Τήνος: Ξύλο για τις ανεμογεννήτριες, στον αέρα οι επενδύσεις - Τι λένε οι εμπλεκόμενοι
Μιλούν στο ethnos.gr ο δήμαρχος Τήνου, η Έπαρχος του νησιού και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και η Greenpeace🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Τεταμένο είναι το κλίμα στο νησί της Τήνου μετά τα βίαια επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων την Τετάρτη (20 Μαΐου), με τους τελευταίους να προσπαθούν για άλλη μια φορά να σταματήσουν τις εργασίες εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην περιοχή Πράσα. Η ένταση των δύο πλευρών μεταφέρθηκε αργότερα έξω από το ΑΤ Τήνου όπου εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς σκηνές με κατοίκους να ζητούν την αποχώρηση των διαδηλωτών από το τμήμα.
Οι κάτοικοι τονίζουν ότι οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν κοντά σε δύο χωριά εξαιρετικής ομορφιάς, Καρδιανή και Υστέρνια της Τήνου, θα αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο του νησιού, ενώ ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί άλλες επιπτώσεις όπως ο θόρυβος, τόσο στην άγρια ζωή όσο και στους κατοίκους.
Απορρίφθηκαν την Πέμπτη (21.5) τα ασφαλιστικά μέτρα από το Πρωτοδικείου Σύρου
Tο επόμενο επεισόδιο της διαμάχης κατοίκων του νησιού και Δήμου με την εταιρία «ανέβηκε» την Πέμπτη (21 Μαΐου) στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Σύρου όπου απορρίφθηκε η αίτηση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Τήνου κατά του επενδυτή και των συνεργατών του προκειμένου να ανασταλούν οι εργασίες. Τα μέτρα στρέφονταν κατά της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ε.Π.Ε.» που διαχειρίζεται το έργο άλλα και κατά του ντόπιου επιχειρηματία και της εταιρείας του «ΒΙΔΑΛΗΣ ΜΠΕΤΟΝ Α.Β.Ε.Ε.», ο οποίος προμηθεύει με τσιμέντο την εταιρία. Σε αυτήν, ο Δήμος επικαλέστηκε καταπάτηση δημόσιας έκτασης κατά τη διάρκεια των εργασιών, παραθέτοντας μάλιστα και σχετικούς χάρτες.
Επιτόπιος έλεγχος από τη Διεύθυνση Δασών την Παρασκεύη (22.5)
Το πρωί της Παρασκευής (10π.μ.) θα πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος από την Διεύθυνση Δασών του νησιού-με τη συμμετοχή κλιμακίου μηχανικών - μετά από κατεπείγουσα καταγγελία του Δήμου προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει γίνει καταπάτηση των όρων της άδειας που έχει εκδοθεί. Από την εξέλιξη του ελέγχου θα καθοριστούν και οι επόμενες νομικές ενέργειες του δήμου Τήνου.
Σχεδόν 16 χρόνια μετά το ξεκίνημα των αδειοδοτικών διαδικασιών για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί της Παναγίας «έπεσαν» μέσα στην περίοδο της πανδημίας τα πρώτα μπετά για την κατασκευή της μίας από τις τρεις βάσεις για το αιολικό πάρκο, ενώ χθες οργανώθηκε αντίστοιχη επιχείρηση για την κατασκευή της δεύτερης βάσης.
«Είμαστε ενάντιοι σε κάθε μορφή ανεμογεννήτριας. Έχουμε μηδενική ανοχή σε ανεμογεννήτριες. Πιστεύουμε ότι θα βιάσουν και θα κακοποιήσουν το λιτό και απέριττο τηνιακό περιβάλλον», δήλωσε στο ehnos.gr ο δήμαρχος Τήνου, Ιώαννης Σιώτος με αφορμή και τις νέες κινητοποιήσεις των κατοίκων του νησιού οι οποίοι αντιδρούν στην εκτέλεση του έργου και πρόσθεσε: «Έχουμε ξεχάσει όλοι ότι βρισκόμαστε σε πανδημία, ότι έχουμε θωρακίσει το νησί και στέλνονται από την Ελληνική Αστυνομία ισχυρές δυνάμεις από τα γύρω νησιά για να περιφρουρήσουν το έργο. Πώς επιτρέπεται στην εταιρεία να ξεκινήσει εργασίες εν μέσω πανδημίας;». Μετα τα χθεσινά επεισόδια ο δήμαρχος Τήνου έστειλε και νέες επιστολές προς Βουλευτές του νομού Κυκλάδων ζητώντας την παρέμβασή τους ενώ διαμαρτυρία για την στάση της αστυνομίας εστάλη τόσο στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη όσο και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Ζητούμε αστυνομικές δυνάμεις το Δεκαπενταύγουστο ή το καλοκαίρι που δεκαπλασιάζεται ο κόσμος στα νησιά και δεν μπορούν να ρθουν. Και δύο φορές για να βοθηθεί ο επενδυτής και να γίνουν επενδύσεις έγινε ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση» είπε στο ethnos.gr η έπαρχος Τήνου και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου Αναστασία Δεληγιάννη – Άσπρου.
Να τοποθετηθούν σε ερημικά νησιά
Όλα αυτά τα χρόνια κάτοικοι και Δήμος έχουν προσφύγει σε δεκάδες νομικά και ένδικα μέσα προκειμένου να ακυρώσουν την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών η οποία όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού θα καταστρέψει το φυσικό κάλος και θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Αγκάθι στην προσπάθειά τους αποτελεί η απορριπτική εισήγηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στο οποίο και είχαν προσφύγει νια να ακυρωθεί το έργο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη από την στιγμή που υπάρχει δεδικασμένο το υπουργείο οφείλει να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις και να μην σταματήσει το έργο. «Μπορούν να πάνε και να τις τποθετήσουν σε ερημικά νησιά, στη θάλασσα όχι σε κυκλαδίτικο τοπίο» πρότεινε ο κ. Σιώτος. Στη μακρά δικαστική διαμάχη των δύο πλευρών εκκρεμούν αποφάσεις εμπράγματων αγωγών και αγωγή νομής που έχει καταθέσει ο Δήμος κατά της εταιρείας προκειμένου να ματαιωθεί η δημιουργία του αιολικού πάρκου.
Greenpeace: Ναι σε ανεμογεννήτριες στα νησιά-Η στείρα αντιπαράθεση δεν οδηγεί πουθενά
Αντίθετη με την τοποθετηση ανεμογεννητριών στις βραχονησίδες δηλώνει η Greenpeace. «Η αιολική ενέργεια είναι μία οικονομική τεχνολογία περιβαλλοντικού σκοπού που τη χρειαζόμαστε για να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα», ανέφερε μεταξύ άλλων στο ethnos.gr o υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Τάκης Γρηγορίου. «Ως τέτοια πρέπει να αναπτυχθεί στα κατοικημένα νησιά μας - όχι στις βραχονησίδες - με σωστούς όρους και με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, η οποία κανονικά θα έπρεπε να συμμετέχει στο έργο (ενεργειακή κοινότητα)» και πρόσθεσε: «Η στείρα αντιπαράθεση και από τις δύο πλευρές δεν ωφελεί κανέναν και σίγουρα όχι τα παιδιά μας που βρίσκονται αντιμέτωπα με το φάσμα της ερημοποίησης της χώρας από την κλιματική αλλαγή».
Στον αέρα επενδύσεις λόγων των αιολικών πάρκων
Πέρα από το δήμο Τήνου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιτίθεται στην τοποθέτηση των αιολικών πάρκων στο νησί.
«Δεν είμαστε 40-50 γραφικοί κάτοικοι της Τήνου που αντιδρούμε Είναι στο ΄πόδι΄ όλο το νησί και θα είμαστε στο δρόμο μέχρι να δικαιωθούμε» είπε στο εthnos.gr η κ Αναστασία Δεληγιάννη – Άσπρου.
Σύμφωνα με την Έπαρχο Τήνου το ενδεχόμενο κατασκευής του φαραωνικού έργου απειλεί υφιστάμενες και μελλούμενες επενδύσεις. «Δημιουργεί ανασφάλεια τόσο στον κόσμο όσο και στους επενδυτές. Έχει ανασταλεί η ανοικοδόμηση, έχουν παγώσει οι αγοραπωλησίες ενώ και οι επενδυτές που τηλεφωνούν για να επενδύσουν ρωτούν τι ακριβώς γίνεται με τα αιολικά πάρκα. Ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα εξασφαλιστούν οι συναλλαγές. Πώς θα γίνει αυτό όταν ο καθένας δεν ξέρει αν θα του φυτρώσει δίπλα του και μια ανεμογεννήτρια» αναρωτήθηκε, μιλώντας στο ethnos.gr η Έπαρχος Τήνου οποία και διατηρεί και συμβολαιογραφείο στο νησί.
Ήδη από το 2019 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την 154η ομόφωνη απόφασή της ζήτησε αναστολή εργασιών και αδειοδοτήσεων μέχρι να υπάρξει χωροθέτηση για τα αιολικά πάρκα. «Όπως έχουν καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ζώνες οικιστικού ελέγχου το οποίο καθορίζει τους όρους δόμησης έτσι θα πρέπει να γίνει και για τα αιολικά πάρκα. Οι συγκεκριμένες ζώνες ορίζουν που και πως θα χτίσει το καθετί. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να υπάρξει και για τα αιολικά πάρκα».
Νέα απόβαση αστυνομικών δυνάμεων εν μέσω πανδημίας για τις ανεμογεννήτριες
Σε κλίμα έντασης μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων της Τήνου ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών της εταιρείας «Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ» την Τετάρτη (20.5). Άνδρες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν για ακόμα μία φορά δίπλα στις μπετονιέρες και μπροστά από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν και είχαν σηκώσει πανό που έγραφε: «Οι πράσινες μπίζνες θυσιάζουν το περιβάλλον και τις ανάγκες μας στα επιχειρηματικά συμφέροντα». Σύμφωνα με καταγγελίες, οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ άρχισαν να σπρώχνουν τους πολίτες με στόχο να τους απωθήσουν, προχώρησαν σε τραμπουκισμούς, ξυλοδαρμούς και προσαγωγές, ενώ συνέχισαν να βιαιοπραγούν ακόμα και όταν ξεκίνησαν οι τελευταίοι να αποχωρούν.
«Χθες ζήσαμε απίστευτα πράγματα στο νησί».
Το χθεσινό περιστατικό αστυνομικής βίας έρχεται μετά το «μπλόκο» του Φεβρουαρίου από Τηνιακούς, που εμπόδισαν την επανέναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού ανάμεσα στην Καρδιανή και τα Υστέρνια, δύο από τα ομορφότερα χωριά του νησιού, που είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από φορείς, συλλόγους και επαγγελματίες.
Συγκεντρωμένοι πολίτες, ειρηνικά διαμαρτυρόμενοι σήκωσαν πανό που έγραφε «Οι πράσινες μπίζνες θυσιάζουν το περιβάλλον και τις ανάγκες μας στα επιχειρηματικά συμφέροντα». Οι άνδρες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν δίπλα στις μπετονιέρες και μπροστά στους συγκεντρωμένους.
Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., έσπρωξαν τους πολίτες σε μια προσπάθεια να τους απωθήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησαν σε ξυλοδαρμούς και προσαγωγές ενώ ακόμα κι' όταν οι τελευταίοι αποχώρησαν, εκείνοι συνέχισαν να βιαιοπραγούν.«Χθες ζήσαμε απίστευτα πράγματα στο νησί» σχολίασε η Έπαρχος της Τήνου.
Στην άβυσσο της πολιτικής κρίσης η Γερμανία: Πώς φτάσαμε στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού – Πιέσεις σε Σολτς για άμεση προσφυγή στις κάλπες
Μπουρλότο στον ΣΥΡΙΖΑ στο παρά ένα του συνεδρίου: Νέα κόντρα μετά τις καταγγελίες Πολάκη για το πόθεν έσχες Κασσελάκη
Ο Τραμπ δείχνει τις προθέσεις του: Δεν έχουμε άλλη επιλογή από μαζικές απελάσεις μεταναστών
Πομπηία: Εξέταση DNA ανατρέπει τις αφηγήσεις για τους κατοίκους της – Μοναδική ανακάλυψη ερευνητών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr