπως και τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων και επειδή η λειτουργία μας περιλαμβάνει συνάξεις πιστών, μάλιστα στην περίοδο αυτήν της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, δεν αποφαινόμαστε ως ειδικοί ούτε κρίνουμε το αν τα λαμβανόμενα μέτρα είναι υπερβολικά ή όχι, προσπαθούμε όμως να συμβάλουμε το κατά δύναμιν, χωρίς καθόλου να τραυματίζουμε την ευλάβεια και εμπιστοσύνη στην Εκκλησία μας ή να αναιρούμε τα βιώματα και την εμπειρία της πίστης μας.

Κατόπιν τούτων, αποφασίσαμε, εντός των ορίων της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, μέχρι τέλος Μαρτίου, να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν οι ακολουθίες, πρωτίστως στις περιοχές όπου κλείνουν τα σχολεία ή λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, και ιδίως στους μεγάλους ναούς, όπου οι συναθροίσεις των πιστών είναι συνήθως πολυπληθείς. Οι πιστοί προτρέπονται να υποκαθιστούν τις κοινές προσευχές με εντονότερη ατομική προσευχή, κάτι που δεν αποτελεί επιπόλαια καινοτομία, αλλά είναι απόλυτα συμβατό και με την παράδοση της Εκκλησίας μας, μάλιστα την μοναστηριακή.

Συγκεκριμένα, μέχρι 31 Μαρτίου:

  1. Δεν θα τελεσθούν οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί των Κυριακών, της Β΄ Νηστειών (15 Μαρτίου), της Σταυροπροσκυνήσεως (22 Μαρτίου) και της Δ΄ Νηστειών (29 Μαρτίου), συμπεριλαμβα­νομένων κυρίως αυτών στους οποίους επρό­κειτο να χοροστατήσει ο Μητροπολίτης μας,
  2. Οι καθ’ ημέραν ακολουθίες του Όρθρου, των Ωρών, του Εσπερινού και του Μεγάλου Αποδείπνου, καλό είναι να περιορισθούν ή να τελούνται κατ’ ιδίαν από τους ιερείς,
  3. Οι ακολουθίες των Χαιρετισμών (Παρασκευές 13, 20 και 27 Μαρτίου) συνιστάται είτε να μην τελούνται ή να τελούνται σε μικρά παρεκκλήσια ή κατά την κρίση των ιερέων,
  4. Δεν θα τελεσθούν οι Προηγιασμένες, πλην αυτών για τις οποίες έχει ήδη γίνει η εξαγωγή του Αμνού, δηλαδή αυτής της εβδομάδος (Τετάρτη 11 Μαρτίου και Παρασκευή 13 Μαρτίου).
  5. Οι θείες Λειτουργίες του Μεγάλου Βασιλείου των Κυριακών (Β΄ Νηστειών, Σταυροπροσκυνήσεως και Δ΄ Νηστειών, αντίστοιχα 15, 22 και 29 Μαρτίου) και φυσικά του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25 Μαρτίου), θα τελεσθούν κανονικά και ως προβλέπεται.

Προφανώς όλα αυτά δεν υπονοούν κάποιον φόβο για τη Θεία Κοινωνία, αλλά προστατεύουν από τον κίνδυνο των συναθροίσεων.

Τέλος, αναστέλλονται μέχρι τέλος Μαρτίου και όλες οι προγραμματισμένες εκκλησιαστικές και ενοριακές δραστηριότητες, κατηχητικές συνάξεις, εκδηλώσεις, ομιλίες κ.λπ., οι οποίες σχετίζονται με συναθροίσεις κοινού, όπως και η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».

Θερμή παράκληση να προσέξουν πάρα πολύ όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης (βήχα, φτέρνισμα, πυρετό, ίσως κάποια κακουχία, πόνο στον λαιμό κ.λπ.). Γι’ αυτούς επαναλαμβάνουμε όσα είπαμε στην Εγκύκλιο της 27ης Φεβρουαρίου, ότι δηλαδή «επιβάλλεται να αποφύγουν να έρχονται στις ακολουθίες για όσο καιρό χρειάζεται η αποκατάσταση της υγείας τους, ώστε και οι ίδιοι να προστατευθούν και τους υπόλοιπους να προστατεύσουν. Η Εκκλησία εύχεται και για όσους είναι ασθενείς και για όσους απουσιάζουν δικαιολογημένα από τη σύναξη. Οι υγιείς προσεύχονται για τους ασθενείς από τον Ναό και οι ασθενείς για τους υγιείς και τον εαυτό τους από το σπίτι».

Κάθε μέτρο που γκρεμίζει την πίστη και την ελπίδα μας στον Θεό, κάθε τι που προσβάλλει την θεία κοινωνία και τα μυστήρια είναι απορριπτέο. Κάθε τι που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο αποτελεί έκφραση αγάπης και στον Θεό».

Αναλυτικά η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων:

«Απευθύνουμε έκκληση σε όλους όσοι παρουσιάζουν έστω και κάποιο μικρό σύμπτωμα που μπορεί να οδηγήσει σε γρίπη (βήχα, φτέρνισμα, πυρετό, ίσως κάποια κακουχία, πόνο στον λαιμό κ.λπ.) να αποφύγουν να έρχονται στις ακολουθίες για όσο καιρό χρειάζεται η αποκατάσταση της υγείας τους, ώστε και οι ίδιοι να προστατευθούν και τους υπόλοιπους να προστατεύσουν. Η προσευχή των υπόλοιπων πιστών είναι δεδομένη. Το ίδιο να γίνει και για τις ομάδες που χαρακτηρίζονται ευπαθείς (ηλικιωμένοι, πάσχοντες από διαβήτη ή καρδιοαγγειακά νοσήματα κτλ.) Όσοι δεν μπορούν να έρθουν αυτό το διάστημα στον ναό, μπορούν να προσεύχονται από το σπίτι τους.

  1. Για την Εκκλησία μας η Θεία Κοινωνία είναι Σώμα και Αίμα Χριστού. Κανένα μικρόβιο δεν μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνουν όσοι είναι σωματικά ασθενείς στον ναό για να κοινωνήσουν. Οι κανόνες της Εκκλησίας προβλέπουν για όσους είναι ασθενείς να κοινωνούν εκτός της θείας λειτουργίας, στο σπίτι τους ή στο νοσοκομείο, καλώντας εκεί τον ιερέα και αυτό είναι παλαιά παράδοση. Η Εκκλησία μας μάλιστα φυλά στην Αγία Τράπεζα, στο σκεύος που ονομάζεται αρτοφόριο, Θεία Κοινωνία για τους ασθενείς, που είναι διαθέσιμη όποτε χρειαστεί.  Είναι όμως αμαρτία κάποιος να γνωρίζει ότι ασθενεί και να επιμένει να θέσει τους συνανθρώπους του σε κίνδυνο όχι εκ της θείας κοινωνίας, αλλά εκ της παρουσίας του στον Ναό. Οι κανόνες προβλέπουν επιτίμια σε όσους δεν σέβονται τον συνάνθρωπό τους, με την πρόφαση της ευσέβειας. Όσοι λοιπόν ασθενούν ή υποψιάζονται ότι ασθενούν ας παραμένουν στο σπίτι τους και ας συνεννοούνται με τους ιερείς των ενοριών, εάν θέλουν να κοινωνήσουν.
  2. Θεωρούμε ότι αν κάποιοι πιστοί δυσκολεύονται να προσκυνήσουν τις ιερές εικόνες κατά τον συνήθη τρόπο και φοβούνται να ασπασθούν το χέρι του ιερέα αυτό δικαιολογείται λόγω της έκτακτης καταστάσεως.
  3. Αναστέλλουμε μέχρι τις 25 Μαρτίου όλες τις προγραμμα­τισμένες εκκλησιαστικές και ενοριακές δραστηριότητες, κατηχητικές συνά­ξεις, εκδηλώσεις, ομιλίες κ.λπ., οι οποίες σχετίζονται με συναθροίσεις κοινού.
  4. Οι θείες λειτουργίες των Κυριακών και του Ευαγγελισμού θα τελεστούν κανονικά, όπως και οι ακολουθίες των Χαιρετισμών της Παρασκευής. Κανονικά θα τελεστούν και οι κατανυκτικοί εσπερινοί των Κυριακών στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος Οι άλλες ιερές ακολουθίες αφήνονται στην κρίση των εφημερίων.
  5. Είναι αυτονόητο ότι αναστέλλεται η λειτουργία του Βρεφονηπιακού μας σταθμού σύμφωνα με την απόφαση της πολιτείας. Παράλληλα, έχουμε ήδη απαγορεύσει τις επισκέψεις στο Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων.
  6.  Κάνουμε έκκληση σε όλους τους πιστούς να τηρούν με πολλή προσοχή τους κανόνες υγιεινής που έχει συστήσει η πολιτεία, ενώ έχουμε δώσει εντολή να καθαρίζονται καλά οι ναοί.

Επισημαίνουμε κι εμείς ότι καθένας που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο εκφράζει και την αγάπη του προς τον Θεό. Θεωρούμε την ασθένεια που έχει προκύψει ως ευκαιρία αυτοκριτικής για την πορεία του κόσμου, απόφαση για περισσότερη προσευχή και, κυρίως, αφετηρία μετάνοιας για την πορεία της ζωής μας. Προσευχόμαστε κι εμείς με όλους και παρακαλούμε τον Θεό να μη μας λησμονήσει, όπως και όλους τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται απανταχού της γης, ιδιαιτέρως δε στην γείτονα Ιταλία, με την οποία η Κέρκυρα συνδέεται με ιστορικούς δεσμούς».

Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος: «Μην εκτίθεστε σε κίνδυνο δοκιμάζοντας την προστασία του Θεού»

Έκκληση στη λογική των πιστών απευθύνει ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος, με εγκύκλιό του και επιχειρήματα από το Ευαγγέλιο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού.

Ο ιεράρχης επισημαίνει ότι «δεν επιτρέπεται να εκθέτουμε τους εαυτούς μας στον κίνδυνο της μη λήψεως των μέτρων προστασίας για την εξάπλωση του ιού, δοκιμάζοντας τον Θεό αν μας προστατεύσει» και υπενθυμίζει στους πιστούς τη στιγμή που ο Ιησούς αρνήθηκε να πέσει στο κενό όταν ο διάβολος τον προκαλούσε να το πράξει για να αποδείξει πως θα τον σώσουν οι άγγελοι.

Επιπρόσθετα, ξεκαθαρίζει ότι «η Θεία Κοινωνία είναι Μυστήριο, Σώμα και Αίμα Χριστού και δίδει μόνο υγεία και ζωή», ενώ παράλληλα καλεί τους πιστούς που παρουσιάζουν συμπτώματα ασθένειας ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να μην πάνε στους Ναούς. Επ’ αυτού, υπογραμμίζει ότι «ο σεβασμός στη ζωή των άλλων και τη σωματική τους υγεία είναι χριστιανικό καθήκον, που απορρέει από την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, που τη διδάσκει ο ίδιος ο Κύριος».

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

«Με την παρούσα εγκύκλιό μου επιθυμώ να επικοινωνήσω για άλλη μία φορά μαζί σας μέσα στην περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την εξάπλωση του κοροναϊού και τον εντοπισμό κρουσμάτων και στην χώρα μας και να σας ενημερώσω για τα κάτωθι:

Η Εκκλησία μέσα στο διάβα των αιώνων αντιμετώπισε πολλές λοιμικές ασθένειες. Δεν είναι η πρώτη φορά! Και με τα πνευματικά μέσα που διαθέτει (προσευχή, λειτουργίες, παρακλήσεις, δεήσεις, λιτανείες, αγιασμούς, ευχές) και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει η πολιτεία, κατόπιν των οδηγιών των ειδικών επιστημόνων – λοιμωξιολόγων  και τα οποία πρέπει να τηρούνται και από τους πιστούς, αντιμετωπίστηκαν οι κίνδυνοι και επανήλθε η κοινωνική γαλήνη και διαφυλάχθηκε η συνοχή.

Η Συνοδική Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ανωτάτης Διοικητικής Αρχής της Εκκλησίας μας, η οποία περιέχει τις θέσεις της Εκκλησίας μας για το προκύψαν ζήτημα, με εκφράζει και συμφωνώ απόλυτα ως Μητροπολίτης και Μέλος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με τις θέσεις που περιέχει και σας παρακαλώ να τις τηρήσετε πιστά, όσον αφορά κυρίως την τήρηση των κανόνων υγιεινής για την προφύλαξη από την μετάδοση της νόσου.

Όσοι από εσάς έχουν συμπτώματα ασθενείας (πτάρνισμα, βήχα, πυρετό κλπ) και όσοι ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, να παραμένετε στο σπίτι σας και να μην προσέρχεσθε στους Ιερούς Ναούς. Ο σεβασμός στην ζωή των άλλων και την σωματική τους υγεία είναι χριστιανικό καθήκον, που απορρέει από την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, που την διδάσκει ο ίδιος ο Κύριος.

Όταν εισέρχεσθε στον Ναό να απολυμαίνετε τα χέρια σας είτε με ιδιωτικά αντισηπτικά που πρέπει να έχετε μαζί σας, είτε σε αυτά που θα υπάρχουν  στους Νάρθηκες των Ναών. Θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγετε κάθε ασπασμό, χειραψία και εναγκαλισμό καθώς και κάθε ασπασμό με τους κληρικούς. Το αντίδωρο, για όσο διάστημα χρειαστεί, θα το λαμβάνετε με προσοχή από τον Ιερέα, χωρίς να ασπάζεσθε σε καμμία περίπτωση το χέρι του.

Η Θεία Κοινωνία είναι Μυστήριο, Σώμα και Αίμα Χριστού και δίδει μόνο υγεία  και ζωή. Η Θεία Κοινωνία δεν μπορεί με κανένα τρόπο να μεταδώσει τον ιο. Απαιτεί πίστη η συμμετοχή σε αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Χριστός εθαυματούργησε στην Χαναναία, βλέποντας την ακλόνητη επιμονή της και την πίστη της: «Τότε αποκριθείς ο Ιησούς είπεν αυτή· ω γύναι μεγάλη σου η πίστις! γενηθήτω σοι ως θέλεις. Και ιάθη η θυγάτηρ αυτής από της ώρας εκείνης.» (Ματθ. ιε΄ 21-28).

Μία άλλη ιδιαίτερη περίπτωση σχετικά με την πίστη που κάνει εντύπωση είναι η θεραπεία του παραλυτικού της Καπερναούμ. Εδώ ο Χριστός δεν αναφέρεται στην πίστη του αρρώστου μόνο, που τελικά γίνεται καλά, αλλά στην πίστη «αυτών» που τον μεταφέρουν: «Ιδών δε ο Ιησούς την πίστιν αυτών λέγει τω παραλυτικώ» (Μάρκος β΄ 1-12). Εδώ παρούσα είναι μία πίστη συλλογική, που προϋποθέτει συνεργασία, κοινό προγραμματισμό, κοινή ενέργεια. Αυτό μας χρειάζεται και εμάς σήμερα, για να ξεπεράσουμε αυτή την δυσκολία.

Τελειώνοντας θα ήθελα πατρικώς να προσέξουμε να μην πέσομε στον τρίτο πειρασμό που υπέβαλε ο διάβολος τον Κύριο στην έρημο, αγνοώντας και παραβλέποντας εγωιστικά τους κινδύνους από μία τέτοια στάση: «Και ήγαγεν αυτόν εις ῾Ιεροσόλυμα, και έστησεν αυτόν επί το πτερύγιον του ιερού και είπεν αυτώ· ει υιός ει του Θεού, βάλε σεαυτόν εντεύθεν κάτω· γέγραπται γαρ ότι τοις αγγέλοις αυτού εντελείται περί σου του διαφυλάξαι σε, και ότι επί χειρών αρούσί σε, μήποτε προσκόψης προς λίθον τον πόδα σου. και αποκριθείς είπεν αυτώ ο ᾿Ιησούς ότι είρηται, ουκ εκπειράσεις Κύριον τον Θεόν σου. Και συντελέσας πάντα πειρασμόν ο διάβολος απέστη απ᾿ αυτού άχρι καιρού.» Δεν επιτρέπεται να εκθέτομε τους εαυτούς μας στον κίνδυνο της μη λήψεως των μέτρων προστασίας για την εξάπλωση του ιού, δοκιμάζοντας τον Θεόν αν μας προστατεύσει.

Ο Ιησούς αρνείται να επιδείξει την δύναμη της Θεότητάς Του στο θέατρο του κόσμου, απαντώντας με φράση εκ της Παλαιάς Διαθήκης, εκ του Δευτερονομίου. Η στάση του Ιησού αποτελεί υπόδειγμα ταπεινοφροσύνης. Να ακούσει κανείς την φωνή του Χριστού σημαίνει να απεκδυθεί κάθε αίτημα ισχύος, όπως και κάθε ιδεολογικό προσανατολισμό. Ο Χριστός ζητεί να ενωτισθούμε τους λόγους Του. Αρνούμενος ο κόσμος να Τον ακούσει, σφυρηλατεί ένα πεπρωμένο αδυσώπητο και κανένας Θεός δεν θα είναι υπεύθυνος γι’ αυτό.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Ας προσευχηθούμε ειλικρινώς στον Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων μας, Κύριο Ιησού Χριστόν, να δείξει της φιλανθρωπίας Του το μέγεθος και να μας απαλλάξει ταχύτατα «από της λοιμώδους ταύτης νόσου την φθοράν».

ΜητροπόλειςΙερά Σύνοδοςθεία κοινωνίαΚορονοϊόςΕκκλησία της Ελλάδος