Αμπελόκηποι: Ανέγερση κτισμάτων σε πάρκο καταγγέλλουν φορείς
«Με ποιο δικαίωμα ο Δήμος Αθηναίων εκδίδει οικοδομικές άδειες καταστρέφοντας διαμορφωμένο χώρο πρασίνου», αναφέρουν οι φορείς, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μπορεί στο κέντρο της Αθήνας να ξεκινούν τα έργα που θα δώσουν περισσότερο χώρο στους πεζούς, στους Αμπελόκηπους όμως μπροστά από τις σκάλες του Μετρό, ο χώρος έχει στενέψει εδώ και μέρες δραματικά και μάλιστα με σκοπό την ανέγερση κτισμάτων μέσα σε ένα παρκάκι, όπως καταγγέλλουν δύο φορείς της περιοχής.
Η καταγγελία έγινε με κοινό κείμενο που συνυπογράφουν ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων και έχει τίτλο «Όχι στην καταστροφή του Χώρου Πρασίνου στο Μετρό Αμπελόκηποι».
Τα έργα έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες και αφορούν «έναν ακόμη χώρο πρασίνου, από τους ελάχιστους που απομένουν στους Αμπελόκηπους, το μικρό πάρκο στο σταθμό του μετρό "Αμπελόκηποι" στη γωνία Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Βουρνάζου», ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση των συλλόγων «καταστρέφεται». Όσοι βγαίνουν ή θέλουν να μπουν στο Μετρό είναι υποχρεωμένοι να στριμωχθούν σε στενά περάσματα, καθώς έχει τοποθετηθεί φράχτης από λαμαρίνες, πίσω από τις οποίες πραγματοποιούνται δομικές εργασίες.
Οι δύο σύλλογοι επισημαίνουν ότι έχουν ήδη κοπεί τα περισσότερα δέντρα μέσα στον «από την κατασκευή του μετρό διαμορφωμένο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου», ο οποίος «παρουσιάζεται στο μεγαλύτερο μέρος του ως οικόπεδο οκτακοσίων είκοσι τετραγωνικών μέτρων ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), νομικού προσώπου που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας».
Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι ο φορέας που διαδέχθηκε το άλλοτε Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας στο οποίο φαίνεται πως είχε πριν πολλές δεκαετίες, παραχωρηθεί ο συγκεκριμένος χώρος για την εξυπηρέτηση των σκοπών του. Τα χρόνια πέρασαν και όταν ξεκίνησε η λειτουργία του Μετρό, οι χιλιάδες περαστικοί που έμπαιναν και έβγαιναν στο Μετρό θεωρούσαν ότι το παρκάκι αυτό είναι κοινής χρήσης καθώς υπήρχε αρκετό πράσινο και μάλιστα διαμορφωμένο, όπως αναφέρουν περίοικοι.
Αποκαλύπτεται όμως τώρα ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αποφάσισε το 2016 να «αξιοποιήσει» αυτή τη φερόμενη ιδιοκτησία του, σημειώνουν οι δύο σύλλογοι. Ξεκίνησε μια διαδικασία ανεύρεσης του επιχειρηματία που θα αναλάμβανε να εκμεταλλευθεί τον χώρο και προέκυψε έτσι η εταιρεία «Παλαιά Προσφυγικά Αλεξάνδρας ΙΚΕ» το 2017 με την οποία όμως η συμφωνία εκμίσθωσης επιτυγχάνεται τον Οκτώβριο του 2018 και υπογράφεται τον Ιούνιο του 2019, ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι Δημοτικές εκλογές και προκηρύσσονταν Βουλευτικές.
Η εταιρεία «Παλαιά Προσφυγικά Αλεξάνδρας ΙΚΕ» είχε έρθει, μάλιστα, καιρό πριν στο φως της δημοσιότητας καθώς ιδρυτικό της μέλος ήταν ο Μανώλης Πετσίτης. Ο κ.Πετσίτης είχε κατηγορηθεί ως «άνθρωπος του Μαξίμου» που είχε στενότατες σχέσεις με το επιτελείο του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έκανε «μεγάλη ζωή» και μεσολαβούσε για διάφορες επιχειρηματικές δράσεις. Όπως προκύπτει πάντως από τα στοιχεία του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο κ.Πετσίτης ήταν όντως από το 2016 ιδρυτικό μέλος της εταιρείας με 40%, αλλά το 2017 μεταβίβασε το ποσοστό του στον Νεκτάριο Νικολόπουλο που βρέθηκε έτσι με το 80% των μετοχών.
Στο όνομά του Νεκτάριου Νικολόπουλου εκδόθηκε και η σχετική οικοδομική άδεια από τον Δήμο Αθηναίων. Για την ακρίβεια εκδόθηκε μια πρώτη άδεια τον Δεκέμβριο του 2019 βάσει της οποίας η εταιρεία θα αναγείρει «Ισόγειο μεταλλικό κτίσμα με χρήση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντοςς (πρατήριο άρτου, παντοπωλείο, κατεψυγμένα προϊόντα, οπωρολαχανοπωλείο). Τον Ιανουάριο του 2020 η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων εκδίδει αναθεώρηση της άδειας του Δεκεμβρίου με την οποία προστίθεται «ανεξάρτητο μεταλλικό κτίριο (πολιτιστικό κέντρο)».
Ο κ. Νικολόπουλος δραστηριοποιείται στη λειτουργία κέντρων διασκέδασης, είναι σύζυγος της Κατερίνας Λάσπα και πριν λίγες μέρες συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμημα Συντάγματος μετά από ανώνυμη καταγγελία ότι στο μαγαζί που διατηρεί στην Πλατεία Δεξαμενής σέρβιρε ως take away σουβλάκια και αλκοόλ σε πάνω από 20 άτομα ενώ είχε απλώσει μαξιλάρες στο πεζοδρόμιο.
Οι δύο σύλλογοι των Αμπελοκήπων κλείνουν την κοινή τους ανακοίνωση με σειρά ερωτημάτων:
- Με ποιο δικαίωμα το Ίδρυμα Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης, ένα δημόσιο Ίδρυμα στο οποίο για άλλο σκοπό έχει δωρίσει αυτό το ακίνητο ο Δήμος Αθηναίων, επιδιώκει να στερήσει από την πολύπαθη συνοικία μας έναν από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου που απομένουν, αγνοώντας το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων που διαπιστώνει τη σοβαρή ανάγκη των Αμπελοκήπων σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου;
- Με ποιο δικαίωμα ο Δήμος Αθηναίων εκδίδει οικοδομικές άδειες καταστρέφοντας διαμορφωμένο χώρο πρασίνου, αντί να προχωρήσει, όπως οφείλει, στη πολεοδομική ρύθμιση του οικοδομικού τετραγώνου, είτε με τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης ώστε να κατοχυρώσει τυπικά αυτόν τον κοινόχρηστο χώρο, είτε με ένταξή του στην Περιοχή Ανάπλασης των Κουντουριώτικων, που προβλέπεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, όπως έχει προτείνει ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων;
Καταγγέλλουμε αυτό το ανοσιούργημα και ζητούμε:
Ο Δήμος Αθηναίων να προχωρήσει άμεσα σε αναστολή οικοδομικών εργασιών στο Οικοδομικό Τετράγωνο προκειμένου να αναθεωρήσει το σχέδιο πόλης, να ανακαλέσει τις απαράδεκτες οικοδομικές άδειες και να εξετάσει κατά πόσο οι όροι της δωρεάς του χώρου από τον Δήμο στο Ίδρυμα πληρούνται.
Το Ίδρυμα Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης να ανακαλέσει την απόφαση μίσθωσης του ακινήτου και να ακυρώσει τη Σύμβαση.
Το Υπουργείο Παιδείας να ελέγξει τις απαράδεκτες επιλογές του Ιδρύματος που εποπτεύει.
Επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια και δράση για να προασπίσουμε τη ποιότητα ζωής και το περιβάλλον στη συνοικία μας.
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr