Παρέμβαση Ιερώνυμου για Αγία Σοφία: Προσβολή και ύβρις για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα
Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μετά την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος προέβη, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ακόλουθη δήλωση:
«Η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί. Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν».
Έκλεισε για τους επισκέπτες το μνημείο
Το Σάββατο 11 Ιουλίου το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco έκλεισε τις πύλες του για τους επισκέπτες ενώ κλιμάκια του υπουργείου Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και το εσωτερικό της βασιλικής, ώστε να δουν σε ποιες τροποποιήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν. Το κτίριο θα παραμείνει κλειστό για τις επόμενες ημέρες, ενώ εντύπωση προκαλεί η μέχρι τώρα σιωπή για το ζήτημα αυτό τόσο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσο και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, 48 ώρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Τουρκικού Δικαστηρίου που έδωσε το «πράσινο φως» για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της τουρκικής κυβέρνησης, η πρώτη προσευχή θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου, μια ημερομηνία καθόλου τυχαία, καθώς την ημέρα αυτή συμπληρώνονται 97 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.
Δένδιας: Η Ε.Ε. να έχει έτοιμα ισχυρότατα μέτρα κατά της Τουρκίας
Το μήνυμα πως πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της UNESCO και του ΟΗΕ για την Αγία Σοφία και πως η Ελλάδα θα μετατραπεί σε φορέα αντίληψης της παγκόσμιας κοινότητας σε αυτό καθώς και ότι θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 13 Ιουλίου μια προσπάθεια προς όλες τις εκκλησίες, έστειλε την Κυριαρκή 12 Ιουλίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Δένδιας είπε πως στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, στο οποίο θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, θα αναφερθεί στην Αγία Σοφία, τονίζοντας πως η Ελλάδα ζητεί από την Ε.Ε. να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν στα κυπριακά δικαιώματα. «Θα φύγω αύριο τα χαράματα από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Πριν από τη σύνοδο, έχουμε σύσκεψη με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ. Όμως, αυτές οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Εστιάζοντας στην απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη θλίψη του, τόνισε πως υπερβαίνει τα εσκαμμένα και διαμήνυσε πως είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και όχι ελληνοτουρκικό. Περαιτέρω, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι με την απόφαση αυτή του Τούρκου Προέδρου, η Τουρκία γυρίζει την πλάτη της στη διεθνή κοινότητα και στους κανόνες της, επισήμανε πως έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Λιβύη, η Αίγυπτος και ότι αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Υπενθύμισε ότι η απόφαση να γίνει μουσείο η Αγία Σοφία ήταν του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, του Κεμάλ Ατατούρκ, το 1934 και προσέθεσε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Παράλληλα, υπογράμμισε και τον κίνδυνο «που πρέπει να αποφύγουμε», να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό. «Δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό, δεν είναι καν ζήτημα ευρωτουρκικό. Είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα. Η Ελλάδα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκία για το θέμα αυτό, ως φορέας παγκόσμιων αντιλήψεων. Η Αγία Σοφία για τον κάθε Έλληνα είναι ένα κομμάτι της καρδιάς του. Όμως, στην παρούσα συζήτηση αυτό προστίθεται στο γεγονός της παγκόσμιας σημασίας του μνημείου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε πως «ο διάλογος και οι απαιτήσεις μας από την παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αφορούν την παγκόσμια σημασία του μνημείου, όχι μόνο την τεράστια συναισθηματική του αξία στην καρδιά του Ελληνισμού».
Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV
Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr