Η αναγέννηση της Ίμβρου: Ανθίζει ξανά το νησί του Πατριάρχη Βαρθολομαίου
«Οσο ζω και αναπνέω δεν θα σταµατήσω ποτέ να µιλώ για τα όσα ζήσαµε οι Ιµβριοι» υπογραµµίζει ο Οικουµενικός Πατριάρχης. Το µέρος που γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ακµάζει, µε τα ελληνικά σχολεία να υποδέχονται νέα παιδιά και πολλές οικογένειες να επιστρέφουν για µια νέα αρχή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Η Ίμβρος, κατοικηµένη από Ελληνες από τα αρχαία χρόνια µέχρι τη δεκαετία του 1960 περίπου, µπορεί να είδε τον αυτόχθονα πληθυσµό της να συρρικνώνεται, αλλά ποτέ να εξαφανίζεται. Εκεί, στο µικρό, αρχαϊκό χωριό Αγιοι Θεόδωροι -ένα από τα έξι χωριά του αιγαιοπελαγίτικου νησιού Ιµβρος (İmroz ή Gökçeada), έξω ακριβώς από την ακτή της Τουρκίας, κοντά στα Δαρδανέλλια- γεννήθηκε το 1940 και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Δηµήτρης Αρχοντώνης, ο νυν Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος.
Και είναι αλήθεια πως η Iµβρος σήµερα ακµάζει ξανά και οι απανταχού της Γης Ιµβριοι, που διατηρούν άσβεστη την αγάπη και τις ρίζες τους για την πατρίδα τους, άρχισαν σταδιακά να επιστρέφουν για να οικοδοµήσουν ξανά ένα µέλλον στον τόπο τους.
Η αναγέννηση της Ιµβρου δεν είναι ουτοπία, αλλά πραγµατικότητα. Σήµερα πλέον στην Iµβρο υπάρχει Πρωτοβάθµια και ∆ευτεροβάθµια ελληνική Εκπαίδευση. Στον τόπο όπου όχι σχολείο, ούτε ελληνικό «ρουθούνι» δεν είχε αποµείνει. Τον Σεπτέµβριο του 2013 χτύπησε ξανά το κουδούνι έπειτα από 49 χρόνια στο ανοικοδοµηµένο δηµοτικό σχολείο του χωριού των Αγίων Θεοδώρων -από πέρυσι υπάρχει στον ίδιο χώρο και νηπιαγωγείο-, ενώ από το 2015 λειτουργούν γυµνάσιο και λύκειο στα ανακαινισµένα σχολικά κτίρια των Αγριδίων Ιµβρου. Μια πραγµατικότητα που πήρε σάρκα και οστά χάρη στις άοκνες και εντατικές προσπάθειες του Οικουµενικού Πατριάρχη Βαρθολοµαίου και των οµογενειακών φορέων, καθώς και στην ευαισθητοποίηση και συστράτευση πολιτειακών παραγόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.
Δεν είναι τυχαίο ότι τον προηγούµενο µήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, επισκέφθηκε την Ιµβρο και είχε επαφές µε τις τοπικές Αρχές και τους θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς των Ελλήνων. Ούτε οι σπουδές και τα διπλώµατα, ούτε τα αξιώµατα και οι τιµές, ούτε τα καθήκοντα και οι ευθύνες αλλοίωσαν την αγάπη του Οικουµενικού Πατριάρχη για τη γενέτειρά του. Το αγροτόπαιδο από την Ιµβρο, που κάποτε ταξίδευε έως τ’ αστέρια καβάλα στο γαϊδουράκι του παπά Αστέριου, µαζί µε τα ιερά σκεύη για τις Ακολουθίες στα ξωκλήσια, ρουφώντας την οµορφιά του τόπου του ως ένδειξη της θεϊκής παρουσίας, θέλει -όπως έχει δηλώσει ο ίδιος- να τον θυµούνται όλοι ως τον Βαρθολοµαίο Κωνσταντινουπόλεως τον «Ιµβριολάτρη».
Να φανταστείτε ότι Α’ και Β’ ∆ηµοτικού πήγαινα στο σχολείο που είµαι διευθυντής. Είναι µεγάλη η συγκίνηση, λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Ιωακείµ Καµπουρόπουλος
Σε µια συγκινητική οµιλία του το 2017, ο Οικουµενικός Πατριάρχης καλούσε την ιµβριώτικη νεολαία να µη σκέπτεται µόνο, αλλά και να επισκέπτεται όσο πιο συχνά µπορεί την πατρώα γη. «Οσο ζω και αναπνέω δεν θα σταµατήσω ποτέ να µιλώ για τα όσα ζήσαµε οι Ιµβριοι, για τα παθήµατα, τους διωγµούς, τις αδικίες, τον ξεριζωµό από τα χώµατά µας, την καταδίκη και την αναγκαστική προσφυγιά. Αυτά τα µάτια ώσπου να κλείσουν θα βλέπουν µπροστά τους τα όσα έγιναν και το στόµα αυτό θα µιλά για το άδικο της ιµβριακής Ρωµιοσύνης και θα ζητεί την επιστροφή όλων των Ιµβρίων και ηµών των απογόνων τους στον φυσικό τους τόπο, στη γη των πατέρων τους, εκεί όπου είδαµε το φως, όπου µεγαλώσαµε και προκόψαµε. Εκεί που παίξαµε και τραγουδήσαµε, στην πατρίδα που µας χάρισε µοναδικά και ανεπανάληπτα βιώµατα.
Μπορείτε να πείτε ότι ο Πατριάρχης είναι ονειροπόλος, αυτά που λέγει είναι ουτοπίες, είναι αυταπάτες. Εστω. Αλλά και αυτά οµορφαίνουν τη ζωή µας. Για εµάς η Ιµβρος είναι η Γη της Επαγγελίας» σηµείωνε τότε ο Προκαθήµενος της Ορθοδοξίας. Μέχρι το 1964 λειτουργούσαν στην Ιµβρο επτά ελληνικά σχολεία µε συνολικά 693 µαθητές και 27 δασκάλους. Τότε η τουρκική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρµογή το λεγόµενο «Πρόγραµµα ∆ιάλυσης», µια δέσµη µέτρων αφελληνισµού και εκτουρκισµού της Ιµβρου. Την ίδια χρονιά µε ειδική νοµοθετική ρύθµιση απαγορεύτηκε η ελληνική Παιδεία και όλα τα ελληνικά σχολεία έκλεισαν και λειτούργησαν εφεξής ως δηµόσια τουρκικά. Ολα αυτά οδήγησαν τους περισσότερους Ελληνες στη φυγή.
«Ένα μέλλον βιώσιμο»
Ο Λάκης Βίγκας είναι ο ιδρυτής και ο πρώτος πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσµου Ιµβρου (ΕΠΣΙ), από τους ανθρώπους που συνέδραµαν ουσιαστικά στην επαναλειτουργία των σχολείων της Ιµβρου, ενώ ποτέ δεν έλειψε από το πλευρό του Οικουµενικού Πατριάρχη Βαρθολοµαίου. Οπως αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής», «η παρθένα και ανεκµετάλλευτη Ιµβρος µπορεί να δώσει απαντήσεις και να προσφέρει ένα µέλλον βιώσιµο σε έναν νέο άνθρωπο που έχει σχέδια και όρεξη για δουλειά. Εχει έκταση 279 τ.χλµ., 91 χλµ. ακτογραµµή και µόνο 8.500 κατοίκους, την ίδια στιγµή που η Μάλτα µε 246 τ.χλµ. έχει 400.000 κατοίκους!
∆ίπλα της υπάρχει µια µεγάλη, µοντέρνα πόλη, όπως το Τσανάκαλε, των 600.000 κατοίκων, µε τεράστιες επενδυτικές προοπτικές στα Στενά του Ελλησπόντου» σηµειώνει µε έµφαση. Και συνεχίζει: «Ο χρόνος µας ωριµάζει, οι πολιτικές εξελίξεις µας προκαλούν, καθώς και άνθρωποι σαν τον Οικουµενικό Πατριάρχη και τόσους άλλους µαχητικούς Ιµβρίους µας εµπνέουν στον αγώνα ενός νέου στόχου, µιας νέας ιστορίας, µιας πορείας µε πάθος και αντοχές, ξεπερνώντας τις δυνατότητές µας, καταπολεµώντας τους φραγµούς της Ιστορίας και των προκαταλήψεων. Οι τοπικές και περιφερειακές Αρχές δείχνουν µεγάλο ενδιαφέρον και στήριξη προς τις προσπάθειές µας.
∆εν θα πρέπει ως Ρωµιοσύνη να µείνουµε µια κοινωνία που κοιτάζει µόνο προς τα πίσω». Η Ιµβριώτισσα διευθύντρια του νηπιαγωγείου και του δηµοτικού σχολείου στους Αγίους Θεοδώρους της Ιµβρου, Παρασκευή Μπερµπέρη-Κατάκαλου, εργαζόταν ως φιλόλογος σε σχολείο της Κωνσταντινούπολης, αλλά όταν της έγινε η πρόταση το 2013 να αναλάβει τη διεύθυνση, χωρίς δεύτερη σκέψη µαζί µε τον, επίσης, Ιµβριο σύζυγό της και τη µικρή τους κόρη επέτρεψαν στην πατρώα γη. «Η λειτουργία του ελληνικού δηµοτικού ξεκίνησε αρχικά µε 4 παιδάκια, ενώ σήµερα έχουµε 17, µε τρεις εκπαιδευτικούς, µία διευθύντρια και µία Τουρκάλα υποδιευθύντρια, και από πέρυσι πλέον υπάρχει και νηπιαγωγείο. Χαίροµαι για όλη αυτήν τη µετεξέλιξη, γιατί η κάθε χρονιά µάς επιφυλάσσει και καινούργιες εµπειρίες γιατί χτίζουµε, κυριολεκτικά, τα σχολεία από την αρχή. Ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος βρίσκεται πάντα δίπλα µας και µας βοηθάει µε κάθε δυνατό τρόπο. Εξάλλου ο ίδιος επισκέπτεται το νησί τουλάχιστον δύο µε τρεις φορές τον χρόνο και έχει την Ιµβρο µόνιµα στο πρόγραµµά του» λέει η ίδια.
Επέστρεψε μετά από 25 χρόνια
Ο Ιωακείµ Καµπουρόπουλος, γεννηµένος στην Ιµβρο, ήταν περίπου επτά ετών όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την οικογένειά του και να πάει στην Κωνσταντινούπολη προκειµένου να παρακολουθήσει ελληνικό σχολείο. Επειτα από 25 χρόνια στην Εκπαίδευση στην Ελλάδα, δεν µπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι τον Σεπτέµβριο του 2015 θα επέστρεφε πλέον στο νησί ως διευθυντής του γυµνασίου και του λυκείου στα Αγρίδια της Ιµβρου, έχοντας σήµερα 30 µαθητές και 9 ελληνόφωνους και 4 τουρκόφωνους καθηγητές. Οπως λέει και ο ίδιος, πρόκειται για ένα θαύµα! «Να φανταστείτε ότι Α’ και Β’ ∆ηµοτικού πήγαινα στο σχολείο που είµαι διευθυντής. Είναι µεγάλη η συγκίνηση. Αυτήν τη στιγµή βρίσκοµαι στην Ιµβρο ζωντανεύοντας όχι µόνος µου, αλλά µε πολλούς άλλους συνεργάτες ένα όνειρο.
Αν κάποιος µου έλεγε το 2010 αυτήν την ιδέα θα πίστευα ότι είναι τρελός. Είναι πολύ σηµαντικό να είσαι µέρος ενός ονείρου που γίνεται πραγµατικότητα. Είµαι χαρούµενος γιατί µέσα από αυτό δεν εκπληρώνω µόνο δικές µου ενδόµυχες επιθυµίες, αλλά το άνοιγµα του σχολείου έγινε η αιτία να επιστρέψουν κάποιοι άνθρωποι στις πατρογονικές τους εστίες, να αποκτήσουν µια πιο άνετη ζωή σε σχέση µε αυτή που ζούσαν στις µεγαλουπόλεις. Γεννήθηκε και πάλι η ελπίδα για το µέλλον. Το όνειρό µου είναι το σχολείο να βελτιώνεται µέρα µε τη µέρα και η ελληνική κοινότητα της Ιµβρου να συνεχίσει να πληθαίνει και να αποκτά όλο πιο έντονη παρουσία στη ζωή του νησιού, αλλά και της Τουρκίας γενικότερα, όπως βέβαια και της Ελλάδας, γιατί είµαστε ένα κοµµάτι και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και αποδεικνύουµε στην πράξη ότι η συνύπαρξη είναι δυνατή» καταλήγει
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr