Καθηγητής ΑΠΘ για κορονοϊό: Κατά 10 φορές περισσότερο μεταδοτικές οι σημερινές μεταλλάξεις
Το ευχάριστο είναι ότι δεν προκαλούν περισσότερους θανάτους - Δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση μίας περισσότερο θανατηφόρας μετάλλαξης του κορονοϊού, αλλά αυτό σενάριο συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες - Αν γίνει περισσότερο θανατηφόρος ο κορονοϊός, θα σβήσει🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τέσσερις μεταλλάξεις του αρχικού στελέχους του κορονοϊού, που εμφανίστηκε στο τέλος του περασμένου έτους στην Κίνα, καθορίζουν αυτήν τη στιγμή την εκρηκτική δυναμική της πορείας εξάπλωσής του στην Ευρώπη, με τις δύο από αυτές να υπάρχουν και στην Ελλάδα. Τουλάχιστον οι δύο από αυτές, οι οποίες εμφανίστηκαν πρώτες και υπάρχουν επαρκή στοιχεία, είναι κατά 10 φορές περισσότερο μεταδοτικές από το αρχικό κινέζικο στέλεχος, ωστόσο, δεν είναι περισσότερο θανατηφόρες. Η εμφάνιση μίας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού περισσότερο θανατηφόρας από τις προηγούμενες δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο, το σενάριο αυτό συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Να σημειωθεί ότι από το τέλος του 2019 που εμφανίστηκε στην Κίνα ο νέος κορονοϊός, έχουν εντοπιστεί χιλιάδες μεταλλάξεις.
Ο νέος κορονοϊός κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει ενδημικός και εποχικός και θα εμφανίζεται κάθε φθινόπωρο, με αποτέλεσμα η μοναδική λύση να είναι τα προσδοκώμενα εμβόλια. Αυτά αναπτύσσουν αντισώματα που κρατούν για πέντε έως εφτά μήνες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται δύο φορές το χρόνο εμβόλιο. Ωστόσο, τελευταία πειράματα έχουν καταδείξει ότι τα εμβόλια μπορούν να δημιουργήσουν λεμφοκύτταρα Τ, τα γνωστά ως κύτταρα μνήμης. Αν αυτό επαληθευτεί και επιβεβαιωθεί, ο εμβολιασμός θα μπορεί να γίνεται μία φορά κάθε χρόνο.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, σημειώνοντας ότι λόγω της μεγαλύτερης πλέον μεταδοτικότητας του ιού εξαιτίας των μεταλλάξεων, θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί, ώστε να μην κολλήσουμε. «Η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σημαίνει ότι θα πρέπει να τηρούμε ευλαβικά όλα τα απαραίτητα μέτρα. Να τηρούμε αποστάσεις, να πλένουμε τα χέρια μας, να φοράμε μάσκα και να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό», τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Οι τέσσερις μεταλλάξεις
Ειδικότερα, κατά τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου, το αρχικό κινέζικο στέλεχος του νέου κορονοϊού δεν έφτασε στην Ευρώπη το Φεβρουάριο, αλλά το Δεκέμβριο του 2019. Τον περασμένο Φεβρουάριο άρχισε να μεταλλάσσεται στη Γηραιά Ήπειρο και μία από αυτές τις μεταλλάξεις, η D614, άλλαξε την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, η οποία δεσμεύεται στον υποδοχέα των ανθρώπινων κυττάρων. Το νέο αυτό στέλεχος απέκτησε βαθμό συγγένειας με τα ανθρώπινα κύτταρα. Η εν λόγω μετάλλαξη έφτασε στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο και είναι δέκα φορές περισσότερο μεταδοτική από το κινέζικο στέλεχος. Αρκεί να σημειωθεί ότι μεταξύ των ασθενών στην Ευρώπη η D614 εμφανίζεται σε συχνότητα 74%, τη στιγμή που το κινέζικο στέλεχος εμφανίζεται σε συχνότητα 9% και το υπόλοιπο 17% οφείλεται σε άλλες μεταλλάξεις. Επίσης, έχει βρεθεί πως όταν κάποιος υγιής εκτίθεται σε πολλά ιοσώματα, έχει 38% πιθανότητα να μπει στο νοσοκομείο, ενώ με το αρχικό κινέζικο στέλεχος η πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο είναι μόνο 15%.
Μία άλλη παραλλαγή του νέου κορονοϊού με πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, η EU1, εμφανίστηκε στην Ευρώπη τον περασμένο Ιούνιο σε αγρότες στην Ισπανία και ήρθε στη χώρα μας στο τέλος του καλοκαιριού. Έχει αποδειχθεί ότι σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπη έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την D614 και εμφανίζεται μεταξύ των ασθενών σε συχνότητα από 40% έως 70%. Το στέλεχος αυτό είναι ακόμα πιο μεταδοτικό από το προηγούμενο, την D614 και ανεβάζει την πιθανότητα νοσηλείας στο 50%. Ωστόσο, ούτε αυτό το στέλεχος του κορονοϊού είναι περισσότερο θανατηφόρο από τα προηγούμενα.
Από τον περασμένο Οκτώβριο εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στην Ευρώπη μία άλλη μετάλλαξη, η EU2. Βρίσκεται υπό διερεύνηση το κατά πόσον η επικράτηση αυτού του στελέχους συνδέεται επίσης με αυξημένη μολυσματικότητα, αν και με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι και αυτό το στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό.
Τέλος, νέα γνωστή πολύ μεταδοτική μετάλλαξη είναι αυτή που μόλυνε βιζόν σε 200 εκτροφεία της Δανίας και αποδείχθηκε ότι μπορεί να περάσει από τα συγκεκριμένα ζώα στον άνθρωπο, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο για τον άνθρωπο. Ήδη η Δανία θανάτωσε περίπου 15 εκατομμύρια βιζόν, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η Ολλανδία. «Στην Καστοριά, αλλά και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας οι γουναράδες θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Θα πρέπει, επίσης, να δούμε πως θα χειριστούμε το συγκεκριμένο πρόβλημα σε αυτές τις περιοχές», σημειώνει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
«Αν γίνει πιο θανατηφόρος θα πεθάνει»
Όπως υποστηρίζει ακόμα ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποια νέα μετάλλαξη του ιού να είναι περισσότερο θανατηφόρα από τις σημερινές, ωστόσο, αυτό το σενάριο συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.
«Θεωρητικά μπορούμε να πούμε ότι δε συμφέρει τον ίδιο τον ιό να μεταλλαχθεί σε κάποιο πιο θανατηφόρο στέλεχος. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα οδηγήσει την εξαφάνισή του. Όπως ακριβώς έγινε και με τον κορονοϊό 1 πριν από περίπου δέκα χρόνια, ο οποίος ήταν περισσότερο θανατηφόρος, αλλά εξαφανίστηκε μέσα σε ένα χρόνο. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ο ιός να γίνει εποχικός και να εμφανίζεται κάθε φθινόπωρο όπως η γρίπη», υποστηρίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr