Κορονοϊός: Στενάζει το ΕΣΥ - Ουραγός η Ελλάδα στους νοσηλευτές παγκοσμίως
Τους λιγότερους νοσηλευτές στην Ευρώπη αλλά, όπως φαίνεται, τους περισσότερους επικουρικούς διαθέτει η Ελλάδα, εν μέσω covid-19🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μάχη - υπό δύσκολες συνθήκες - δίνεται καθημερινά πλέον στο ΕΣΥ, αφού ο κορονοϊός ήρθε να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη λαβωμένο εθνικό σύστημα υγείας. Καθημερινά, το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων δίνει μία άνιση μάχη τόσο με την επιδημία όσο και με τις τεράστιες ελλείψεις που παρουσιάζει το σύστημα.
Σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία που καταγράφει στην ηλεκτρική του πλατφόρμα το υπουργείο Υγείας, σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ.λπ.) υπάρχουν 96.600 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, ενώ μόνο στην Αττική βρίσκονται οι 31.200.
Οι εργαζόμενοι
Στο ΕΣΥ, με βάση τις καταγραφές, εργάζονται περίπου 24.000 γιατροί (5.903 εργάζονται σε Κέντρα Υγείας) και 36.550 νοσηλευτές (3.513 σε Κέντρα Υγείας). Οι εργαζόμενοι αυτοί καλούνται, για δεύτερη φορά, να ανταποκριθούν υπό δύσκολες συνθήκες στα περιστατικά που ενδεχομένως να προκύψουν, εάν αποδειχθεί πολύ πιο ισχυρό το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 3,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, γεγονός που την καθιστά 7η χώρα από… το τέλος σε κατάταξη ανάμεσα σε 38 κράτη που έχουν δηλωθεί στον ΟΟΣΑ. Σε κάπως χειρότερη θέση από τη χώρα μας είναι το Μεξικό με 2,9 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, ακολουθεί η Κίνα με 2,7 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, η Τουρκία με 2,3 , η Ινδία με 1,5, η Κολομβία με 1,3 ενώ τελευταία χώρα ανάμεσα στις 38 είναι η Νότια Αφρική.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (2019), η χώρα με τους περισσότερους νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους είναι η Νορβηγία με 18, ακολουθεί η Ελβετία με 17,6 ανά 1.000 κατοίκους, η Ισλανδία με 15,5 νοσηλευτές, ενώ στην 4η θέση με τους περισσότερους νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους είναι η Γερμανία με 13.2.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους γιατρούς, που εμφανίζονται να είναι πολύ περισσότεροι από τους νοσηλευτές. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα διαθέτει 6,1 γιατρούς και 3,4 νοσηλευτές ανά 1.000 άτομα πληθυσμού, έναντι 3,5 και 8,8 αντιστοίχως στον ΟΟΣΑ.
Οι επικουρικοί
Όμως, η χώρα μας έχει τα πρωτεία σε επικουρικό προσωπικό που σήμερα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ίσως για αυτό και πρόσφατα ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε μονιμοποίηση των επικουρικών.
Μέχρι τότε όμως το υπουργείο Υγείας παρατείνει τις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού των Νοσοκομείων έως τον Οκτώβρη του 2021. Ήδη ψηφίστηκε ρύθμιση για παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που υπηρετεί στα νοσοκομεία μέχρι τις 31/10/2021.
Η διάταξη σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, καλύπτει όλους όσοι από το επικουρικό προσωπικό των Νοσοκομείων είχαν ενεργές συμβάσεις μέχρι τις 30/9/2020, με δυνατότητα παράτασης αναδρομικά από τη λήξη τους και μέχρι τις 31/10/2021.
Η παράταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που τυχόν προκύψουν στο ΕΣΥ λόγω κορονοϊού και γρίπης.
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr