Με μηχανή κατά κορονοϊού: Πατέρας, γιος ξεκίνησαν το γύρο των Βαλκανίων
Ταξιδευτές στην ίδια σέλα της ζωής: Ο 56χρονος γυμναστής, Κώστας Μητσάκης, και ο 14χρονος γιος του ξεκίνησαν για ένα ταξίδι διαφορετικό από τα άλλα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Ταξιδεύει με τη μοτοσυκλέτα του τα τελευταία 36 χρόνια. Υπολογίζει πως από το 1984, οπότε και έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, έχει γράψει πάνω από 1,6 εκατομμύρία ταξιδιωτικά χιλιόμετρα. Έχει οδηγήσει τα πιο ανθεκτικά μοντέλα μοτοσυκλετών στα πιο κακοτράχαλα μέρη των πέντε ηπείρων, από την Ευρώπη και την Ασία, μέχρι την Αφρική, την Αυστραλία και την Αμερική από το νότιο έως τον βόρειο πόλο.
Γυμναστής σε σχολείο του Χαϊδαρίου ο 56χρονος Κώστας Μητσάκης για πολλά χρόνια ήταν μοναχικός καβαλάρης. Ακόμα και όταν στη ζωή του μπήκε η Όλγα Παπαδόγιαννη «λογοδόθηκαν» πάνω στη μοτοσυκλέτα κάπου στην έρημο. Στο ταξίδι του μέλιτος στο Αφγανιστάν έχουν να θυμούνται το πυροβολημένο κράνος της Όλγας από ελεύθερο σκοπευτή Ταλιμπάν αλλά και τον εγκλωβισμό του Κώστα σε ένα ναρκοπέδιο.
Το 2006 ήρθε στη ζωή ο καρπός τους. Ο μοναχογιός τους, Γιώργος, μεγάλωσε πάνω στη μοτοσυκλέτα του μπαμπά και τα καλοκαίρια αντί για κατασκήνωση είχε θέση στη σέλα κρατώντας χάρτες διαδρομών βγάζοντας φωτογραφίες. Η πανδημία του κορονοϊού υποχρέωσε την οικογένεια Μητσάκη στην καραντίνα αλλά τίποτε δεν μπορούσε να «φυλακίσει» το ανήσυχο πνεύμα του μπαμπά που άλλαξε τα φιλόδοξα σχέδια για ένα ταξίδι στη Σιβηρία, αλλά δεν σταμάτησε στιγμή να προγραμματίζει ένα ταξίδι αλλιώτικο από τα άλλα...
«Δεν αρκούμαστε σε απλές περιηγήσεις»
Έπρεπε να προσαρμοστεί στο κλείσιμο των συνόρων, στις απαγορεύσεις αλλά και στους κινδύνους που ελλοχεύουν στη νέα τάξη πραγμάτων. Έτσι, αποφάσισε πως με το κλείσιμο των σχολείων και το άνοιγμα των συνόρων θα κάνει το γύρο των Βαλκανίων. Σε σύγκριση με τα ταξίδια που έχει κάνει στο παρελθόν, ο γύρος των Βαλκανίων μοιάζει με βόλτα στην... αυλή του σπιτιού του, αλλά εν μέσω των περιορισμών για την covid-19 ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κάνει ένα «κοντινότερο» ταξίδι που ήθελε καιρό να πραγματοποιήσει: «Όλες οι χώρες έχουν περιορισμούς. Όλα είναι ρευστά, μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα από τη μία στιγμή στην άλλη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά με καλή ενημέρωση και σωστό προγραμματισμό πιστεύω πως θα αποφύγουμε τα απρόοπτα.
Δεν αρκούμαστε σε απλές περιηγήσεις και στην κατανάλωση χιλιομέτρων. Υπάρχουν προγραμματισμένες στάσεις σε άγνωστα και ιστορικά μέρη κάθε τόπου. Βγάζουμε φωτογραφίες, κρατάμε ημερολόγιο και φυσικά αναδεικνύουμε πρόσωπα και ιστορίες που συναντάμε σε κάθε μας βήμα», λέει στο ethnos.gr ο Κώστας Μητσάκης, ο οποίος μαζί με τον 14χρονο γιο του, Γιώργο, κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες.
Η νέα Yamaha και η τεχνολογία
Μόλις έχουν πάρει τη Yamaha Tracer 900, χορηγία της Υamaha / Μοτοδίκτυο Α.Ε. και ο αρχηγός της αποστολής κάνει τον προγραμματισμό του: «Από μικρές χορηγίες καλύπτονται τα έξοδα των ταξιδιών, αλλά πάντα πίστευα πως όλο αυτό που κάνω με συνέπεια τα τελευταία 36 χρόνια θα μπορούσε να αποκτήσει και μία ακόμα μεγαλύτερη δυναμική. Έχω εκδώσει βιβλία με τις εμπειρίες και τις φωτογραφίες από τα ταξίδια ενώ τώρα η τεχνολογία μας δίνει και άλλες πολλές δυνατότητες να προβάλλουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό».
Το τρίτο ταξίδι του 14χρονου Γιώργου
Τη ίδια ώρα, ο 14χρονος γιος του, Γιώργος, ετοιμάζεται για μία ακόμα μεγάλη πρόκληση. Μόλις τελείωσε τη Β΄ Γυμνασίου, είναι δρομέας του στίβου στο σύλλογο Παλάσκα και έχει πάρει μαθήματα οδήγησης ανηλίκων. Προβάρει την καινούρια του στολή, το νέο του κράνος και τεστάρει το drone και την φωτογραφική κάμερα. «Περιμένω με αγωνία να ξεκινήσουμε με το μπαμπά αυτό το ταξίδι. Θα είναι το τρίτο μου μεγάλο ταξίδι. Στο παρελθόν με το μπαμπά οδηγό είχαμε γυρίσει την Ευρώπη. Από Ιταλία είχαμε κατέβει μέχρι την Τυνησία. Πέρυσι πήγαμε στο βόρειο άκρο της Νορβηγίας. Βοηθάω όσο μπορώ και σε ότι χρειαστεί ο μπαμπάς την ώρα του ταξιδιού. Ανυπομονώ μέχρι να φτάσω στα 18 μου χρόνια ώστε να βγάλω δίπλωμα. Έχω πάρει μαθήματα στη σχολή οδήγησης ανηλίκων του Θανάση Χούντρα», είπε με αυτοπεποίθηση ο μικρός Γιώργος.
«Ζοριστήκαμε στους -13 βαθμούς Κελσίου»
Όταν του ζητήσαμε να μας πει για μία δύσκολη στιγμή στο οδοιπορικό τους, είπε: «Το 2019 είχαμε πάει στο πιο βόρειο ακρωτήρι της Νορβηγίας. Όταν φτάσαμε πέσαμε σε κακοκαιρία και έπρεπε να γυρίσουμε. Ταξιδεύαμε μία μέρα με θερμοκρασίες -13 βαθμούς Κελσίου. Εκεί τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα».
Το όνειρο του μικρού Γιώργου είναι να μπορέσει να οδηγήσει και ο ίδιος τη δική του μοτοσυκλέτα και να μπορέσει να μιμηθεί το μπαμπά του: «Μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω. Γνωρίζεις νέους τόπους, την άγνωστη ιστορία τους, γνωρίζεις ανθρώπους με διαφορικές συνήθειες και διαφορετική κουλτούρα και κάνεις νέους φίλους».
«Η μαμά είναι πιο ήσυχη»
Στην παρέα μπαίνει και η μαμά. Η Όλγα Παπαδόγιαννη είναι καθηγήτρια Γερμανικών. Παρακολουθεί τους άνδρες της οικογένειας να κάνουν τις προετοιμασίες τους. Στην ερώτηση εάν ανησυχεί κάθε φορά που αναχωρούν μόνοι τους απαντάει: «Αυτό είναι το τρίτο μεγάλο ταξίδι που κάνουν μαζί. Στο πρώτο που είχαν κάνει το γύρο της Ευρώπης ήμουν πολύ ανήσυχη. Το παιδί ήταν τότε 12 ετών. Ξέρω πως ο Κώστας λαμβάνει όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον ίδιο και το παιδί. Ανησυχώ και τώρα αλλά λόγω της τεχνολογίας που έχουμε και την διαρκή επικοινωνία μας μέσω των social media είμαι πιο ήσυχη. Χαίρομαι που τους αρέσει. Το έχω ζήσει. Είναι καταπληκτική εμπειρία και κάθε ταξίδι σε κάνει πιο σοφό».
«Με πυροβόλησε Ταλιμπάν στο ταξίδι του μέλιτος»
Την ρωτάμε τι θυμάται περισσότερο από τα ταξίδια που έκανε ως συνεπιβάτης της μοτοσυκλέτας του συζύγου της και εκείνη, γελώντας, ανέφερε: «Δεν θα ξεχάσω τη σφαίρα που χτύπησε το κράνος μου όταν διασχίζαμε το Αφγανιστάν. Μας είχε χτυπήσει ελεύθερος σκοπευτής αλλά ευτυχώς δε μας χτύπησε σε άλλο σημείο και το κράνος άντεξε. Να φανταστείς πως ήταν το ταξίδι μας στο μήνα του μέλιτος. Τώρα γελάω αλλά τότε ήταν μία πολύ δύσκολη στιγμή».
«Σηκωτός από το ναρκοπέδιο»
Και ο Κώστας Μητσάκης την συμπληρώνει: «Γενικά στο Αφγανιστάν έχει κινδυνεύσει πολύ η ζωή μας. Έχω πάει συνολικά τέσσερις φορές στο Αφγανιστάν με μοτοσυκλέτα. Εκτός από τον πυροβολισμό που δέχτηκε η Όλγα είχα κι εγώ μεγάλη τύχη. Προσπάθησα να φωτογραφήσω έναν παλιό ναό, πέρασα έναν φράχτη που υπήρχε μπροστά από το ναό και άρχισα να βγάζω φωτογραφίες. Το μέρος που βρισκόμουν ήταν ενεργό ναρκοπέδιο. Χρειάστηκε να μείνω ακίνητος για αρκετή ώρα μέχρι να έρθει κάποιος ντόπιος για να με πάρει στην πλάτη του και να με βγάλει έξω με ασφάλεια».
Ο μοναδικός Έλληνας που έχει τρέξει στις πέντε ηπείρους
Ο Κώστας Μητσάκης ίσως είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει ταξιδέψει τόσο πολύ στις πέντε Ηπείρους και έχει στο ενεργητικό του την συγγραφή τεσσάρων καταπληκτικών βιβλίων με τις εμπειρίες στα ταξίδια του. Τα ξεφυλλίζει και μας τα προσφέρει και μας πιάνει δέος. Είναι το απόσταγμα μία ζωής από τις Εκδόσεις Tsiallis. Πρόκειται για τους «Στους Δρόμους της Ανατολής» όπου περιέχονται οι εμπειρίες από τα ταξίδια στην εσχατιά της Ασίας και της Μογγολίας,
«Στους Δρόμους της Αφρικής» όπου περιλαμβάνονται εμπειρίες και φωτογραφικό υλικό από την διάσχιση της Αφρικής από βορρά προς νότο, «Στους Δρόμους της Αυστραλίας» όπου περιλαμβάνεται η περιοδεία του στην χώρα των καγκουρό και «Στους Δρόμους της Αμερικής» όπου περιλαμβάνονται οι εμπειρίες του από τη Γη του Πυρός στο νότο της Αργεντινής μέχρι την Αλάσκα στο βόρειο πόλο. Επίσης για πολλά χρόνια αρθρογραφούσε στο «ΕΘΝΟΣ» με περισσότερα από 300 μοναδικά άρθρα από τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες.
Το Ντακάρ, ο Αμαζόνιος και η επέτειος του 1821
Ακόμα και μετά από 1,6 εκατομμύρια ταξιδιωτικά χιλιόμετρα ο Κώστας Μητσάκης όχι μόνο δεν το βάζει κάτω αλλά μέχρι να τον κρατούν οι δυνάμεις του θέλει να πραγματοποιήσει μερικά από τα μεγάλα του όνειρα: «Το μεγάλο μου απωθημένο και το όνειρο μου ήταν να ζήσω το ράλυ Ντακάρ έστω και σαν συνοδηγός σε φορτηγό. Θέλω να το ζήσω πολύ, κάποια στιγμή ήμουν κοντά σε συμμετοχή αλλά για διαφόρους λόγους δεν πραγματοποιήθηκε. Είναι δύσκολο, αλλά ελπίζω να το ζήσω. Θα ήθελα επίσης να κάνω ένα ταξίδι στο «Δρόμο των Οστών» στην εσχατιά της Ανατολικής Ρωσίας στη Σιβηρία. Είναι ένας χωματόδρομος χιλιάδων χιλιομέτρων που έφτιαξαν οι κατάδικοι τους οποίους έθαβαν στην άκρη του δρόμου όταν πέθαιναν. Μεταξύ αυτών ήταν και Έλληνες. Εχω στο μυαλό μου ένα ταξίδι στον Αμαζόνιο. Επίσης ενόψει των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 θα ήθελα να γυρίσω όλο τον πλανήτη και να επισκεφτώ όλες τις Ελληνικές κοινότητες. Θα είναι κάτι ξεχωριστό που θα ενώσει όλο τον Ελληνισμό».
«Ταξιδευτές στην ίδια σέλα της ζωής»
Το ταξίδι στους δρόμους των Βαλκανίων ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής, 22 Ιουνίου ανήμερα της γιορτής του πατέρα. Θα έχει προγραμματισμένη διάρκεια δύο εβδομάδων. Ο Κώστας Μητσάκης σχεδιάζει να φάει γρήγορα τα χιλιόμετρα μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα: «Στόχος μας είναι να ταξιδέψουμε σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Υπάρχουν περιορισμοί σε όλες τις χώρες. Έχουμε προγραμματίσει διαμονές σε ξενοδοχεία και θα επισκεφτούμε άγνωστα σημεία της βαλκανικής χερσονήσου.
Θα πραγματοποιήσουμε οδοιπορικό 4.000 χλμ. στις φιλόξενες γειτονιές των Βαλκανίων. Ταξιδευτές στην ίδια σέλα της ζωής, σκοπεύουμε να εξερευνήσουμε αυτό το διαχρονικό σταυροδρόμι θρησκειών και ετερόκλιτων πολιτισμών της νοτιοανατολικής Ευρώπης που πάλλεται από ιστορικότητα. Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας Υamaha / Μοτοδίκτυο Α.Ε., photagora.gr, Continental, Ipone, Andeli Mototouring, Dainese, κράνη ΑGV, MAKAN Touratech Hellas TRT, ώστε να συνεχίσω να σας χαρίζω μοναδικές οπτικές εμπειρίες από νέους προορισμούς και διαδρομές, οδοιπορώντας με μοτοσυκλέτα στους δρόμους του κόσμου», έγραψε στο facebook ο Κώστας Μητσάκης λίγο πριν σηκώσει το σταντ της μηχανής και απογειωθούν σε ένα ακόμα ονειρικό ταξίδι.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr