Εκκλησία|13.03.2020 16:24

Μητροπολίτης Ρεθύμνης Ευγένιος: Η προσευχή μπορεί να γίνει και από το σπίτι

Newsroom

Το δικό του μήνυμα με αφορμή την κρίση του κοροναϊού στέλνει ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος, ο οποίος μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή». Ο κ. Ευγένιος, σχολιάζοντας τις φωνές σχετικά με τη Θεία Κοινωνία, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις «λεκτικές κορώνες», όπως είπε, οι οποίες για μία ακόμα φορά διχάζουν τους Έλληνες.

Λειτουργώντας με τη λογική, στο πλαίσιο της πίστης, ο κ. Ευγένιος ήταν σαφής στο μήνυμα του προς τους πιστούς και τους πολίτες. Ο καθένας από μας οφείλει να ακολουθεί τις επιταγές της πολιτείας και των ειδικών και να συμμορφώνεται σε αυτά που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση. «Η προσευχή μας μπορεί να γίνει και από το σπίτι μας», λέει χαρακτηριστικά ο επίσκοπος του Ρεθύμνου, που θέτει ως προτεραιότητα την ατομική ευθύνη του καθενός.

«Ο χριστιανός από αγάπη κινούμενος κάνει τα πάντα για να μη μολύνει, όχι για να μην μολυνθεί. Χθες κι εγώ δεν έδινα το χέρι μου σε κανέναν όχι για να μην μολυνθώ, αλλά για να μην μεταδώσω εγώ κάτι αν τυχόν το έχω. Και γι’ αυτό ξεκινώντας από τον εαυτό μου, περιορίζομαι εγώ πρώτος στο σπίτι μου. Ματαίωσα την παρουσία μου στους χαιρετισμούς στο Πέραμα, ματαιώνω την Κυριακή την παρουσία μου στα Μισίρια και όπου απαιτείται.

Να το καταλάβουμε ότι δεν είναι ο τόπος, αλλά ο τρόπος. Πολύ περισσότερο δεν είναι ο τρόπος, αλλά ο πόθος που μας συνδέει με το θεό. Κι αυτό μπορεί να γίνει και από το ταμείο μας, από το σπίτι μας, δηλαδή, όπως λέει το ευαγγέλιο.

Όλοι πρέπει να βάλουμε την ατομική μας ευθύνη να βοηθήσουμε το κράτος μας να κάνει τη δουλειά του, όπως την κάνει πολύ όμορφα. Να εναρμονιστούμε με αυτά που είπε ο πρωθυπουργός μας, στον οποίο κυριολεκτικά αποκαλύπτομαι γι’ αυτά που είπε. Ήταν υπέροχος, μοναδικός. Να είναι καλά ο άνθρωπος που κυβερνά τον τόπο μας και δεν κάνω αυτή την ώρα πολιτική, αλλά λέω ότι δόξα τω Θεώ έχουμε ανθρώπους που στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και δεν είναι ψιθυριστές.

Φωνάζω από την πρώτη μέρα: Όσοι έχουν προβλήματα ή έχουν το παραμικρό, όσοι νομίζουν ότι έχουν νοσήσει, όσοι αγαπούν πραγματικά τον διπλανό τους, δεν πειράζει να τον αποφεύγουν για λίγο καιρό. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι επικοινωνίας πλέον. Και η προσευχή μας για όλους μπορεί να απευθύνεται στο Θεό ακόμα και από το σπίτι μας».

Φυσικά σημείωσε ο κ. Ευγένιος οι ναοί θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτοί, όντας άλλωστε ένα καταφύγιο προσευχής για όποιον νιώσει την ανάγκη. «Ασφαλώς και η Εκκλησία δεν σταματά την προσευχή της, ειδικά σε περιστάσεις που είναι δύσκολες για τον άνθρωπο. Αυτή τη στιγμή είναι μία νέα πληγή Φαραώ για όλη την ανθρωπότητα. Φυσικά και δεν θα σταματήσουμε να λειτουργούμε. Οι ιερείς θα είναι κανονικά στις εκκλησίες και οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για έναν άνθρωπο ο οποίος επιθυμεί και πιστεύει που θέλει να περάσει να ανάψει το κερί του. Αυτό είναι δικαίωμα και δεν μπορεί να το στερήσει κανείς από κανέναν. Το αντίθετο θα ήταν πρόβλημα. Αν κλειδώναμε τις εκκλησίες και δεν θα μπορούσε να καταφύγει κάποιος. Φυσικά και στην Αρχαία Ελλάδα σε περιπτώσεις επιδημιών, πανώλης κλπ., πόσοι άνθρωποι κατέφευγαν στους ναούς. Κι ας διαβάσουμε και λίγο. Μας κάνει καλό αυτόν τον καιρό που θα μείνουμε μέσα να διαβάσουμε λίγο.

Αυτός ο αθάνατος Θουκυδίδης είπε κάποτε «των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν». Δηλαδή τα σπίτια μας καίγονται κι εμείς τραγουδάμε. Βρήκαμε πάλι μια ευκαιρία να διχαζόμαστε μεταξύ μας. Να λέει ο καθένας ό,τι θέλει. Να αυτοσχεδιάζουμε και αντί να αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό όπως του πρέπει, να πετάμε τις δικές μας λεκτικές κορώνες. Να γιατί απέφυγα να μιλήσω όλες αυτές τις ημέρες. Άκουγα με πολλή περίσκεψη και δεν ήθελα να συμβάλω στην σύγχυση η οποία παραλίγο να επικρατήσει από φωνές – κορώνες κι εκείνος είναι ο πραγματικός κορονοϊός που πρέπει κάποτε να αντιμετωπίσουμε. Οι κορώνες του καθενός από εμάς – κι εμένα πρώτα – και παρακαλώ πάρα πολύ να μαζευτούμε. Κι από τη μια μεριά κι από την άλλη».

Κάνοντας την αυτοκριτική του, έστειλε το δικό του μήνυμα: «Κι εγώ τις πρώτες μέρες έκανα το λάθος, που κάνουμε όλοι στην Ελλάδα, να έχω υποτιμήσει την κατάσταση. Να μην υπερτιμούμε τις δυνάμεις μας και να μην υποτιμούμε τις καταστάσεις. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα. Και παρακαλώ πολύ όλους μας, και τον εαυτό μου πρώτα, να συμμορφωθούμε σε αυτά που μας λέει η πολιτεία μας».

Δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για τα όσα συζητήθηκαν για τη Θεία Κοινωνία και κάλεσε τους Έλληνες να δουν αυτήν την κρίση ως μία ευκαιρία ομοψυχίας και ομόνοιας. «Ειλικρινά, έχω στεναχωρηθεί όχι για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Θεία Κοινωνία – ο Χριστός δεν παθαίνει τίποτα, ούτως ή άλλως εμείς παθαίνουμε αν δεν κοινωνούμε μεταξύ μας δι’ αυτού, γιατί τελικά η Θεία Κοινωνία μας ενώνει μαζί Του και μεταξύ μας, κι αυτό δεν το έχουμε καταλάβει. Θέλω να πω όμως ότι στεναχωριέμαι από τον τρόπο που ο νεοέλληνας του πανικού ευτελίζει τα πάντα. Μερικά πράγματα είναι αυτονόητα χωρίς συζητήσεις. Δεν χρειάζεται να διαλύσουμε το σύμπαν, ούτε να διαλυθούμε μεταξύ μας. Ας χρησιμοποιήσουμε όλα όσα μας έρχονται ως ευκαιρία ομόνοιας και ομοψυχίας. Ως δυνατότητες ενότητας μεταξύ μας και όχι κατακερματισμού επιτέλους. Και τα Μέσα Ενημέρωσης να συμβάλουν σε αυτό και όλοι οι πνευματικοί ταγοί, οι άνθρωποι του πνεύματος, όλοι οι άνθρωποι που έχουμε ευθύνη στο στενό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον να περάσουμε αυτό το μήνυμα, το οποίο είναι το μοναδικό αντίδοτο σε κάθε είδους πανδημία, σωματική ή πνευματική».

Μητροπολίτης Ρεθύμνης και ΑυλοποτάμουΚορονοϊός