Στέλιος Προσαλίκας: Τι προβλέπει το Plan B για τη νοσηλεία ηλικιωμένων εάν κορεστούν τα νοσοκομεία
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων Στέλιος Προσαλίκας επιβεβαιώνει τα όσα αποκάλυψε ο Αδαμαντιος Χλωρός στο ethnos.gr για νοσηλεία εντός των δομών και ζητάει τεστ σε όλους τους εργαζομένους.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Από την ενημέρωση της 25ης Μαρτίου όταν όλη η χώρα μετρούσε την δεύτερη εβδομάδα καραντίνας λόγω του κορονοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε αναφερθεί ενδελεχώς στα σενάρια και στις επιπτώσεις στην περίπτωση που να περάσει ο COVID-19 στις δομές ηλικιωμένων. «Δεν θέλουμε με τίποτα να συμβεί αυτό το σενάριο», είχε πει ο κορυφαίος λοιμοξιωλόγος. Εκείνες τις ημέρες ήταν σε εξέλιξη η ανελέητη «σφαγή» στα γηροκομεία της Ιταλίας και της Ισπανίας όπου η πανδημία κυριολεκτικά θέριζε τους ανυπεράσπιστους υπερήλικες.
Την επομένη ημέρα ήρθε η τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων Στέλιου Προσαλίκα που μίλησε αποκλειστικά στο ethnos.gr και έδωσε ανάγλυφα την σοβαρότητα της κατάστασης που συνδέεται άμεσα με την λειτουργικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας: «Οι περίπου 300 μονάδες που έχουμε στην Ένωση μας φιλοξενούν περίπου 25.000 ηλικιωμένους. Φανταστείτε τι επιπτώσεις θα υπάρξουν αν μεγάλος αριθμός των φιλοξενουμένων νοσήσει και θα πρέπει να διακομιστούν στα νοσοκομεία. Σε όλο τον Δυτικό κόσμο οι δομές αυτές με τις χιλιάδες κλίνες που παρέχουν υποβοηθούν τα Εθνικά συστήματα Υγείας. Για αυτό πρέπει να κρατήσουμε τον κορωνοϊό έξω από τις μονάδες μας και να κρατήσουμε τους ηλικιωμένους προστατευμένους». Αυτά είχε πει τότε ο Στέλιος Προσαλίκας.
Έξι μήνες μετά...
Έξι μήνες από την έναρξη των μέτρων είχαμε θετικά κρούσματα σε 4 δομές.Σοβαρότερη περίπτωση είναι του Ασβεστοχωρίου, όπου οι θάνατοι έχουν ανέβει σε 20 από τους 34 ηλικιωμένους που νόσησαν στη συγκεκριμένη δομή. Συνολικά έχουν σημειωθεί 30 θάνατοι ηλικιωμένων σε δομές φροντίδας. Τα νούμερα μπορεί να είναι ακόμα χαμηλά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αλλά η κόπωση συστήματος υγείας αλλά και τα ολοένα και αυξημένα κρούσματα δημιουργούν μεγάλες ανησυχίες.
«Αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο»
«Δυστυχώς οι εξελίξεις του Αυγούστου ήταν δυσάρεστες, το επιδημιολογικό φορτίο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αυξήθηκε, με απόδειξη τα περιστατικά τις δύο δομές της Θεσσαλονίκης και την θετική νοσηλεύτρια στη δομή του Μοσχάτου. Είμαστε όλοι ανήσυχοι και θέλουμε να προστατεύσουμε τις μονάδες μας. Το μεγαλύτερο όπλο αυτή την στιγμή είναι η διενέργεια τεστ που θα βοηθήσουν σε δύο κατευθύνσεις. Το πρώτο όφελος θα είναι να ανιχνευθούν τυχόν ασυμπτωματικοί εργαζόμενοι που σαν ανύποπτοι φορείς μπορούν εν αγνοία τους να μολύνουν τις μονάδες φιλοξενίας. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου, είναι να ελεγχθούν άμεσα από τον ΕΟΔΥ και οι 4.500 περίπου εργαζόμενοι στις μονάδες της Αττικής. Τα τεστ αυτά πρέπει να έχουν όμως και περιοδικότητα. Αν μία πόλη είναι σε φάση ύφεσης πρέπει να διενεργούνται κάθε 15 μέρες και αν είναι σε έξαρση κάθε βδομάδα όπως υποστηρίζουν τα μεγαλύτερα επιστημονικά Ινστιτούτα. Το δεύτερο όφελος από την συχνότητα των τεστ θα είναι η αύξηση της ατομικής ευθύνης των εργαζομένων που θα ξέρουν ότι εξετάζονται κάθε 15 μέρες μέχρι εμφάνισης της όποιας λύσης του προβλήματος», υποστηρίζει ο Στέλιος Προσαλίκας.
«Δε μπορούν να σηκώσουν το βάρος»
Οπως τόνισε οι διοικήσεις όλων των δομών έχουν φτάσει και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει τα όρια και τις αντοχές τους: «Πρέπει να γίνει επίσης κατανοητό από όλους, ότι η τήρηση των πρωτοκόλλων δεν αποτελεί εγγύηση μη μόλυνσης, σίγουρα πρέπει όλοι να ακολουθούμε αυτές τις οδηγίες, τα πρωτόκολλα άλλωστε αλλάζουν με τον χρόνο, το θέμα είναι ότι η τήρηση αυτών των οδηγιών έχει τεράστιο κόστος σε τεστ και υλικά προστασίας που μετά από τόσους μήνες καμία μονάδα δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος και απαιτείται άμεση βοήθεια από την Πολιτεία πάνω σε αυτό το θέμα. Στις επαφές που είχα με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας βρέθηκε μια λύση για το θέμα των τεστ σε Δημόσια Νοσοκομεία των εργαζομένων που επιστρέφουν από άδεια, αλλά αυτό δεν είχε καθολική και Πανελλήνια εφαρμογή, θέλω να πιστεύω ότι με την κ. Μιχαηλίδου θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις ομαλοποίησης αυτού του θέματος».
«Νοσηλεία στις μονάδες»
Οπως αποκάλυψε ο Προσαλίκας τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν συναντήσεις με την υφυπουργό πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου όπου συζητιούνται ακόμα και τα πιο ακραία σενάρια. Ένα από αυτά προβλέπει την παραμονή των ασθενών στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ενισχύοντας την άποψη του Διευθυντή του Πνευμονολογικού Τμήματος στο «Παπανικολάου» Aδαμάντιου Χλωρού για την περίπτωση του Ασβεστοχωρίου πως «Δεν έπρεπε να έρθουν όλοι οι ηλικιωμένοι στα νοσοκομεία»: «Αυτή την Πέμπτη θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με την υφυπουργό πρόνοιας για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο με κάποιο plan B. Ιδιαίτερα για τη περίπτωση που το φθινόπωρο μπορεί -σε ακραία εκδοχή- να είναι γεμάτα τα Νοσοκομεία Αναφοράς και να μην δέχονται εισαγωγές από τις μονάδες μας όπως έγινε σε Ιταλία - Ισπανία κ.λπ. τότε εμείς από προνοιακές δομές πρέπει να γίνουμε δομές Υγείας και να αντιμετωπίσουμε μέσα στους χώρους μας τα περιστατικά αφενός και αφετέρου να αντικαταστήσουμε το προσωπικό που πιθανό να βρεθεί θετικό με μία ομάδα νοσηλευτών που θα έχει δημιουργηθεί για αυτό το σενάριο.
«Δεν υπάρχει τελείως κλειστή δομή»
Όπως καταλαβαίνετε είναι πολλές Υπηρεσίες, Υπουργεία και η Περιφέρεια που θα πρέπει να συνεργασθούμε, είμαι όμως αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, υπάρχει μια αλλαγή κλίματος, από τις ποινές - που είναι και αυτές απαραίτητες σε κάποιους - σε πραγματική βοήθεια παροχής υλικών μέσων αλλά και ψυχολογικής συμπαράστασης που είναι απαραίτητη γιατί υπάρχει κόπωση σε Διοικήσεις, εργαζόμενους, ηλικιωμένους και συγγενείς. Θέλω τέλος να τονίσω ότι όποια πόλη της χώρας χειροτερεύει από πλευράς κορωνοϊού να είμαστε έτοιμοι ότι αυτό μπορεί να έχει επίπτωση σε κάθε κλειστή δομή της περιοχής - όχι μόνο ηλικιωμένων - γιατί απλούστατα τελείως κλειστή δομή δεν υπάρχει, γιατί παρά την απαγόρευση του επισκεπτηρίου οι εργαζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους έχουν κοινωνική, ατομική ζωή και οικογενειακές υποχρεώσεις».
Μητσοτάκης από Βουδαπέστη για ελληνοτουρκικά: Η κανονικότητα πρέπει να είναι ζητούμενο στις σχέσεις γειτονικών χωρών
«Υπάρχει ελευθερία για ανόητους στο Χ»: Η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης στον Έλον Μασκ
Η μητέρα της Ειρήνης προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να ερευνηθεί ο θάνατος της κόρης της - Ζητεί να συσχετιστούν οι δικογραφίες
Παναγία των Παρισίων: Ήχησαν ξανά οι καμπάνες για πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά του 2019
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr