Η Σοφία των φτωχών της Ρόδου: Η 60χρονη που μοιράζει φαγητό και δώρα σε ανέργους
Η Σοφία Μανιά μιλά στο ethnos.gr για τις δύσκολες ώρες που περνάει το σμαραγδένιο νησί, τους ήρωες που την βοηθούν, το δύσκολο χειμώνα που έρχεται και τη μητέρα της 9χρονης που λιποθύμησε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Έχει αφιερώσει τη ζωή της στο φιλανθρωπικό έργο και στην προσφορά στους συνανθρώπους της. Μοιράζει τα πάντα, χαρίζει αλλά και ανταλλάσσει αντικείμενα με ένα πακέτο ρύζι ή ένα κοτόπουλο, μαζεύει τις προσφορές γενναίων συμπολιτών της που πάνω από την επιχειρηματικότητα βάζουν τον παράγοντα άνθρωπο.
Η 60χρονη Σοφία Μανιά με καταγωγή από το Φαληράκι έχει αναδειχτεί στην «Αγία Σοφία» της Ρόδου. Γι' αυτό ο δήμος πρόσφατα της παραχώρησε στέγη για να μοιράζει τα προϊόντα που προέρχονται από προσφορές άλλων πολιτών. Κυριολεκτικά και μεταφορικά είναι ο φύλακας άγγελος των απόρων και των ανέργων που υποφέρουν μέσα στην οικονομική κρίση και στην ανεργία.
Μεγάλωσε πλάι σε δύο γονείς που μοίραζαν μέχρι και τα ιμάτιά τους. Έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Γαλλία, επέστρεψε στη Ρόδο για ανοίξει μία πρωτοποριακή επιχείρηση ανταλλαγής προϊόντων αλλά σε εποχές ευμάρειας κανείς δεν της έδινε σημασία και έτσι αναγκάστηκε να βάλει «λουκέτο».
Τα τελευταία πέντε χρόνια, όμως, έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στο φιλανθρωπικό έργο προς τους απόρους και τους ανέργους συμπολίτες της που μέρα με τη μέρα πληθαίνουν. Ξυπνά από τα χαράματα για να περάσει από φούρνους, ψαράδικα, κρεοπωλεία, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία για να συγκεντρώσει τις προσφορές τους, τις οποίες και παραδίδει καθημερινά στις οικογένειες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Είναι μητέρα δύο παιδιών και έχει τρία εγγόνια ενώ πριν λίγους μήνες «έχασε» σε τροχαίο τον γαμπρό της. Παρά τη συμφορά χτύπησε την οικογένεια της προσπαθεί να δώσει δύναμη και κουράγιο σε όλους κάνοντας καθημερινά κατάθεση ψυχής.
«700 γιαούρτια και δύο λαγοί»
«Αύριο θα μοιράσουμε 700 γιαούρτια», έγραψε τις προηγούμενες ημέρες στο facebook. Και γι' αυτό λέει στο ethnos.gr: «Είναι προσφορά της εταιρείας ΑΠΛΩΣ. Να ναι καλά οι άνθρωποι. Είναι προϊόντα πρώτης ποιότητος και προσφορές των ηρώων μου. Ετσι, λέω αυτό που προσφέρουν μέσα σε τόσο δύσκολες εποχές».
Λίγη ώρα μετά ειδοποιεί μέσω facebook αλλά και μηνύματα στα κινητά των ενδιαφερομένων για προσφορά δύο λαγών, κοτόπουλων και ψωμιών. Σε μία άλλη ανάρτηση χαρίζει παιδικά κρεβατάκια, πορτ μπεμπέ και παιδικές κρέμες, όλα από προσφορές. Η ανταπόκριση είναι στιγμιαία. Μέσα σε λίγα λεπτά τα προϊόντα μοιράζονται σε όσους τα έχουν ανάγκη. Στο πλευρό της έχει εναλλάξ περίπου 40 πιστούς εθελοντές όλοι τους μέλη του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Αγία Σοφία.
«Αυτοί είναι οι ήρωες μου»
Με αγάπη, διακριτικότητα, χαμόγελο και στοϊκότητα κουμαντάρει όλες τις καταστάσεις σαν τη μητέρα του λόχου και επαναλαμβάνει πολλές φορές για τους «ήρωές» της: «Ηρωας δεν είμαι εγώ. Ηρωες είναι όλοι αυτοί που μου δίνουν προσφορές. Υπάρχει ένας ζαχαροπλάστης εδώ που είναι ήρωας. Ο κ. Λευτέρης που έχει τις "Γλυκοεπιλογές" στο Αφάντου. Κάθε μέρα μου προσφέρει γλυκά, τούρτες για τα παιδιά των απόρων που έχουν γενέθλια.
Προχθές του ζήτησα μία τούρτα για ένα παιδάκι που είχε γενέθλια. Η οικογένεια του παιδιού δεν είχε χρήματα για να του πάρει τούρτα και ο κ.Λευτέρη μου έστειλε όχι μία, αλλά πέντε τούρτες. Ήρωας είναι ακόμα ο ψαράς μας, ο κ. Καραοζμάν που κάθε μέρα δίνει σχεδόν όλη την ψαριά του δωρεάν σε όλη την Ρόδο. Ηρωες είναι ο φούρναρης, ο μπακάλης και ο εστιάτορας που φροντίζει για τις μερίδες που δεν πωλούνται. Για αυτούς γράψτε. Πρόσφεραν στις καλές εποχές, προσφέρουν και τώρα που και αυτοί έχουν ανάγκες. Αφήστε εμένα».
Έμεινε άνεργη αλλά δίνει προτεραιότητα στους νεότερους
Το πιο συγκινητικό είναι πως και η ίδια έχει πληγεί από την ανεργία. Τα τελευταία χρόνια όταν τελείωνε το φιλανθρωπικό της έργο πήγαινε για να εργαστεί σε πιτσαρία στο Φαληράκι. Η πιτσαρία, όμως, λόγω της κρίσης δεν άνοιξε φέτος και έτσι έμεινε χωρίς έσοδα. Η ίδια δεν το παραδέχεται αλλά το ethnos.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως η Σοφία Μανιά αρνήθηκε θέσεις εργασίας τις τελευταίες ημέρες, δίνοντας προτεραιότητα σε νεότερους οικογενειάρχες που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες. «Δεν είναι πως αρνήθηκα τις δουλειές που μου έδωσαν οι αγαπημένοι μου συμπολίτες. Δεν είναι σωστό να τρέξω πρώτη. Αν βρεθεί κάτι για μένα που δεν μπορεί να το κάνει άλλος θα αποδεχτώ την πρόταση. Ακούστε. Δόξα το Θεό, τα απαραίτητα τα έχω, τα παιδιά μου μεγάλωσαν, έχω εγγονή νοσοκόμα, έχω ανθρώπους που με φροντίζουν και με νοιάζονται. Εγώ είμαι 60 ετών, το μεροκάματο το έχουν ανάγκη οι νέοι. Πρέπει να τιθασεύουμε τα "θέλω" μας για τα υλικά αγαθά».
«Να τιθασεύεις την πλεονεξία»
Μάλιστα, στο ξεκίνημα της προσπάθειάς της αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, καθώς μοιράζονταν τα αγαθά σε περισσότερα από ένα μέλη της ίδιας οικογένειας ή τα έπαιρναν και κάποιοι που δεν είχαν ανάγκη: «Με αγάπη, σεβασμό και υπομονή τα έχουμε βάλει σε μία σειρά. Ζητάω μόνο μία ταυτότητα και είναι όρος να λαμβάνει βοήθεια καθημερινά μόνο ένα άτομο κάθε οικογένειας. Υπήρχαν και ορισμένοι που δεν μπορούσαν να τιθασεύουν το ελάττωμα της πλεονεξίας. Περίμεναν στην ουρά και ήξερα πως δεν είχαν ανάγκη. Με τον τρόπο μου τους έδειξα πως ξέρω, δεν τους προσέβαλα ποτέ, δεν τους είπα ποτέ τίποτα. Μόνοι τους το κατάλαβαν. Κάποιοι, μάλιστα, με βοηθούν που και που και μου φέρνουν πράγματα».
Η βοήθεια στην οικογένεια της 9χρονης και η ΔΕΗ
Η οικονομική κρίση αλλά και το μεγάλο στραπάτσο από την πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει πρωτόγνωρες εικόνες στη Ρόδο. Στο «σμαραγδένιο» νησί οι ξενοδοχοϋπάληλλοι κάνουν ουρές για ένα επίδομα και η λίστα των απόρων μεγαλώνει δραματικά. Συμπολίτες μας που δεν φαντάζονταν ποτέ πως θα έμπαιναν στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό ή για τα βοηθήματα της πρόνοιας τώρα βρίσκονται σε μόνιμη αναζήτηση των βασικών καθημερινών αγαθών για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Η περίπτωση της 9χρονης που λιποθύμησε δεν ήταν η εξαίρεση στον κανόνα αλλά ο κανόνας. Η Σοφία Μανιά ήταν από τις πρώτες που προσέτρεξαν για να βοηθήσουν την 9χρονη και τη μητέρα της. Μέσα από το σύλλογο της «Φιλανθρωπικός Σύλλογος Αγία Σοφία» η Σοφία Μανιά κινητοποιήθηκε για να δοθούν τα απαραίτητα αγαθά στην οικογένεια, ενώ έγινε και έρανος για να πληρωθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ, η οποία -κατά τραγική ειρωνεία- έκοψε το ρεύμα την ημέρα που πήρε δημοσιότητα το θέμα. Μάλιστα, κάποιος ευαισθητοποιημένος συμπολίτης μας με τα αρχικά Φ.Κ. πλήρωσε τον λογαριασμό.
«Είμαστε σε καλό δρόμο, η μαμά και η κορούλα της ανακάμπτουν ψυχολογικά, βλέπουν πως δεν είναι μόνες τους. Από την πρώτη στιγμή έβγαλα ανακοίνωση στο facebook και δεκάδες ήρωές μου ανταποκρίθηκαν. Να ναι καλά. Σας λέω και ένα ευχάριστο. Υπάρχουν δύο προτάσεις για να βρει η μητέρα δουλειά και αυτό με χαροποιεί διπλά», μας λέει η Σοφία Μανιά.
«Δεν θέλω χρήματα, μόνο προϊόντα»
Με την περίπτωση της οικογένειας της 9χρονης υπήρχαν πολλοί από όλη την Ελλάδα που θέλησαν να στείλουν χρήματα. Η Σοφία Μανιά ξεκαθαρίζει πως δεν δέχεται προσφορές σε χρήμα και εξηγεί: «Κάθε μέρα από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό επικοινωνούν μαζί μας για να μας στείλουν χρήματα. Δεν θέλω να εμπλακώ με χρήματα. Θα χάσω τον στόχο και τομ σκοπό μου και ίσως να βάλω και ιδέες σε κάποιους κακόβουλους. Οσοι θέλουν να μας στείλουν χρήματα τους προτείνω να πάνε σε ένα σούπερ μάρκετ και να μας στείλουν επιταγές για τα σούπερ μάρκετ. Μόνο για την περίπτωση της οικογένειας της 9χρονης δώσαμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ για να πληρωθεί. Να είναι καλό ο κύριος Φ.Κ. αλλά και όσοι προσφέρθηκαν».
«Θα έχουμε και άλλες λιποθυμίες»
Δυστυχώς, όμως, το πρόβλημα με τη μονογονεϊκή οικογένεια της 9χρονης δεν είναι το μόνο που υπάρχει στη Ρόδο. Οπως μας εξήγησε η Σοφία Μανιά, το κλείσιμο των ξενοδοχείων έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο και σύνθετο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στο νησί αλλά και σε όλη την Ελλάδα που θα φανεί πιο πολύ το χειμώνα: «Φοβάμαι πως θα έχουμε και άλλες λιποθυμίες παιδιών. Εδώ στο Φαληράκι όλα είναι κλειστά. Μία, δύο επιχειρήσεις που είναι ανοικτές είναι ανοικτές επειδή οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τι άλλο να κάνουν και κάθονται άπραγοι. Βλέπω συμπολίτες μου επιχειρηματίες να κάνουν βόλτες στα χαμένα και μέσα στις ερημιές, εκεί που κάποτε δεν μπορούσες να περπατήσεις από τον κόσμο».
«Φοβάμαι το χειμώνα που έρχεται»
Εάν είμαστε έτσι τον Ιούνιο φανταστείτε τι έχει να γίνει τον χειμώνα που θα έχουν χαθεί και τα τελευταία αποθέματα των οικογενειών. Φοβάμαι και ανησυχώ για τον χειμώνα που θα έρθει. Δεν σας κρύβω πως έχω αρχίσει να κάνω προετοιμασίες για τη συγκέντρωση προϊόντων μεγάλης διάρκειας για να αντέχουν στο χρόνο πρέπει όλοι μαζί να ετοιμαστούμε για να περάσουμε τον δύσκολο χειμώνα. Μετά έχει ο Θεός, ελπίζω να ισιώσει η κατάσταση».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr