Εκκλησία της Κρήτης: Θα προασπισθούμε τα δικαιώματα των κληρικών
Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγη ώρα η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης που συνήλθε στις 25 Φεβρουαρίου, στο Ηράκλειο και ασχολήθηκε, για μια ακόμη φορά, με το θέμα της τροποποίησης των άρθρων 3 και 21 του Ελληνικού Συντάγματος, που αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στον θεσμό της οικογένειας, καθώς και θέματα της Εκκλησιαστικής Περιουσίας και της μισθοδοσίας του Κλήρου.
Η Ιερά Σύνοδος μετά την ενημέρωση που είχε από τον μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο και τον Δημήτριο Μηλαθιανάκη, νομικό σύμβουλο, για τις πρόσφατες συναντήσεις της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην Αθήνα, στις οποίες συμμετείχαν, καθώς και για το «Προτεινόμενο Σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας» αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
- Εκφράζει τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας Κρήτης προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για τη ρητή και σταθερή υποστήριξη των θέσεων της Εκκλησίας της Κρήτης, στα σπουδαία αυτά ζητήματα.
- Διατυπώνει με έμφαση την αντίθεσή της στην προτεινόμενη τροποποίηση των άρθρων 3 και 21 του Ελληνικού Συντάγματος, διότι η τυχόν εισαγωγή της έννοιας της «ουδετεροθρησκείας» θα επιφέρει την ολική αποβολή του Ορθόδοξου χαρακτήρα της ταυτότητας του Γένους μας, η δε Ελληνική Οικογένεια θα υποβαθμισθεί θεσμικά με τις όποιες δυσμενείς νομικές συνέπειες.
- Επαναλαμβάνει την εξ αρχής θέση και απόφαση της Εκκλησίας Κρήτης, στην οποία ομόφωνα εμμένει, δηλαδή, τη διατήρηση του υπάρχοντος εργασιακού καθεστώτος των κληρικών στο Ενιαίο Μισθολόγιο και στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Κράτους, χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή από αυτό που ισχύει σήμερα.
- Διαφωνεί με το κείμενο «Σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας», το οποίο δημοσιεύθηκε την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019, και αναφορικά με το περιεχόμενό του, επιγραμματικά επισημαίνει τα παρακάτω:
Α. Το κείμενο αυτό είναι ένα γενικό περιγραφικό νομικό πλαίσιο, το οποίο έχει ασάφειες και κενά. Επίσης, παρά το γεγονός ότι αναφέρεται μόνο στην Εκκλησία της Ελλάδος, δόθηκε στην Εκκλησία Κρήτης, ως σχέδιο, το οποίο στο μέλλον η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει αναλογικά και για την Εκκλησία της Κρήτης.
Β. Η υπογραφή της προτεινόμενης Σύμβασης δεν διασφαλίζει το μέλλον της μισθοδοσίας των κληρικών, καθώς, κάθε Σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί ή να παραβιασθεί μονομερώς με διάφορα νομικά προσχήματα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.
Γ. Η αναφερόμενη έννοια της «αφηρημένης αποζημίωσης» δεν κατοχυρώνει μελλοντικά τη μισθοδοσία των κληρικών, διότι, όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο κείμενο, «Η Πολιτεία παραιτείται από την απευθείας μισθοδοσία του κλήρου».
Δ. Εφ᾽ όσον το αρμόδιο υπουργείο προσκαλέσει την Εκκλησία Κρήτης, θα κατατεθούν περισσότερες λεπτομέρειες και επιχειρήματα, σχετικά με την συγκεκριμένη πρόταση.
Η Ιερά Σύνοδος, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της «θα προασπισθεί με κάθε νόμιμο τρόπο, τα δίκαια των κληρικών, οι οποίοι, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια προσφέρουν πολλές και ποικίλες υπηρεσίες προς την κοινωνία και τον άνθρωπο. Το πνευματικό, κοινωνικό, προνοιακό και πολιτιστικό έργο των Ενοριών της Μεγαλονήσου, με τη μέριμνα των κληρικών, δεν θα παύσει να ενεργείται για το καλό του λαού και του τόπου μας, με συνείδηση του χρέους και της αποστολής της Εκκλησίας της Κρήτης».
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr