Εστίαση - τουρισμός: Τέτοιοι εργοδοτικοί εκβιασμοί ούτε στα μνημόνια, καταγγέλλουν εργαζόμενοι
Εργοδότες πιέζουν τους εργαζόμενους για «μαύρη» εργασία - Οι μισθοί έχουν «κατρακυλήσει» κατά 50%-60% - Η κατάσταση είναι χειρότερη και από την εποχή των σκληρών μνημονίων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Για έκρηξη παραβατικότητας και για εκβιασμούς από την πλευρά των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων καθώς και για αναλγησία της Πολιτείας στην εφαρμογή των μέτρων υποστήριξης των δεύτερων, με αποτέλεσμα μία πολύ μεγάλη μερίδα των εργαζομένων να βρίσκεται σε εξαθλίωση από την έναρξη της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, κάνει λόγο στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου.
Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι τέτοιου μεγέθους έκρηξη παραβατικότητας και πίεση προς τους εργαζομένους δεν καταγράφηκε ούτε κατά τη διάρκεια εφαρμογής των σκληρών μνημονίων σε ολόκληρη τη χώρα. Την ίδια στιγμή ο κ. Χότζογλου υπογραμμίζει ότι έχουν κατρακυλήσει οι μισθοί των εργαζομένων σε επισιτισμό και τουρισμό, με το ποσοστό της μείωσης να φτάνει το 50%-60%. Το αποτέλεσμα είναι να καταστρατηγείται η συλλογική σύμβαση εργασίας και ακόμα και εξειδικευμένοι εργαζόμενοι να αμείβονται με 650 ευρώ μηνιαίως.
«Μαύρη» εργασία και εκβιασμοί
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου, επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού προχωρούν σε εκβιασμούς εργαζομένων, ζητώντας τους, προκειμένου να τεθούν στο μέτρο αναστολής εργασίας και να εισπράξουν τα 534 ευρώ μηνιαίως από την Πολιτεία, να υπογράψουν μία δέσμευση ότι δε θα έχουν καμία απαίτηση για επαναπρόσληψη στην επιχείρηση το 2021.
«Επίσης, έχουμε πολλές καταγγελίες από συναδέλφους, οι οποίοι μας αναφέρουν ότι, αν και έχουν ενταχθεί στο μέτρο αναστολής εργασίας, οι επιχειρηματίες τους πιέζουν να δουλέψουν ''μαύρα'' και να πάρουν ταυτόχρονα και το επίδομα της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να σημειώνεται διπλή παρανομία. Εξάλλου, επιχειρήσεις σε νησιά προσλαμβάνουν εργαζομένους από την ηπειρωτική Ελλάδα για τη σαιζόν, όμως, δεν τους παρέχουν ούτε στέγαση, ούτε τροφή. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι ουσιαστικά να δουλεύουν τζάμπα. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι τραγική και είναι γεγονός ότι μεγάλο μέρος συναδέλφων μου βρίσκεται σε εξαθλίωση», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Χότζογλου.
Δεν πήραν ευρώ από το Μάιο
Κατά τον ίδιο, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του, που εργάζεται σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας και τέθηκε σε αναστολή εργασίας, δεν πήρε ακόμα το επίδομα των 534 ευρώ από την Πολιτεία για το μήνα Ιούνιο, με αποτέλεσμα εδώ και δύο μήνες να μην έχουν κανένα έσοδο.
Επίσης, έχουν τεθεί υπερβολικά αυστηρές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ σε ανέργους, με αποτέλεσμα να το δικαιούται λιγότερο από το 40% των ατόμων που δεν εργάζονται. Μάλιστα, είναι σημαντικός ο αριθμός των ανέργων που δε δικαιούνται το επίδομα, επειδή δούλεψαν μόλις μία ημέρα λιγότερη από τις προβλεπόμενες.
«Δυστυχώς, η Πολιτεία δείχνει αναλγησία, ενώ, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις μας, δεν καταφέραμε ακόμα να συναντηθούμε με τη διοίκηση της ομοσπονδίας των επιχειρηματιών στον επισιτισμό. Με τους ξενοδόχους θα βρεθούμε το επόμενο διάστημα για την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας», λέει ο κ. Χότζογλου.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr