Απάθεια μέχρι απαξίωση για τη Χερσόνησο του Άθω
Ο εορτασμός της επετείου συνέπεσε με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος ήρθε για να τιμήσει τον εορτασμό της Ιεράς Μονής Ζωγράφου στο Άγιον Όρος όπου ζουν Βούλγαροι μοναχοί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την περασμένη εβδομάδα στο Άγιον Όρος εορτάσθηκαν για πρώτη φορά η απελευθέρωσή του από τον τουρκικό ζυγό και η ενσωμάτωσή του με το ελληνικό κράτος που έγινε στις 2 Νοεμβρίου 1912. Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους με αυτό τον τρόπο «καθιερώνει» μια νέα επέτειο, η οποία, όπως φαίνεται, θα γιορτάζεται κάθε χρόνο την ίδια ημέρα, ενώ στη φετινή της «πρεμιέρα» κλήθηκαν και οι ηγούμενοι των είκοσι Μονών.
Για όσους δεν γνωρίζουν τα τότε γεγονότα, οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν άλλα σχέδια για τη χερσόνησο του Άθω, που ανέτρεψαν οι μοναχοί του Αγίου Όρους. Συγκεκριμένα, οι μοναχοί με ψήφισμά τους ζήτησαν την υπαγωγή της μοναστικής πολιτείας στην Ελλάδα με το καθεστώς που ισχύει σήμερα, δηλαδή του αυτοδιοικήτου τμήματος της ελληνικής επικράτειας. Διαφορετικά θα είχαμε ένα καθεστώς περίπου αυτονομίας, τύπου Βατικανού.
Οι σημερινοί αγιορείτες, ασφαλώς, πιο μορφωμένοι από τους τότε, διχάζονται στο ποιο από τα δύο καθεστώτα θα ήταν επωφελέστερο και ευνοϊκότερο γι’ αυτούς, και συγκεκριμένα για τον χώρο που, ως γνωστόν, σήμερα διεθνώς αποτελεί το μοναδικό μοναστικό κέντρο στον κόσμο. Εμείς δεν μπορούμε, αλλά ούτε είμαστε και σε θέση να κρίνουμε.
Ωστόσο, εκείνο που μπορεί κάποιος να σχολιάσει είναι η χλιαρή μέριμνα και το ενδιαφέρον κάθε ελληνικής κυβέρνησης για το «κόσμημα» αυτό που διαθέτει η Ελλάδα μας, όταν, μάλιστα, ο εορτασμός της επετείου συνέπεσε με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος ήρθε για να τιμήσει τον εορτασμό της Ιεράς Μονής Ζωγράφου στο Άγιον Όρος όπου ζουν Βούλγαροι μοναχοί. Πρόκειται για δύο αντιφατικές εικόνες, καθώς παρατηρεί κανείς το ενδιαφέρον της εκάστοτε ηγεσίας των Ορθοδόξων κρατών οι κάτοικοι των οποίων μονάζουν στις τρεις Μονές (Σέρβοι στη Μονή Χιλανδαρίου, Βούλγαροι στη Μονή Ζωγράφου και Ρώσοι στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος).
Ποιοι Έλληνες Πρόεδροι της Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί, υπουργοί και λοιποί αξιωματούχοι της πατρίδας μας επισκέπτονται τόσο συχνά το Άγιον Όρος όσο εκείνοι; Επίσης, πόσες φορές έχει επισκεφθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ηγέτης είτε αρέσει είτε όχι μιας υπερδύναμης, και πόσο καιρό έχει να επισκεφθεί το Άγιον Όρος ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών ή κάθε αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών;
«Οι αρχηγοί κομμάτων γυρίζουν όλη την επικράτεια παρακαλώντας για ψήφους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο ethnos.gr αγιορείτικες πηγές, «ξεχνώντας όμως τον επηρεασμό, αλλά και τη δύναμη που έχουν αυτοί οι οποίοι δεν ψηφίζουν, αλλά καθοδηγούν χιλιάδες ψυχές».
Παρακαλούν οι αλλοδαποί να δουν αυτή τη μοναδικότητα που διαθέτει η Ελλάδα, αλλά οι ηγέτες της, σύμφωνα με τους αγιορείτες, τη «σνομπάρουν». Όπως υποστηρίζουν «ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί ένα, έστω αυτοδιοίκητο τμήμα της Ελλάδος, πρέπει να υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών». Η δικαιολογία ότι υπάρχουν Μονές που οι κάτοικοί τους προέρχονται από άλλες χώρες δεν ευσταθεί, όπως εξηγούν, γιατί οι άνθρωποι αυτοί μόλις γίνουν μοναχοί γίνονται αυτομάτως και Έλληνες.
Υποθέτουμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει σπουδαιότερα προβλήματα που το απασχολούν και το ενδιαφέρουν. Η εκκλησιαστική πολιτική-διπλωματία χρειάζεται ενιαίο και αυτοτελή φορέα για τα «μέσα και τα έξω», όπως σωστά επισημαίνεται από πιο ειδικούς, πριν να είναι για όλους μας πολύ αργά…
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr