Κορονοϊός - Επιμένουν οι ειδικοί: «Λουκέτο» στα μαγαζιά αν αυξηθούν τα κρούσματα
Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί για τον κορονοϊό και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να περιοριστεί η αυξανόμενη εξάπλωση του ιού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 13 λεπτά ┋
Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές μετά τις συνεχείς αυξήσεις κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας. Ο «κόκκινος» συναγερμός που επικρατεί οφείλεται στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα και ειδικά την Τετάρτη, 29 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 57 νέα κρούσματα και την Τρίτη, 28 Ιουλίου, τα κρούσματα ήταν 52. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 18 και 11 κρούσματα αντίστοιχα. Και όλα αυτά την ώρα που από το πρωί της Τετάρτης έγινε υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στους πολίτες σε κλειστούς χώρους όπως εμπορικά καταστήματα και Δημόσιο.
Μάλιστα, νωρίτερα εκδόθηκε εγκύκλιος που σχετίζεται με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στις δημόσιες υπηρεσίες (και από τους υπαλλήλους και από το κοινό). Παράλληλα έγιναν γνωστοί και οι 44 κλάδοι επιχειρήσεων που είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Σημειώνεται ότι για το θέμα της χρήσης μάσκας έκανε παρέμβαση και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία εξαίρεση για το συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να κλείσουν τα καταστήματα.
Κλείσιμο καταστημάτων εάν αυξηθούν τα κρούσματα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν μαγαζιά, στα οποία σημειώνεται συνωστισμός και να απαγορευτούν τα beach πάρτι, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, άφησε μέσω του ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου. «Προτεραιότητά μας είναι η υγεία του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ανοιχτά μαγαζιά με κίνδυνο μετάδοσης, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα», συμπλήρωσε η κυρία Κοτανίδου. «Δεν είμαστε σε δεύτερο κύμα στη χώρα μας. Το καλοκαίρι περιμέναμε ότι θα έχουμε λίγο αυξημένα κρούσματα λόγω της αύξησης του τουρισμού και το καλοκαίρι οι νέοι ξεχνάμε την ύπαρξη της COVID-19 και είναι λίγο πιο χαλαροί», ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.
Ακόμη, απευθυνόμενη στους νέους ανθρώπους υπογράμμισε ότι «ουδείς είναι άτρωτος από την COVID, μπορεί κάποιοι από τους φίλους τους να νοσήσουν, αυτό θέλω να τούς πω». Επιπλέον διευκρίνισε ότι καταγράφονται περισσότερα κρούσματα γιατί υπάρχει και μεγαλύτερη συρροή τουριστών στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Πότε θα γίνει υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους
Μετά την ανακοίνωση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε δημόσιες υπηρεσίες και εμπορικά καταστήματα από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, αυξάνονται οι ειδικοί που ζητούν να γίνει επέκταση του μέτρου σε όλους τους κλειστούς χώρους ενώ έχει μπει και στο τραπέζι η υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους αν συνεχιστεί η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας.
Έτσι, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη. «Η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους εάν αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία».
Μάλιστα, τόνισε την ανάγκη επάρκειας σε μάσκες, ειδικά αν γίνουν υποχρεωτικές ακόμη και στα σχολεία: «Στα σχολεία το δύσκολο δεν είναι να τη φοράνε οι μαθητές, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές, γιατί όταν μιλάς, υγροποιούνται και αυτές θα πρέπει να αλλάζουν. Θα πρέπει να υπάρχει δηλαδή μεγάλη ποσότητα από μάσκες για να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε», ανέφερε η κυρία Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Ειδοποιούνται οι υγειονομικές περιφέρειες και προμηθευόμαστε. Με τα δεδομένα που έχουμε, ο κάθε γιατρός στα νοσοκομεία παίρνει μια μάσκα κάθε πρωί. Γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν και να μπορούμε να πάρουμε δύο και τρεις μάσκες σε κάθε εφημερία που είμαστε για 24 ώρες» είπε. Επανέλαβε επίσης την ανησυχία των γιατρών για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, καθώς, όπως εξήγησε, ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 80 με 100 άτομα.
Υποχρεωτική η μάσκα στο Δημόσιο: Τι ισχύει για τη χρήση της από το κοινό
Την υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που έρχονται σε επαφή με το κοινό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Covid-19 και στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας αφορά χώρους γραφείων δημοσίων υπηρεσιών όταν υπάρχει επαφή με το κοινό και αφορά τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό που προσέρχεται για εξυπηρέτηση.
Συνιστάται, πάντως, στους υπαλλήλους να κάνουν προαιρετικά χρήση μη ιατρικής μάσκας, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου αυτή δεν προβλέπεται ως υποχρεωτική, για παράδειγμα σε περιπτώσεις όπου στο χώρο εργασίας παρατηρείται συγχρωτισμός και συνωστισμός ή δεν τηρείται η προβλεπόμενη ελάχιστη απόσταση του ενάμιση μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών.
Σημειώνεται, ακόμη, «ότι ειδικά για τους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και έχουν ως αντικείμενο την εξυπηρέτηση κοινού, θα πρέπει να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας back office, ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεσή τους σε συναλλαγή με τους πολίτες».
Πάντως, ο κ. Θεοδωρικάκος, και η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, απέστειλαν ερώτηση στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και αναμένουν απάντηση, αναφορικά με το εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα επιβάλλουν να παραμείνουν στο σπίτι τους οι υπάλληλοι του Δημοσίου Τομέα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Ποιοι είναι οι 44 κλάδοι επιχειρήσεων που η μάσκα είναι υποχρεωτική
Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών) για την «εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μη ιατρικής μάσκας σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού Covid-19».
Αναλυτικά, σε ποιες επιχειρήσεις (ΚΑΔ) είναι υποχρεωτική η μάσκα:
- Aλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα
- Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.41
- Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.42
- Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.43
- Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.51
- Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.52
- Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.53
- Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.54
- Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.59
- Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.61
- Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.62
- Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.63
- Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.64
- Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.65
- Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.71
- Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.72
- Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.75
- Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.76
- Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.77
- Aλλο λιανικό εμπόριο καινούριων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.78
- Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα/47.79
- Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών των κινηματογράφων δωδεκάμηνης λειτουργίας (κλειστού τύπου)/59.14
- Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων/91.01
- Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών/77.21
- Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων/77.22
- Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης/77.29
- Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής /96.02
- Υπηρεσίες διαιτολογίας/96.04.10.01
- Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων /96.04.10.02
- Υπηρεσίες μασάζ/96.04.10.05
- Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες/96.04.10.06
- Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων/96.09.19.06
- Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ)/96.09.19.09
- Yπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)/96.09.19.17
- Καταστήματα οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας
- Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop)
- Καταστήματα λιανικού και χονδρικού εμπορίου τύπου (do it yourself and home improvement) που πωλούν βιομηχανικά είδη (χρώματα, σιδερικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά, έπιπλα, υγιεινής, κήπου, εργαλείων, διακόσμησης κ.λπ.)
- Στις δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/96.02 εξαιρείται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον πελάτη, όταν πραγματοποιείται τοπική περιποίηση στο πρόσωπο.
- Μεμονωμένες επιχειρήσεις/καταστήματα με οριοθετημένο ή μη οριοθετημένο χώρο έκθεσης, εντός εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets)
- Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων/92.00
- Επιχειρήσεις τροφίμων όπως υπεραγορές (σούπερ μάρκετ), παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κλπ
- Φαρμακεία
- Χώροι γραφείων (δημόσιων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων) όταν υπάρχει επαφή με το κοινό
- Ανελκυστήρες
Να σημειωθεί ότι ισχύει από την Τετάρτη, 29 Ιουλίου, έως και τις 31 Αυγούστου 2020.
Κίνδυνος για 1.000 κρούσματα τη μέρα - Πώς το εξηγούν οι ειδικοί
εφησυχασμός που παρατηρείται από μεγάλη μερίδα πολιτών αναφορικά με τα μέτρα που έχουν προτείνει οι ειδικοί κι έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε έκρηξη κρουσμάτων, άρα και νοσούντων, άρα μοιραία και θανάτων... Η ανησυχία των επιστημόνων επικεντρώνεται κυρίως στα αστικά κέντρα, καθώς μπορεί η χαλάρωση να «φαίνεται» περισσότερο στα νησιά, τις παραλίες και τα beach bar, όμως αυτό που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους λοιμωξιολόγους είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και η διασπορά του ιού σε σχεδόν όλη τη χώρα.
Μιλώντας σχετικά η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και επιδημιολόγος, Αθηνά Λινού στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως με τα μέτρα που ελήφθησαν θα περιοριστούν τα κρούσματα, ωστόσο, αν δεν πειθαρχήσουμε όλοι «σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα» προτρέποντας τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους και να τηρούν τις αποστάσεις και τα μέτρα αυτοπροστασίας. Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι αναγκαίο να επεκταθεί η χρήση μάσκας και σε δημόσιος χώρους.
«Δεν βοηθούν οι μάσκες με φίλτρο, καμία προστασία οι ασπίδες»
Με πικρία διαπιστώνει κι ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ότι οι πολίτες δεν ακολούθησαν τη σύσταση των ιατρών για χρήση της μάσκας. «Επρεπε να έρθουν τα πρόστιμα για να πειστεί ο κόσμος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε: «Δεν καταφέραμε ποτέ να πείσουμε τον κόσμο για τη χρήση της μάσκας. Δεν μπορούσαμε πέραν της σύστασης να επιβάλλουμε ως γιατροί τη χρήση της. Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες και για τις επεμβάσεις. Ο γιατρός συστήνει κι ο ασθενής επιλέγει».
Ακολούθως πρόσθεσε ότι «δεν είπαμε ποτέ να μην χρησιμοποιείται η μάσκα στις εκκλησίες» και προανήγγειλε ουσιαστικά ότι θα έρθει το μέτρο και για τους ιερούς ναούς. Εκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μάσκες με φίλτρο, «καθώς προστατεύουν αυτόν που την φορά, όχι όμως και τους γύρω του, καθώς αν έχει τον ιό, τον διασπείρει». Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ασπίδες δεν αντικαθιστούν τις μάσκες και δεν παρέχουν ασφάλεια. «Οι κάθετες για παράδειγμα βοηθούν στην περίπτωση που κάποιος που εργάζεται σε μια κουζίνα ταχυφαγείου. Οι άλλες που στηρίζονται στο πηγούνι είναι... διακοσμητικές». Πρόσθεσε ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν με κανόνες» και παρουσιάστηκε απαισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, καθώς «είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι».
Σκουτέλης: Μάσκα, αποστάσεις και καθαρά χέρια τα μόνα μέτρα
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Αθανάσιος Σκουτέλης σχολίασε τόσο την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες όσο και την αυστηροποίηση των μέτρων, με πρώτο και κύριο την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος της μάσκας μιας χρήσης, ο καθηγητής ανέφερε σε έντονο ύφος: «Δεν είπε κανένας τόσον καιρό για μάσκα μιας χρήσεως. Η μάσκα μιας χρήσεως φοριέται αποκλειστικά από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που αν είναι κάποιος να διαμαρτύρεται, είναι αυτοί, που τις φοράνε από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Το να έχει ένας πολίτης δύο μασκούλες πάνινες στην τσεπούλα του και όταν μπαίνει σε ένα κατάστημα ή σε ένα σούπερ μάρκετ να τις φοράει, είναι τόσο τραγικό που να δημιουργεί ανησυχία στον πληθυσμό και αγανάκτηση; Όταν, από την άλλη μεριά, η οικονομία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, τα μαγαζιά πάνε να κλείσουνε και τα εστιατόρια να μην ξανανοίξουνε; Με συγχωρείτε αλλά νομίζω αυτή η κουβέντα γίνεται απλά για να την κάνουμε».
«Σε μια χώρα, όπου τα κρούσματα τα βάζουμε σε έναν ωραίο χάρτη με πινέζες, μία εδώ, άλλη πιο πέρα, όταν σε χώρες δίπλα μας οι χάρτες είναι κατακόκκινοι κι εμείς καθόμαστε κι ασχολούμαστε αν έχει 30 λεπτά ή 40 λεπτά η μάσκα, νομίζω κάτι συμβαίνει», συμπλήρωσε, τονίζοντας: «Αν σε έναν χώρο οι 7 στους 10 φορούσαν μάσκα, τότε θα έβαζαν και οι υπόλοιποι 3», κάνοντας λόγο για τη «συμπεριφορά της αγέλης».
Απαντώντας στην ερώτηση γιατί έγινε άρση των μέτρων, μεταξύ αυτών και η χρήση μάσκας που έπαψε πριν από ημέρες να είναι υποχρεωτική αλλά τελικά επανήλθε, ο κ. Σκουτέλης υπήρξε σαφής: «Γιατί υπήρχε διαμαρτυρία από όλους τους εμπόρους, τους εστιάτορες πως τα μέτρα ήταν πάρα πολύ σκληρά και θα έχαναν πελάτες και ήταν λογικό. Και είπαμε σιγά σιγά να αρχίζουμε να αίρουμε μέτρα, να δούμε μέχρι πού θα φτάσουμε. Ήραμε τα μέτρα, είδαμε ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα άρα τώρα τα επαναφέρουμε. Δεν μιλάμε για lockdown, δεν μιλάμε για μέτρα που καταπιέζουν τόσο πολύ τον κόσμο. Μιλάμε για μια χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους». Ο καθηγητής τόνισε παράλληλα πως αυτή τη στιγμή τα μόνα διαθέσιμα μέσα προστασίας από τον ιό είναι η μάσκα, οι αποστάσεις και το πλύσιμο των χεριών.
ΗΠΑ: Τα πρόσωπα κλειδιά της κυβέρνησης Τραμπ με τις ευλογίες του Έλον Μασκ – Ο μεγιστάνας αυξάνει την επιρροή του στον εκλεγμένο πρόεδρο
Πώς παραδόθηκε ο 30χρονος μετά τη γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: Καρέ- καρέ η διαπραγμάτευση με την αστυνομία
Έρευνα σοκ στη Φινλανδία: Ένας στους 5 άνδρες κρίνει πως μία γυναίκα αξίζει να βρεθεί στο στόχαστρο βίας
Ποιές είναι οι 6 λέξεις που έγραψε η βασίλισσα Ελισάβετ πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr