Υπόθεση Novartis: Από προστατευόµενος... κατηγορούµενος
Γιατί απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα στον µάρτυρα «κλειδί» της υπόθεσης Novartis που προσπάθησε να φύγει στο εξωτερικό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ήταν ο πρώτος µάρτυρας που εµφανίστηκε ενώπιον των εισαγγελέων Εγκληµάτων Διαφθοράς, ζητώντας να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει για την υπόθεση της Novartis.
Εξετάστηκε δύο φορές, στις 3 και στις 26 Ιανουαρίου του περασµένου έτους, µε την κωδική ονοµασία Γιάννης Αναστασίου.
«Ντύθηκε» µε τον µανδύα του προστατευόµενου µάρτυρα, «κάρφωσε» πρώην υπουργούς και µίλησε µε «αριθµούς» για τη φαρµακευτική δαπάνη, τους τζίρους της φαρµακοβιοµηχανίας Novartis και τις αθέµιτες, σύµφωνα µε τον ίδιο, πρακτικές που χρησιµοποιούσε.
Φαίνεται όµως ότι δεν µίλησε για τη δική του εµπλοκή, η οποία προέκυψε όταν ήλθαν στην κατοχή των εισαγγελέων στοιχεία που δεν µπορούσαν να µην ερευνήσουν. Αµέσως µετά τις γιορτές, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι εισαγγελείς θα προχωρούσαν στην ανάκληση της ιδιότητας του «Γιάννη Αναστασίου», καθώς η ποινική του εµπλοκή δεν µπορούσε να τον κρατάει περισσότερο σε ασυλία.
Δεν ήταν πια µάρτυρας για τη ∆ικαιοσύνη, αλλά κατηγορούµενος. Και θα µπορούσε να αποκτήσει την ιδιότητα του προστατευόµενου µεν, αλλά κατηγορουµένου δε, ωστόσο για τη δική του εµπλοκή δεν µίλησε στους εισαγγελείς. Ετσι φαίνεται ότι είχε αποφασιστεί, αµέσως µετά τις γιορτές, να ασκηθεί σε βάρος του δίωξη και να χάσει την ιδιότητα του µάρτυρα. Οµως, το ταξίδι του στο εξωτερικό µαζί µε όλα τα µέλη της οικογένειάς του, καθώς και η πληροφορία από τις αστυνοµικές Αρχές ότι θα µετακόµιζε και όλη του την οικοσκευή σήµαναν συναγερµό στη Δικαιοσύνη.
Ξενύχτι εισαγγελέων Σύµφωνα µε απόλυτα διασταυρωµένες πληροφορίες, αµέσως ενηµερώθηκε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δηµητρίου, η οποία όλο το βράδυ της 30ής προς την 31η Ιανουαρίου ξενύχτησε µαζί µε τους εισαγγελείς Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς, προκειµένου να αποφασίσουν πώς θα χειριστούν τα νέα δεδοµένα. Επειτα από πολύωρες διασκέψεις και διαβουλεύσεις µε την Αστυνοµία, αποφασίστηκε το «µπλοκάρισµα» του µάρτυρα, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε και σύµβουλος πρώην υπουργών Υγείας, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου του επιδόθηκε και η διάταξη µε την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
Ταυτόχρονα, εστάλη ενηµερωτικό στο αρµόδιο τµήµα προστατευόµενων µαρτύρων για την ανάκληση της προστασίας του προσώπου, ενώ ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη για το αδίκηµα της παθητικής δωροδοκίας. ∆ικαστικοί κύκλοι έλεγαν στο «Εθνος» ότι οι εισαγγελείς δεν µπορούσαν να γνωρίζουν τι είχε στο µυαλό του µε το ταξίδι ο πρώην µάρτυρας, όµως δεν µπορούσαν να διακινδυνεύσουν µια ενδεχόµενη φυγή.
Ετσι, τα ξηµερώµατα υπεγράφη η απόφαση µε την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα... Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι ο προστατευόµενος µάρτυρας έχει καταθέσει και στις αµερικανικές Αρχές, δίνοντας, όµως, τα πραγµατικά στοιχεία της ταυτότητάς του.
Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, στις... πέρα του Ατλαντικού καταθέσεις φέρεται να έχει µιλήσει για διαφορετικά περιστατικά από εκείνα που µίλησε στις ελληνικές Αρχές. Σε κάθε περίπτωση, εδώ και δύο ηµέρες το συγκεκριµένο πρόσωπο είναι πλέον κατηγορούµενο για το αδίκηµα της παθητικής δωροδοκίας, και µάλιστα σε συνδυασµό µε την επιβαρυντική περίσταση του νόµου 1608/50, µε τη δικογραφία να έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή για τα περαιτέρω...
Ο Σαλμάς και οι άλλοι υπουργοί
Στις καταθέσεις του ο «Γιάννης Αναστασίου» είχε βάλει στο στόχαστρό του τον πρώην υπουργό Υγείας Μάριο Σαλµά, υποστηρίζοντας ότι ήταν γνωστό ότι «ελάµβανε παρανόµως χρήµατα ως δώρα, προκειµένου να εξυπηρετεί τα συµφέροντα των φαρµακευτικών εταιρειών». Σε άλλο σηµείο της κατάθεσής του είχε εξειδικεύσει περισσότερο τα «δώρα», λέγοντας «…σε µια περίπτωση αµέσως µετά από συνάντηση µε εκπροσώπους φαρµακευτικής επιχείρησης, την οποία δεν µπορώ να προσδιορίσω, είδα ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε µεγάλη δεσµίδα χαρτονοµισµάτων των 50 ευρώ». Ο Μάριος Σαλµάς, απαντώντας από το βήµα της Βουλής, είχε υποστηρίξει ότι µπήκε στο στόχαστρό του επειδή κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε «πολεµήσει» τη Novartis.
Αιχµές είχε αφήσει και για τους Αδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν έλεγξαν ως όφειλαν τις τιµές των φαρµάκων, µε αποτέλεσµα αυτά να υπερτιµολογούνται, ευνοώντας τη Novartis. Στις ίδιες καταθέσεις, κάνοντας µια αναδροµή στην 5ετία 2010-2015 στη χώρα µας, είχε υπολογίσει το προϊόν της «διαφθοράς» µόνον από τη Novartis στο 1,8 δισ. ευρώ.
Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS – Οι σκέψεις του Ρώσου προέδρου
Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ
Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Περισσότερα από 379.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις
Πρώτο διαζύγιο για προπονητή της Euroleague: Τέλος ο Ομπράντοβιτς απ' τον πάγκο της Μονακό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr