Πανεπιστήμιο Αθήνας: Εκπέμπει sos για τις ελλείψεις προσωπικού και την υποχρημάτοδότησή του
Τα προβλήματα εντείνονται ακόμη περισσότερο κατά την περίοδο της πανδημίας, η οποία προκαλεί, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων,αύξηση των εκπαιδευτικών αναγκών σε προσωπικό. Με 92,4 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτηθούν τα ΑΕΙ, λέει το υπουργείο Παιδείας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σήματα κινδύνου εκπέμπει προς την Πολιτεία η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου για βασικά οικονομικά προβλήματα και ελλείψεις σε προσωπικό κάνοντας λόγο για κυβερνητικές παραλείψεις σε μια δύσκολη, λόγω της πανδημίας, περίοδο για το ίδρυμα. Την ίδια στιγμή, που το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, με το ποσό των 92,4 εκ ευρώ, το πανεπιστήμιο της Αθήνας εξαπολύει επίθεση κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας ζητά απαντήσεις σε σοβαρά ερωτήματα, με την υπογράμμιση ότι, «τα προβλήματα εντείνονται ακόμη περισσότερο κατά την περίοδο της πανδημίας, η οποία προκαλεί, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αύξηση των εκπαιδευτικών αναγκών σε προσωπικό. Η Σύγκλητος εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη μείωση των θέσεων διδασκόντων, από 31 (για το ακαδημαϊκό 2019-20) σε 24 (για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21), όταν μάλιστα αυτή την περίοδο οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι αυξημένες λόγω της πανδημίας.
Η Σύγκλητος θεωρεί, ότι η κατανομή στα Τμήματα / Σχολές του Ιδρύματος διακοσίων δεκαεπτά (217) υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες για την παροχή επικουρικού διδακτικού έργου με σκοπό την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας των προγραμμάτων σπουδών Α΄ κύκλου, δεν είναι επαρκής για τις σημερινές ανάγκες του Ιδρύματος. Επιπλέον, διαπιστώνει σημαντική καθυστέρηση στην τελική κατανομή των θέσεων αυτών, δεδομένου ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τα μαθήματα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Επισημαίνει για άλλη μια φορά τα μεγάλα κενά σε μέλη ΔΕΠ και λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό, τα οποία έχουν συσσωρευτεί κατά την τελευταία δεκαετία, με σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό, αλλά χάνονται και πολλά γνωστικά αντικείμενα. Τονίζει ότι οι δυσχέρειες υλοποίησης ποιοτικών προγραμμάτων σπουδών στα Πανεπιστήμια, λόγω των τεράστιων κενών από τη μη αναπλήρωση των αποχωρούντων μελών ΔΕΠ, εντείνονται ακόμη περισσότερο κατά την περίοδο της πανδημίας, η οποία προκαλεί, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αύξηση των εκπαιδευτικών αναγκών σε προσωπικό.
Η ανακοίνωση της Συγκλήτου
Η Σύγκλητος υπενθυμίζει ότι οι νόμιμες διαδικασίες από την προκήρυξη της θέσης μέχρι την εκλογή και ανάληψή καθηκόντων ενός νέου μέλους ΔΕΠ είναι πολύμηνες. Ζητά την άμεση κατανομή του συνόλου των θέσεων των μελών ΔΕΠ που αφυπηρέτησαν στις 31/8/2019, όπως και όσων θέσεων μελών ΔΕΠ κενώνονται για οποιοδήποτε άλλο λόγο (π.χ. παραιτήσεις, θάνατοι), καθώς έχει ήδη διανυθεί ένα ακαδημαϊκό έτος με τις θέσεις αυτές κενές. Ζητά, επίσης, τη δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας για την κατανομή, την 1η/1/2021, όλων των θέσεων των μελών ΔΕΠ που αφυπηρέτησαν τον Αύγουστο 2020.
Επανέρχεται σε προηγούμενες αποφάσεις της για διάθεση κονδυλίων από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Παιδείας για προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ στις Σχολές Επιστημών Υγείας της χώρας. Το αίτημα αυτό καθίσταται επιτακτικό και εν’ όψει της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19. Επανέρχεται σε προηγούμενες αποφάσεις της σχετικά με τη διάθεση θέσεων των κλάδων ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και διοικητικών για την κάλυψη των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και διοικητικών αναγκών των ΑΕΙ της χώρας. Τα Πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από μόνιμο προσωπικό με αξιοπρεπείς μισθούς.
Τονίζει την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του Πανεπιστημίου μέσω του τακτικού προϋπολογισμού του 2021, ιδιαιτέρως τώρα που οι ανάγκες λόγω πανδημίας COVID-19 είναι αυξημένες (μέτρα προστασίας των φοιτητών και εργαζομένων, ανάγκη για συχνά τεστ, ενίσχυση και εκσυγχρονισμένων πληροφοριακών συστημάτων, ενίσχυση υποδομών για τηλεργασία). Επαναλαμβάνει ότι η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας (στέγαση, σίτιση, συγγράμματα, υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ.) είναι υποχρέωση της Πολιτείας, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και που πλήττει ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους. Εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα έχει στην υψηλή αξία, από ακαδημαϊκή και επαγγελματική άποψη, των πτυχίων του ΕΚΠΑ και των άλλων δημόσιων Πανεπιστημίων
- η αναγνώριση επαγγελματικής ισοτιμίας σε πτυχία κολεγίων, τα οποία δεν ελέγχονται για την τήρηση όρων ποιότητας εκπαίδευσης και ακαδημαϊκότητας και
- η ύπαρξη πτυχίων χωρίς αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να αντιμετωπίσει τα ανακύπτοντα λόγω της πανδημίας προβλήματα με γνώμονα
- τη δια ζώσης διενέργεια όσο το δυνατόν περισσοτέρων μαθημάτων και
- τη διασφάλιση της απρόσκοπτης διενέργειας της εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας για διδάσκοντες και διδασκόμενους.
Τονίζει, τέλος, ότι στον βαθμό που θα το επιτρέψει η πορεία της πανδημίας, το ζητούμενο είναι η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ
Πράξη γίνεται η δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τακτική επιχορήγηση των Πανεπιστημίων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως προβλέπει ο νόμος 4653/2020 που ψηφίστηκε νωρίτερα φέτος από τη Βουλή. Με Υπουργική Απόφαση της Νίκης Κεραμέως, ανακοινώνεται σήμερα η κατανομή της εν λόγω χρηματοδότησης, στη βάση της εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).
Μέσω της νέας διαδικασίας αξιολόγησης, διασφαλίζεται η διαφάνεια αλλά και η ποιότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δυνάμει του νόμου, φέτος το 100% και από το επόμενο έτος το 80% της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ θα κατανέμεται βάσει αντικειμενικών, μετρήσιμων κριτηρίων, όπως ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά πρόγραμμα σπουδών
- το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή για κάθε πρόγραμμα σπουδών
- η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών
- το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος
- το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό και άλλα.
Tο υπόλοιπο 20% της επιχορήγησης θα κατανέμεται με ποιοτικά κριτήρια, στη βάση αξόνων που τα ίδια τα Ιδρύματα επιλέγουν, π.χ. η ερευνητική δραστηριότητα, η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση, και η επίδοση των οποίων, στους άξονες αυτούς, θα αξιολογείται από την ΕΘΑΑΕ. Για τον υπολογισμό του συνολικού δείκτη κατανομής για κάθε ΑΕΙ, το κάθε κριτήριο λαμβάνεται υπόψη με ένα συντελεστή βαρύτητας, ενώ ο συνολικός δείκτης κατανομής για το κάθε ΑΕΙ υπολογίζεται ως ποσοστό του συνολικού ποσού που θα κατανεμηθεί στα Ιδρύματα, βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου.
Δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για διαφάνεια και αντικειμενικότητα στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων μας. Μέχρι πέρυσι, η χρηματοδότηση των ΑΕΙ αποφασιζόταν από τον εκάστοτε Υπουργό δίχως θεσμοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια. Πλέον, με την καίρια συμβολή της ΕΘΑΑΕ την οποία ευχαριστούμε θερμά, εφαρμόζουμε συγκεκριμένα κριτήρια, που διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα στην κατανομή, ενώ πριμοδοτούν την ποιότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την εξωστρέφεια, τις διεθνείς συνεργασίες, τις ανταλλαγές φοιτητών, την ερευνητική δραστηριότητα, διασφαλίζοντας πάντοτε την αυτονομία των Ιδρυμάτων στην επιλογή των κριτηρίων επί των οποίων θα αξιολογηθούν». Επιπλέον η κυρία Κεραμέως σημείωσε : «Πρόθεσή μας είναι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά και να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη».
Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης τόνισε: «Δεν είναι τυχαίο ότι η αρχή της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησε με την ίδρυση της ΕΘΑΑΕ, μίας ανεξάρτητης αρχής με ενισχυμένες αρμοδιότητες,καθώς κεντρική πολιτική μας επιλογή είναι μια εύρωστη εθνική στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό, λοιπόν, γίνεται πράξη με την κατανομή της τακτικής επιχορήγησης των ΑΕΙ σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια, πρώτο βήμα στρατηγικού σχεδιασμού, με συμμετόχους την Πολιτεία και τα ΑΕΙ. Και όλα αυτά πραγματοποιούνται σε ένα πλαίσιο διαρκούς διαβούλευσης και συνεργασίας, με οδηγό την κουλτούρα της αξιολόγησης και της συνεχούς βελτίωσης».
Δολοφονία στο Παλαιό Φάληρο: Το... τυχερό δελτίο που «έκαψε» τον 39χρονο - Χιλιάδες ευρώ βρέθηκαν πάνω του
Αγία Παρασκευή: Οι ισχυρισμοί του 22χρονου που σκότωσε με μηχανή ηλικιωμένο και τον σκύλο του
Φωτιά σε χιονοδρομικό κέντρο στην Τουρκία: Σοκαριστικά πλάνα από τις καταστροφές – Βίντεο από drone
«Θα έτρωγα ακόμα και τα νύχια του σκύλου μου»: Η Ναόμι Γουότς μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε να αποκτήσει παιδί
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr