Κορονοϊός: «Ανοιχτή» η επαναφορά των SMS - Ολα τα έκτακτα μέτρα στην Αττική
Εκτακτα μέτρα κατά του κορονοϊού στην Αττική - Ανοιχτή η αποστολή των sms στο 13033 - Τι ισχύει με το lockdown🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική να είναι συνεχώς στο «κόκκινο» η κυβέρνηση αποφάσισε εκτάκτως την Παρασκευή και νέα μέτρα, προκειμένου να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού. Καθημερινά, η Αττική είναι «πρωταθλήτρια» κορονοϊού και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους λοιμωξιολόγους που προειδοποιούν τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Μόνο την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 164 κρούσματα στο λεκανοπέδιο από τα συνολικά 339 σε όλη τη χώρα ενώ μία μέρα νωρίτερα η Αττική μετρούσε ακόμη 212 κρούσματα κορονοϊού.
Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί της Παρασκευής, προανήγγειλε νέα μέτρα κατά του φονικού ιού, με ισχύ για δύο εβδομάδες, προκειμένου να μπει «φρένο» στην πορεία του κορονοϊού. Τα έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσουν έως τις 4 Οκτωβρίου. Αυτά είναι τα εξής:
- Ανώτατο όριο ως 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους
- Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους
- Αναστέλλονται οι προβολές ταινιών σε σινεμά
- 20 άτομα σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες
- Αποφασίζεται η διανομή θετικών κρουσμάτων (π.χ. μετανάστες) η διαμονή σε ξενοδοχεία
- Τηλεργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στο 40% σε χώρους γραφείου
- Μετακινήσεις για το δημόσιο τομέα σε τρεις βάρδιες (07:00, 08:00, 09:00)
- Εκτεταμένοι έλεγχοι σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων (π.χ, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία)
Εκτός, όμως, από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην προγραμματισμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, κάποιοι στην κυβέρνηση μιλούν ακόμη και για lockdown (αν αυτά τα μέτρα δεν αποδώσουν). Κυβερνητικά στελέχη, που παρακολουθούν από πολύ κοντά την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, επιμένουν πως ένα δεύτερο lockdown στην Αττική θα είχε ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των ευπαθών ομάδων, εξ ου και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η επαναφορά του μοντέλου των sms 13033 και εν προκειμένω ο περιορισμός ή και η επιβολή ωραρίου στις μετακινήσεις των γηραιότερων (άνω των 65) συμπολιτών μας.
Σε δεύτερο στάδιο και εφόσον δεν υποχωρήσει η εξάπλωση της πανδημίας εξετάζεται ο περιορισμός της λειτουργίας διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ως ενδιάμεσο, πάντως, στάδιο, έως ότου «κλειδώσει» η απόφαση για ένα νέο lockdown στην Αττική θα μπορούσε να προκριθεί η αυστηροποίηση των μέτρων, που ανακοινώθηκαν προχθές από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά.
Το περιθώριο αυτό υπάρχει, καθώς όπως επιμένουν οι πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε τελικώς να ενεργοποιήσει μία ηπιότερη εκδοχή σε σχέση με την αρχική εισήγηση των επιδημιολόγων.
Χαρδαλιάς: Θα επαναφέρουμε το sms αν χρειαστεί
Την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική σχολίασε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να επανέλθουν τα sms στο 13033.
«Η χρήση SMS γενικότερα είναι ένα εργαλείο για το οποίο χρειάζονται οι προϋποθέσεις για να μπορέσει να είναι αποτελεσματικό. Προφανώς είναι ένα εργαλείο δουλειάς είναι ένα εργαλείο υπενθύμισης και στην φάση αυτή είναι ένα εργαλείο που εφόσον φτάσουμε και μπορέσουμε και κατηγοριοποιήσουμε κάποια δεδομένα ή κάποιες κατηγορίες τις οποίες τις παρακολουθούμε καθημερινά, μπορεί και να το χρησιμοποιήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Rapid tests από Δευτέρα κόντρα στον κορονοϊό
Τα rapid tests για κορονοϊό σε σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και χώρους εργασίας στην Αττική εντάσσονται στα νέα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό.
Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στη live ενημέρωση για την πανδημία κορoνοϊού στη χώρα, τα rapid tests θα αρχίσουν να γίνονται τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων εξήγησε ότι τα νέα έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν στην Αττική από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου. Σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του κορονοϊού στην Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι πλέον θα γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid tests από συνεργεία ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας) του ΕΟΔΥ σε:
- Χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής
- Σε υπηρεσίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας (όπως σε σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και -κυρίως- νοσοκομεία).
Στα rapid tests είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την προμήθειά τους από τη χώρα μας. «Θέλω να σας πω ότι εδώ και δύο ημέρες (σ.σ.: οι δηλώσεις έγιναν στις 14 Σεπτεμβρίου) έχουμε προσθέσει στη φαρέτρα των όπλων μας την πρώτη παρτίδα τα rapid tests αντιγόνων, με πρώτη εφαρμογή στη Λέσβο» είχε πει ο πρωθυπουργός.
Τα rapid tests, σε αντίθεση με τα μοριακά, ανιχνεύουν το αντιγόνο του ίδιου του ιού, μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η εγκυρότητα του τεστ μπορεί να αγγίζει και το 90%. Τα περισσότερα «γρήγορα τεστ» που κυκλοφορούν δεν ανιχνεύουν τον ιό, αλλά τα αντισώματα που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός εναντίον του.
Η ανάπτυξη, όμως, αυτών των αντισωμάτων δεν είναι άμεση. Αρχίζει μερικές ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και κορυφώνεται αρκετές εβδομάδες αργότερα. Σύμφωνα, δε, με τις φαρμακευτικές εταιρείες, το rapid test έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι του PCR: Το άμεσο αποτέλεσμα και τη χαμηλότερη τιμή.
Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον Κώστα Σημίτη: Κηδεύεται δημοσία δαπάνη με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού
Η Τουρκία αναμορφώνει τη γεωπολιτική της παρουσία: Κατασκευάζει 31 πολεμικά πλοία για να ενισχύσει την περιφερειακή κυριαρχία της
Μέγα-φωτιές πνίγουν το Λος Άντζελες στην καρδιά του χειμώνα: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, εκκενώθηκε η καρδιά του Χόλιγουντ
Lonely Planet: Η λίστα με τις 10 καλύτερες παραλίες στον κόσμο - Ανάμεσα τους και μία ελληνική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr