Κορονοϊός: Συναγερμός μετά τα 65 κρούσματα - Αυτά τα μέτρα ζητούν οι λοιμωξιολόγοι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το πράσινο φως στους λοιμωξιολόγους για νέα μέτρα κατά του κορονοϊού σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν - Ποια είναι αυτά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Τα 65 κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο - αυξανόμενα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες - κάνουν τους λοιμωξιολόγους να ζητούν όλο και πιο επιτακτικά την επιβολή νέων μέτρων για να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός. Και μπορεί η επιβολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας να μην προβληματίζει τους νέους που πηγαίνουν σε beach bar και συνωστίζονται, όμως τρομάζει την κυβέρνηση και ειδικά τους λοιμωξιολόγους που επιμένουν σε έκτακτα μέτρα ακόμη και χρήσης μάσκας τόσο σε εσωτερικούς χώρους όσο και σε εξωτερικούς για να μη χαθεί ο αγώνας που δόθηκε κόντρα στον ιό το καλοκαίρι.
Αλλωστε, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε έκτακτη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, ήταν κατηγορηματικός προς τους λοιμωξιολόγους: «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό, μην διστάσετε».
Τα νέα μέτρα που ζητούν οι λοιμωξιολόγοι
«Αν δούμε ότι συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα, αυτό μας ανησυχεί», επισημαίνει στο OPEN TV ο καθηγητής Υγεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Οι λοιμωξιολόγοι, μάλιστα, έχουν ετοιμάσει ήδη πακέτο νέων μέτρων για να εφαρμοστούν, σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο. Αυτά τα μέτρα, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:
- Απαγόρευση συναυλιών εάν δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα
- Απαγόρευση σε beach bar και πάρτι
- Απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων, όπου υπάρχει συνωστισμός
«Εχουμε μία κατάσταση με φωνές, με τραγούδια, με γέλια. Αυτό ενδεχομένως να μπορεί να οδηγήσει σε μία υπερμετάδοση του κορονοϊού, όταν βρεθεί κάποιος ασυμπτωματικός φορέας σε ένα τέτοιο χώρο συγχρωτισμού και συνωστισμού», αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.
Μερικά ακόμη μέτρα που ζητούν οι λοιμωξιολόγοι να παρθούν είναι τα εξής:
- Υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλες τις επιχειρήσεις
- Υποχρεωτική χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους
- Υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στις εκκλησίες
- Καραντίνα μιας εβδομάδας για Ελληνες που επιστρέφουν από το εξωτερικό
«Πρέπει και οι νέοι να καταλάβουν ότι δεν είναι στο απυρόβλητο. Οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρή νόσο, παρόλα αυτά έχουμε και νέους με σοβαρή νόσο», σημειώνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Μητσοτάκης σε λοιμωξιολόγους: Μη διστάσετε να σημάνετε συναγερμό
Δύο είναι οι κύριες πηγές ανησυχίας για τη μετάδοση του κορονοϊού στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει της συζήτησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Σωτήρη Τσιόδρα, Νίκο Χαρδαλιά, Βασίλη Κικίλια, Παναγιώτη Αρκουμανέα και Κίμωνα Δρακόπουλο, Γιώργο Γεραπετρίτη, Άκη Σκέρτσο, Στέλιο Πέτσα. Η ανησυχία αφορά κυρίως στα beach bars, τα club και τα Μέσα Μεταφοράς. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων καθώς και η επιβολή τσουχτερών και λοιπών διοικητικών προστίμων.
Την ίδια ώρα ενδέχεται να υπάρξουν παρεμβάσεις στα Μέσα Μεταφοράς. Μάλιστα κατόπιν συνεννόησης με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν ταχύτερες οι συνδέσεις παρά τον Αύγουστο, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Αυτό θα γίνει μέσω της πύκνωσης των δρομολογίων. Παράλληλα θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι για την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Επιπλέον άνδρες της αστυνομίας θα βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο στο Μετρό για να επιτηρούν εάν οι πολίτες φορούν υποχρεωτικά τη μάσκα. «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μη διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους επιστήμονες.
Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή για πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης τρεις φορές την εβδομάδα ακόμα και μέσα στον Αύγουστο. Ακόμη ο πρωθυπουργός παρότρυνε τους ειδικούς να «χτυπήσουν» εγκαίρως το καμπανάκι κινδύνου για τη διασπορά του κορονοϊού. Παράλληλα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στις επόμενες ενημερώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να συμμετέχει και λοιμωξιολόγος.
Λοιμωξιολόγοι: Ο κόσμος έχει χαλαρώσει υπερβολικά
Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα εκφράζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ τονίζει πως οι νέοι δεν προσέχουν και δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων.
Μιλώντας στο Star ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι είναι αναμενόμενη μια αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά ενώ στην Ελλάδα είχαμε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων, πλέον έχουμε σταθερά διψήφιο αριθμό, το οποίο δείχνει ότι κάνουμε κάτι λάθος. Το λάθος σύμφωνα με τον καθηγητή είναι ότι ο κόσμος έχει χαλαρώσει υπερβολικά και δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας με τον τρόπο που το έκανε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πολλοί φιλιούνται και αγκαλιάζονται σαν να μην υπάρχει κορονοϊός ενώ στα καταστήματα εστίασης, όπου οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα προστασίας, εκείνοι τη φορούν «σαν να είναι αποκριάτικη μάσκα». «Αυτό δεν έχει καμία λογική, μόνο κίνδυνο μπορεί να φέρει γιατί αν την πιάσεις την μάσκα από το εξωτερικό και την ανεβάσεις θα είναι πολύ χειρότερο, γιατί ό,τι υπάρχει πάνω στη μάσκα θα το φέρεις στο πρόσωπό σου» εξηγεί ο κ. Βασιλακόπουλος.
Αναφερόμενος στη διάμεση ηλικία των κρουσμάτων, η οποία πλέον είναι τα 56 έτη, ο καθηγητής τονίζει ότι οι πιο ηλικιωμένοι συμπολίτες μας δεν κολλούν πλέον συχνά κορονοϊό, γιατί πρόσεξαν περισσότερο και για αυτό τώρα βλέπουμε μικρότερες ηλικίες να νοσούν. «Είχαμε πει από την αρχή της πανδημίας ότι οι νεότερες ηλικίες δεν κινδυνεύουν πολύ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν καθόλου. Όπως και με τη γρίπη, ακόμη περισσότερο όμως με τον κορονοϊό και οι νέοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά» τόνισε ο καθηγητής, ενώ ανέφερε τα αποτελέσματα μελέτης, σύμφωνα με τα οποία σε ανθρώπους κάτω των 35 ετών υπάρχουν γενετικές τροποποιήσεις που τους κάνουν ευπαθείς στο να νοσήσουν σοβαρά από κορονοϊό.
Ο κ. Βασιλακόπουλος συμβουλεύει όσους πάσχουν από άσθμα ή ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) να μην μειώσουν την αγωγή τους και να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο που τους παρακολουθεί αν εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα. Στα χρόνια νοσήματα είναι χρήσιμο να επισκεφθούν τον θεράποντα ιατρό τους, τονίζει ο καθηγητής. Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr τις προηγούμενες ημέρες σε συναγερμό είναι οι επιστήμονες, καθώς εν μέσω καλοκαιριού ο κορονοϊός φαίνεται να προτιμά όλο και νεαρότερες ηλικίες. Πηγές είχαν αναφέρει ότι το θέμα έχει απασχολήσει δεόντως τους επιστήμονες της επιτροπής. Γι' αυτό, άλλωστε, και συνέστησαν εκ νέου την αυστηροποίηση των μέτρων με τη χρήση μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους.
Από την άλλη και τα παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων κάνουν τους ειδικούς να σημάνουν «κόκκινο» συναγερμό. Άλλωστε, τα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας ενώ είχαν δημιουργήσει ειδική κλινική για την covid-19, στην αρχική φάση της πανδημίας ελάχιστα είχε χρειασθεί και κυρίως για προληπτικούς λόγους. Όμως τα τελευταία 24ωρα δύο παιδιά από διαφορετικές περιοχές της χώρας, (Χαλκίδα και Αθήνα), χρειάσθηκε να μεταφερθούν στο Παίδων αφού παρουσίασαν συμπτώματα του κορονοϊού.
Τα αίτια
Ως αιτία των νεαρότερων πλέον περιστατικών, οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές θεωρούν τη χαλάρωση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Μία χαλάρωση που αυξάνει κατακόρυφα τα κρούσματα και στις μεγάλες πόλεις όπως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Γι' αυτό και τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν κατακόρυφα οι έλεγχοι σε νυχτερινά κέντρα και beach bar, ώστε να διαπιστωθεί εάν τηρούνται – έστω στο ελάχιστο- τα μέτρα. Διαφορετικά μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε νέες απαγορεύσεις.
Πάντως, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν τονίσει αλλεπάλληλες φορές ότι αν χρειασθεί θα ληφθούν νέα μέτρα και θα επιβληθούν και νέες απαγορεύσεις. Όλα θα εξαρτηθούν από τις παρατηρήσεις της ειδικής επιτροπής, η οποία καταγράφει καθημερινά τόσο τους επιδημιολογικούς δείκτες όσο και τις συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.
SOS για πανηγύρια, συναυλίες
αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα αστικά κέντρα είναι αυτή που απασχολεί περισσότερο τους επιστήμονες στη χώρα μας. Ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, αιτιολόγησε τους συγκεκριμένους αριθμούς και μίλησε για τον ρόλο των ασυμπτωματικών στη διασπορά του ιού.
«Γνωρίζουμε ότι ο ιός ήταν και παραμένει εδώ και με την αυξημένη κίνηση και τον συγχρωτισμό είναι επόμενο ότι θα έχουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης, κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να περάσει από την πόλη να μείνει λίγες ώρες, να φύγει και να αφήσει πίσω του ενδεχομένως κάποιες επαφές που θα εκδηλώσουν με λίγα ή με περισσότερα συμπτώματα τον ιό αυτό. Είναι μια δύσκολη κατάσταση δεδομένου ότι ο ιός αυτός έχει μεγάλο χρόνο επώασης που εμποδίζει τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων και το άλλο το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς σε σημαντικό βαθμό δεν δημιουργεί συχνά συμπτώματα ή έχει πολύ λίγα συμπτώματα. Αυτά, όμως, εμποδίζουν το σβήσιμο μια επιδημίας», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενος στα πάρτι και τους συνωστισμούς, εξήγησε πως «είναι σαφές ότι τέτοιες δράσεις είναι οι πιο επικίνδυνες, διότι συγκεντρώνονται πολλά νεαρά άτομα, τα οποία γνωρίζουμε ότι όταν έχουν μολυνθεί από τον SARS COV2 είναι κατεξοχήν ασυμπτωματικά, επομένως μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδίδει. Το δεύτερο που γνωρίζουμε είναι ότι οι συνθήκες μετάδοσης με τόσο μεγάλο συνωστισμό αλλά και τραγούδι, φωνές, γέλια, είναι ακόμα μεγαλύτερες, διότι η εκπομπή των μικρών και μεγάλων σταγονιδίων με τα οποία μεταδίδεται ο νέος κορονοϊος είναι ακόμα πιο έντονη».
Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «έχουν καταγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία περιπτώσεις υπερμετάδοσης στο εξωτερικό από τέτοιες εκδηλώσεις, ενώ επισημαίνει ότι γι' αυτά τα άτομα μετά δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους. Θα μετακινηθούν σε όλο το νησί ή το μέρος και μετά πολύ πιθανό να πάνε και στο σπίτι τους και ξέρουμε ότι ο ιός αυτός έχει μια "μεγάλη λανθάνουσα περίοδο" δηλαδή από τη στιγμή που θα εκτεθεί κάποιος στον ιό, έως ότου εκδηλώσει τα συμπτώματα συνήθως είναι 5 έως μέρες αλλά μπορεί να είναι μέχρι και δύο εβδομάδες».
Σοκαριστικά βίντεο πριν και μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού από την καμπίνα – 38 οι νεκροί
Σαλαμίνα: Πέθανε μετά από χρήση ναρκωτικών και τον πέταξαν σε δάσος – Τρεις συλλήψεις
Ξέσπασαν όλοι σε χειροκροτήματα: Στα επείγοντα Χανίων έσωσαν μαχαιρωμένο νεαρό από βέβαιο θάνατο
Η NASA εύχεται «χρόνια πολλά» με ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο δέντρο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr