Ξενοδοχεία καραντίνας: Σε 61 προορισμούς ορίστηκαν σε πρώτη φάση τα καταλύματα
Στόχος του υπουργείου Τουρισμού είναι να έχει καλυφθεί το σύνολο των προορισμών έως την προσεχή Τρίτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Χωρίς δωμάτια απομόνωσης θα μπορούν να λειτουργούν τα καταλύματα σε 61 προορισμούς, καθώς στους συγκεκριμένους υπήρξαν αιτήσεις για τη μετατροπή ξενοδοχείων σε καταλύματα καραντίνας. Παρά την παράταση της προθεσμίας που δόθηκε από το υπουργείο Τουρισμού έως σήμερα, δεν κατέστη δυνατόν να καλυφθεί το σύνολο των προορισμών, όπως ήταν ο αρχικός στόχος.
Ετσι, βάσει των στοιχείων:
Θα λειτουργήσουν ξενοδοχεία καραντίνας σε 61 προορισμούς.
Για 28 προορισμούς αναμένεται η απάντηση από την Πολιτική Προστασία και το ΕΚΑΒ ως προς το αν θα μπορέσουν να καλυφθούν από καταλύματα καραντίνας σε κοντινές περιοχές ή νησιά, π.χ. εάν η Αντίπαρος θα μπορέσει να καλυφθεί από το ξενοδοχείο που δηλώθηκε στην Παροικιά της Πάρου.
14 προορισμοί παραμένουν «ορφανοί» μεταξύ των οποίων η Λάρισα και η Σαμοθράκη, με πηγές του υπουργείου να διαβεβαιώνουν, πάντως. ότι έως την Τρίτη 1η Ιουλίου το ζήτημα θα έχει λυθεί.
Οπως επισημαίνεται στην υπουργική απόφαση, την οποία υπογράφει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, αίρεται για τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες ή νησιά, η υποχρεωτικότητα που όριζε η ΚΥΑ που υπεγράφη προ ημερών και απαιτούσε σε περιοχές που δε θα βρισκόταν ξενοδοχείο καραντίνας, την μετατροπή δωματίων σε χώρους απομόνωσης για τη φιλοξενία επισκεπτών θετικών στον κορονοιό, οι οποίοι όμως δε χρήζουν νοσηλείας. Ο αριθμός των δωματίων που θα μετατρεπόταν σε χώρους καραντίνας ήταν ανάλογος με τη δυναμικότητα του καταλύματος.
Ωστόσο η πρόσκληση του υπουργείου για τη δημιουργία ξενοδοχείων καραντίνας δε βρήκε μεγάλη απήχηση, καθώς έως τώρα έχουν απολύτως καλυφθεί 61 από τους 105 προορισμούς που θα έπρεπε να καλύπτονται μόλις ελάχιστες ημέρες πριν το μεγάλο άνοιγμα του τουρισμού και την επαναλειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.
Να σημειωθεί ότι, όπως όριζε η σχετική πρόσκληση, τα τουριστικά καταλύματα που επιλέγονται ως ξενοδοχεία καραντίνας, δεσμεύονται αποκλειστικά για τη φιλοξενία κρουσμάτων του ιού COVID-19 και ατόμων που φροντίζουν ή συνοδεύουν τα άτομα αυτά. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κ.υ.ε.) που λειτουργούν εντός αυτών των τουριστικών καταλυμάτων θα εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους διαμένοντες στο κατάλυμα, ενώ θα πρέπει να τηρούνται από το προσωπικό όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας τόσο κατά την παρασκευή φαγητού όσο και κατά τη διανομή του σε δίσκους που θα τοποθετούνται έξω από την πόρτα κάθε δωματίου.
Το κόστος αποζημίωσης για τα καταλύματα θα αναλάβει το Υπουργείο Τουρισμού και υπολογίζεται ανά δωμάτιο διαμορφούμενο σε 30 ευρώ/ημέρα όταν γίνεται χρήση των δωματίων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σίτισης και 10 ευρώ/ημέρα όταν τα δωμάτια είναι κενά. Η διάρκεια των συγκεκριμένων μισθώσεων έχει οριστεί το πολύ έως και τις 31 Οκτωβρίου 2020.
Φαίνεται, πάντως, ότι το ύψος του τιμήματος δεν αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο για τους επιχειρηματίες του κλάδου, παρά την κατάσταση της φετινής σεζόν με αποτέλεσμα να χρειαστεί να δοθεί παράταση στην αρχική προθεσμία.
Το κενό αυτό είχε προσπαθήσει να καλύψει η ΚΥΑ περί δωματίων καραντίνας σε όλα τα καταλύματα, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με τους ανθρωπους του κλάδου απειλούσε να τινάξει στον αέρα και τις λιγοστές κρατήσεις που είχαν έως τώρα.
Παράλληλα τα μικρά καταλύματα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, που αποτελούν την πλειονότητα σε προορισμούς όπως τα μικρά νησιά δεν είχαν αυτήν την δυνατότητα.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση όριζε ότι:
Για καταλύματα έως 10 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη ενός δωματίου καραντίνας.
Για καταλύματα έως 50 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη 2 δωματίων καραντίνας και
Για καταλύματα άνω των 50 δωματίων απαιτείται αριθμός δωματίων καραντίνας ίσο με το 3% της συνολικής δυναμικότητας των δωματίων του καταλύματος.
Επίσης προτεινόταν ο περιορισμός της καραντίνας στενών επαφών κρούσματος στα τουριστικά καταλύματα σε επτά ημέρες, εφόσον γίνει ιατρική αξιολόγηση για απουσία κλινικής εικόνας νόσησης, ή σε δέκα ημέρες, αν δεν είναι δυνατή/διαθέσιμη η ιατρική αξιολόγηση.
Ϋστερα από τις έντονες αντιδράσεις, την ΚΥΑ ουσιαστικά «απανεργοποίησε» ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όταν από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ανακοίνωσε πως «Είναι κάτι το οποίο δεν θα ισχύει, το τονίζω αυτό, δεν θα ισχύει, δεν υπάρχει λόγος να ισχύει για τα μικρά καταλύματα από τη στιγμή που θα έχουμε ολοκληρώσει τον προγραμματισμό για τα ξενοδοχεία καραντίνας σε όλους τους προορισμούς. Το διευκρινίζω γιατί υπήρχε μία μικρή σύγχυση γύρω από το ζήτημα αυτό».
Την απόσυρση της εν λόγω ΚΥΑ είχε ζητήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ύστερα από τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του ΣΕΤΕ κάνοντας λόγο για «παλινωδίες» εκ μέρους της κυβέρνησης και υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «άλλη μια απόφαση που μπορεί να αποβεί καταστροφική». Προσέθεσε μάλιστα ότι «πώς είναι δυνατόν μέσα σε ξενοδοχείο που έχει τουρίστες, αν υπάρχει ένα κρούσμα να βρίσκεται στον ίδιο χώρο».
Σφοδρές αντιδράσεις είχε προκαλέσει η συγκεκριμένη απόφαση και από τον κλάδο των ξενοδόχων, αλλά κυρίως από τους ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων.
Οπως σημειώνει στο ethnos.gr ο Παναγιώτης Τοκούζης, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, η οποία με τα πάνω από 39.000 καταλύματα που εκπροσωπεί καλύπτει περίπου τη μισή τουριστική κίνηση της χώρας, «η ΚΥΑ πρέπει να αποσυρθεί άμεσα».
Και εξηγεί: «Παρά το γεγονός ότι πλέον και ύστερα από τις διευκρινίσεις του Πρωθυπουργού δεν είναι υποχρεωτική για τα ενοικιαζόμενα και κάθε μικρό κατάλυμα, παραμένει πρακτικά ανεφάρμοστη για όλους δεδομένου ότι θα είναι δύσκολο να παραμείνουν τουρίστες σε οποιοδήποτε κατάλυμα εάν γνωρίζουν ότι εκεί φιλοξενούνται άνθρωποι θετικοί στον κορονοιό».
Ο ίδιος μάλιστα χαρακτηρίζει αναμενόμενη την απροθυμία των ξενοδόχων να μισθώσουν τα καταλύματά τους ως ξενοδοχεία καραντίνας εξαιτίας του χαμηλού αντιτίμου, το οποίο έχει οριστεί στα 30 ευρώ ημερησίως για τα δωμάτια που είναι γεμάτα συμπεριλαμβανομένης και της σίτισης και στα 10 ευρώ για τα δωμάτια που είναι άδεια.
«Με 10 και 30 ευρώ δεν μπορείς να κρατήσεις σε λειτουργία ξενοδοχείο έχοντας stand by προσωπικό ακόμα και στην περίπτωση που είσαι άδειος. Ειδικά αν μιλάμε για μικρά καταλύματα των 5, 7 ή 10 δωματίων, είναι αδύνατο να τα ανοίξεις λαμβάνοντας π.χ. 80 ευρώ την ημέρα για 8 δωμάτια» καταλήγει.
Δείτε εδώ ποια είναι τα ξενοδοχεία καραντίνας
Σε αναζήτηση «yesmen»: Γιατί ο Τραμπ επιλέγει όλο και πιο ακραίους για να στελεχώσει το υπουργικό του συμβούλιο
Αμαλιάδα: Τι κατέθεσε για την Ειρήνη Μουρτζούκου η μητέρα του νεκρού Παναγιωτάκη - Οι πρώτες πληροφορίες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν - Τι θα γίνει με τα μέσα μεταφοράς
Το σατιρικό The Onion αγόρασε το Infowars του συνωμοσιολόγου Άλεξ Τζόουνς: «Σχεδιάζουμε μια… πολύ ηλίθια ιστοσελίδα»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr