Λινού: Αν κάποιος νοσήσει από γρίπη και κορονοϊό θα είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλει πέρα
Τι φοβάται η καθηγήτρια Αθηνά Λινού για τη συνύπαρξη κορονοϊού και εποχικής γρίπης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας για πιθανή εμφάνιση εποχικής γρίπης και κορονοϊού στον ίδιο ασθενή εξέφρασε η καθηγήτρια Eπιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
Η κυρία Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1, διευκρίνισε πως χρειάζονται μέτρα ανεκτά από τον πληθυσμό που έχει ήδη κουραστεί και επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν επιπτώσεις εάν κάποιος ασυμπτωματικός ασθενής κορονοϊού κάνει το εμβόλιο της γρίπης». «Εκείνο που φοβόμαστε είναι πως εάν κάποιος νοσήσει και από την γρίπη και από τον κορονοϊό θα είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλει πέρα» συμπλήρωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.
Σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, τα περιοριστικά μέτρα και το εμβόλιο η ίδια αναφέρει: «Είμαστε σε κρίσιμη καμπή που συνδυάζεται με κόπωση στον πληθυσμό ως προς την εφαρμογή των μέτρων. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες να προσθέσουμε μέτρα, τα οποία θα είναι ανεκτά από τον πληθυσμό και να κάνουμε την εφαρμογή τους όσο το δυνατόν ευκολότερη».
Αναφερόμενη στην έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων, η κυρία Λινού: «Πάντα το ξέραμε ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα, τα οποία είναι ασυμπτωματικά είτε λίγο συμπτωματικά είτε και κάποια που για λόγους φοβίας ή άλλους λόγους δεν παρουσιάζονται ποτέ. Μία κανονική ιχνηλάτηση θα βοηθούσε».
Μέτρα εκτός lockdown
«Μένοντας σε σπίτι χωρίς τεστ ένα παιδί που είναι θετικό δεν εκθέτει στον κορονοϊό τη σχολική κοινότητα αλλά μπορεί να εκθέσει πολλούς στην κοινωνία την οικογενειακή και προσωπική. Το ότι ο καθένας μας κινείται σε πολλούς χώρους ήταν αυτό που έβλαψε. Τα παιδιά όταν πήγαιναν εναλλασσόμενες ημέρες στα σχολεία έρχονταν τις υπόλοιπες σε επαφή με άλλα άτομα», δήλωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού και συνέχισε: «Χρειάζονται επιπλέον μέτρα εκτός lockdown, τα οποία είναι ανώδυνα, μπορεί να έχουν κάποιο κόστος άλλα θα είναι μικρό για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Γενικευμένη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Άμεση παρέμβαση στις μαζικές μεταφορές. Να απαγορευτούν οι όρθιοι. Υπάρχει κίνηση συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και κίνητρα για να χρησιμοποιεί κάποιος το αυτοκίνητό του. Επίσης χρειάζεται αξιοποίηση του υπαίθρου».
Να κάνουν το εμβόλιο τα παιδιά
«Τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν εμβόλιο, αυτό άλλωστε γίνεται στις περισσότερες χώρες, θα ήμουν όμως λίγο επιφυλακτική εάν η Πολιτεία δήλωνε πως δεν υπάρχει επάρκεια. Δεν ξέρω εάν δεν υπάρχουν ποσότητες δεν μπορούμε να παραγγείλουμε; Από έξι μηνών καλό είναι τα παιδιά να εμβολιαστούν», είναι η άποψη που εξέφρασε η καθηγητήτρια Επιδημιολογίας. Και τόνισε: «Δεν υπάρχουν επιπτώσεις εάν κάποιος ασυμπτωματικός ασθενής κορονοϊού κάνει το εμβόλιο της γρίπης».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr