Οι αποδράσεις από ελληνικές φυλακές που έγραψαν ιστορία (pics & vids)
Το ethnos.gr κάνει αναδρομή σε αποδράσεις που έμειναν στην Ιστορία. Θεόδωρος Βερνάρδος, Βαγγέλης Ρωχάμης, Κώστας Πάσσαρης, Σορίν Ματέι, Αλκέτ Ριζάι είναι μόνο μερικοί από τους πρωταγωνιστές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς δύο κρατούμενοι απέδρασαν με κινηματογραφικό τρόπο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Πρόκειται για δυο Αλβανούς, αδέλφια μεταξύ τους, που κρατούνταν στη Δ’ πτέρυγα των δικαστικών φυλακών.
H Δ’ πτέρυγα βρίσκεται στο ισόγειο και οι δύο κρατούμενοι απέδρασαν από το κελί 17. Είναι αρχηγοί της διαβόητης συμμορίας με τα Καλάσνικοφ που μπούκαραν σε σπίτια, λήστευαν και κακοποιούσαν ηλικιωμένους- θύματά τους. Μάλιστα, η δράση της συγκεκριμένης σπείρας είχε συγκλονίσει την Ελλάδα.
Το ethnos.gr κάνει αναδρομή σε αποδράσεις που έμειναν στην Ιστορία. Θεόδωρος Βερνάρδος, Βαγγέλης Ρωχάμης, Κώστας Πάσσαρης, Σορίν Ματέι, Αλκετ Ριζάι είναι μόνο μερικοί από τους πρωταγωνιστές, όσων θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια.
Ο -«ληστής με τις γλαδιόλες»- Θεόδωρος Βερνάρδος
Βρισκόμαστε στη Δικτατορία. Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Νοεμβρίου και η Αθήνα «βράζει» λόγω των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Ο Θεόδωρος Βερνάρδος ντυμένος καθολικός ιερέας και κρατώντας μία καραμπίνα εισβάλλει στην Εθνική Τράπεζα στο Παγκράτι και πραγματοποιεί την πρώτη ένοπλη ληστεία στα χρονικά της Ελλάδας. Αποσπά σημαντικό ποσό και σπεύδει να εξαφανιστεί.
Οι αστυνομικές αρχές έφτασαν γρήγορα στα ίχνη του (Ιανουάριος 1974), καθώς είχε κινήσει υποψίες λόγω του ότι ξόδευε αρκετά χρήματα για την εποχή. Μετά την πρώτη του σύλληψη ο Τύπος έγραψε ότι είχε ξοδέψει 1.235.000 δρχ. μέσα σε 70 ημέρες. Το κελί της φυλακής δεν τον χωρούσε και κατάφερε να αποδράσει από τον Κορυδαλλό με κινηματογραφικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια του προαυλισμού συγκρατούμενοί του έπαιζαν ποδόσφαιρο. Ένα πέταγμα της μπάλας μακριά στάθηκε ικανό για να τραβήξει την προσοχή του φύλακα. Τότε ο Βερνάρδος βρήκε την ευκαιρία να πηδήξει τη μάντρα των φυλακών και να χαθεί.
Η αστυνομία ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό για να τον εντοπίσει. Μάλιστα πολλές γυναίκες είχαν εντυπωσιαστεί από την ομορφιά του και τον αναζητούσαν. Τον Μάιο του 1974 κρατώντας μια ανθοδέσμη με γλαδιόλες πραγματοποιεί τη δεύτερη του ληστεία. Μάλιστα, μπήκε στην τράπεζα και κανένας δεν κατάλαβε ότι κάτω από την ανθοδέσμη κρατούσε όπλο.
Αμέσως μετά διέφυγε στο εξωτερικό ωστόσο τον συνέλαβαν και επέστρεψε αεροπορικώς στην Αθήνα. «Είδατε τον ληστή;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τις αεροσυνοδούς και αυτές απάντησαν «ήταν κούκλος, ευγενικός, ομορφάντρας». Οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή και καθημερινά δεχόταν ερωτικές επιστολές από θαυμάστριές του. Υπέβαλε πέντε αιτήσεις αποφυλάκισεις για «ανήκεστο βλάβη». Ωστόσο όλες έπεσαν στο κενό, ενώ την ίδια περίοδο έκανε αρκετές απόπειρες αυτοκτονίας. Βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του, στις 10 Ιουλίου 1984. Η οικογένειά του απηύθυνε κατηγορίες για εξώθησή του στην αυτοκτονία, ενώ άνοιξε μεγάλος διάλογος περί των συνθηκών κράτησης στις ελληνικές φυλακές.
Βαγγέλης Ρωχάμης - Ο Έλληνας «φαντομάς»
Ο Βαγγέλης Ρωχάμης κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για περίπου δύο δεκαετίες (80's, 90's) και έχει χαρακτηριστεί ως μετρ των αποδράσεων καθώς είχε στο ενεργητικό του πάνω από δέκα αποδράσεις, από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Αλικαρνασσού και Κέρκυρας. Είχε καταδικαστεί σε 22 χρόνια φυλακή. Το 1981 πρωτοστάτησε στη μεγάλη εξέγερση των κρατουμένων που πραγματοποιήθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας.
Μία από τις αποδράσεις του -που έμειναν στην Ιστορία- σημειώθηκε το 1986, όταν βγήκε από τις φυλακές μαζί με τους επισκέπτες των κρατουμένων. Μάλιστα, ο θρύλος λέει ότι ενώ οι αστυνομικές αρχές τον αναζητούσαν εκείνος διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο! Από το 2000 ο Βαγγέλης Ρωχάμης βρίσκεται εκτός φυλακής και ζει στο Λευκαντί της Εύβοιας.
Ο «πεταλούδας» Κώστας Σαμαράς
Ο Κώστας Σαμαράς επονομαζόμενος και ως «πεταλούδας», έμεινε στη φυλακή για 16 χρόνια (δεκαετίες '80 και '90) και απέδρασε 16 φορές. Οι δύο αποδράσεις που έμειναν στην Ιστορία ήταν το καλοκαίρι του 1987 όταν έφυγε από το παράθυρο της τουαλέτας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας και το 1991 όταν απέδρασε μέσα από την κλούβα των μεταγωγών.
Από τα τέλη Μαρτίου 2018 βρίσκεται ελεύθερος, ενώ έγινε και η επανέκδοση του βιβλίου του «Καταζητείται». με νέα κεφάλαια και άγνωστες λεπτομέρειες της ζωής του.
Ο Σορίν Ματέι και το μακελειό στην οδό Νιόβης
Ο Αλβανός κακοποιός Σορίν Ματέι κατά τη διάρκεια της κράτησής του σε φυλακές είχε αποδράσει επτά φορές. Η πρώτη φορά που κατάφερε να ξεγλιστρήσει μέσα από τα χέρια της ΕΛ.ΑΣ ήταν το 1995, στα δικαστήρια Ευελπίδων. Τότε δικαζόταν για τη ληστεία μίας τράπεζας και διέφυγε μέσα από τις τουαλέτες. Μέσα στα δύο επόμενα χρόνια συλλαμβάνεται αλλά καταφέρνει να διαφύγει.
Το μακελειό της οδού Νιόβης
Το βράδυ της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου 1998, ο Ματέι εισέβαλε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Νιόβης στα Κάτω Πατήσια και κράτησε ομήρους τους τέσσερις ενοίκους με την απειλή χειροβομβίδας. Αυτή ήταν η αρχή της ιστορίας που οδήγησε σε μεγάλο φιάσκο της ΕΛΑΣ αλλά και στην αλλαγή του τρόπου χειρισμού ομηρίας και απαγωγών.
Μέσα στο διαμέρισμα η Σουλτάνα Γκινάκη, 58 χρονών, τα δύο της παιδιά, Ευάγγελος Γκινάκης, 24 χρονών, και Αμαλία Γκινάκη, 25 χρονών, καθώς και ο αρραβωνιαστικός της τελευταίας, Απόστολος Μακρινός, 34 χρονών. Στο σημείο της ομηρίας, εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης, μετέβη και ο τότε αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο οποίος και ηγείτο της επιχείρησης.
Το απόγευμα ο Ματέι τηλεφώνησε στον ΣΚΑΪ, και ζητεί να συνδεθεί με τον παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Νίκο Ευαγγελάτο. Οι δυο τους συνομιλούν συνολικά για τέσσερις ώρες. Ο Ματέι ζητεί 500.000 δραχμές, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι έχει κάνει χρήση ηρωίνης.
Μετά από ώρες διαπραγματεύσεων η αστυνομία εισβάλλει στο διαμέρισμα, πιθανότατα εκτιμώντας λανθασμένα ότι η χειροβομβίδα ήταν ψεύτικη, ακολούθησε η έκρηξη από την οποία έχασε τη ζωή της η 25χρονη Αμαλία Γκινάκη. Ο Μάτεϊ, στις 26 Σεπτεμβρίου, βρέθηκε νεκρός στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού λίγο πριν καταθέσει για το μακελειό της οδού Νιόβης.
Κώστας Πάσσαρης - Οι αποδράσεις και η αιματηρή συμπλοκή στο Γενικό Κρατικό Αθηνών
Ο Κώστας Πάσσαρης θεωρείται από τους αστυνομικούς ως ένας από τους σκληρότερους κακοποιούς. Από 15 ετών μπήκε στο αναμορφωτήριο. Το 1996 συνελήφθη μετά από καταδίωξη, όταν και επιχείρησε να ληστέψει μία γυναίκα στον Ηλεκτρικό της Καλλιθέας.
Το 1999 αποφυλακίζεται και μαζί με Ρουμάνους κακοποιούς αρχίζουν να διαπράττουν ληστείες. Το 2000 πέφτει ξανά στα χέρια της Αστυνομίας, όταν συλλαμβάνεται στην Πλατεία Αμερικής. Μάλιστα λίγες μέρες πριν είχε σημειωθεί συμπλοκή στην Πλατεία Βάθη, όπου σκοτώθηκε ένας συνεργός του και τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί. Στις 7 Ιανουαρίου 2001, προφασιζόμενος επιληπτική κρίση, μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Αθηνών. Εκεί σκοτώνει με πιστόλι δύο αστυνομικούς και στη συνέχεια σπεύδει να εξαφανιστεί.
Το επόμενο διάστημα κρύβεται και εν τέλει εντοπίζεται στο Νέο Κόσμο. Όμως η επιχείρηση σύλληψής του καταλήγει σε φιάσκο. Το αποτέλεσμα ήταν να παραιτηθεί ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.
Ο Πάσσαρης, παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί έχουν χαρακτηρίσει τη σύλληψή του ως «υπόθεση τιμής», καταφέρνει να περάσει στη Ρουμανία. Μετά από ληστεία σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος συλλαμβάνεται από τις ρουμανικές αρχές και καταδικάζεται σε ισόβια.
Αλκέτ Ριζάι
Ο Αλκέτ Ριζάι έχει καταδικαστεί σε δύο φορές ισόβια για τρεις δολοφονίες και υποθέσεις ναρκωτικών. Σήμερα βρίσκεται φυλακισμένος στις φυλακές Δομοκού.
Τον Ιούνιο του 2006 όταν ήταν κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού απέδρασε μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα χρησιμοποιώντας ελικόπτερο. Ο Ριζάι συνελήφθη και απέδρασε ξανά με τον ίδιο τρόπο το 2009.
Τον Ιούλιο του 2011 σε συνέντευξή του μέσα από τις φυλακές Γρεβενών, στην εφημερίδα Gazeta Shqiptare, είχε προαναγγείλει μια τρίτη απόδραση, λέγοντας: «Oι Έλληνες μου έχουν πάρει τα πιο όμορφα μου χρόνια, γι' αυτό θα βγω και πάλι. Δεν θα σταματήσω, καλύτερα να με σκοτώσουν. Θα προτιμήσω καλύτερα να σκοτωθώ, αλλά όμως θα διαλύσω και εκείνους που θα προσπαθήσουν να με σταματήσουν». Το 2013 ενώ είχε μεταφερθεί στις φυλακές Δομοκού κράτησε για ένα 24ωρο ομήρους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους με σκοπό να διαφύγει. Τελικά δεν τα κατάφερε.
Βασίλης Παλαιοκώστας - «Ρομπέν των φτωχών»
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο αδερφός του έδρασαν για χρόνια πραγματοποιώντας ληστείες κοσμηματοπωλείων, τραπεζών καθώς και απαγωγές. Τη δεκαετία του '80 γνωρίζουν τον διαβόητο ληστή Κώστα Σαμαρά και «συνεργάζονται» μαζί του, ληστεύοντας κυρίως τράπεζες.
Συλλαμβάνεται τον Απρίλιο του 1990 όταν αποπειράθηκε να βγάλει τον αδερφό του, Νίκο, από τις φυλακές των Τρικάλων. Φυλακίστηκε στις φυλακές της Χαλκίδας από όπου δραπέτευσε τον Ιανουάριο του 1991 με ένα σκοινί από δεμένα σεντόνια που το χρησιμοποίησε για να σκαρφαλώσει τον τοίχο της φυλακής.
Το καλοκαίρι του '92, τα αδέρφια Παλαιοκώστα μαζί με τον Κώστα Σαμαρά, λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα αρπάζοντας 125.000.000 δραχμές. Μάλιστα το αστυνομικό τμήμα της περιοχής βρισκόταν σχεδόν δίπλα στην τράπεζα. Αυτή η ληστεία παραμένει η μεγαλύτερη σε λεία τράπεζας στην Ελλάδα.
Τον Δεκέμβριο του 1995 οι αδερφοί Παλαιοκώστα απήγαγαν από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου. Ζήτησαν 260.000.000 δρχ. για να τον απελευθερώσουν. Πέρασαν τρία χρόνια στα βουνά των Τρικάλων, με την Αστυνομία να τους καταδιώκει συνεχώς.
Εν τέλει, οι Αρχές συνέλαβαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα το 1999 ύστερα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχε, και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση. Το 2003 και ενώ βρισκόταν στις φυλακές της Κέρκυρας, κατά τη διάρκεια ελέγχου στο κελί του εντοπίστηκε ένα λεπτομερές σχέδιο απόδρασης. Αμέσως οδηγείται στις φυλακές του Κορυδαλλού, όπου, μπήκε στο ίδιο κελί και έγιναν φίλοι με τον Αλκέτ Ριζάι.
Το 2006 δραπετεύουν μαζί από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο. Τον Ιούνιο του 2008 ο Βασίλης Παλαιοκώστας απήγαγε τον βιομήχανο αλουμινίου Γιώργο Μυλωνά και πήρε λύτρα 12.000.000 ευρώ. Ωστόσο, η αστυνομία ανακάλυψε τα ίχνη του και τον συνέλαβαν στο σπίτι που κρατούσε όμηρο τον Μυλωνά. Ήταν ήδη 791 μέρες δραπέτης.
Στις 22 Φεβρουαρίου του 2009 - μια μέρα πριν ξεκινήσει η δίκη του - ο Παλαιοκώστας δραπετεύει εκ νέου από τις φυλακές Κορυδαλλού - και πάλι με τον Αλκέτ Ριζάι και πάλι με ελικόπτερο. Η απόδραση τον έκανε γνωστό σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Σημειώνεται ότι ο Παλαιοκώστας βρίσκεται στις λίστες της Ιντερπόλ και έχει επικηρυχτεί με 1 εκατ. ευρώ. Το BBC το 2014 είχε αφιέρωμα στο "BBC News Magazine profile", για τον Παλαιοκώστα με τίτλο "The Uncatchable" («Ο άπιαστος»). Ο θρύλος λέει ότι τα αδέρφια Παλαιοκώστα έχουν το παρατσούκλι «Ρομπέν των φτωχών», καθώς πολλά χρήματα από τις ληστείες που έχουν διαπράξει τα έχουν μοιράσει σε φτωχούς.
Η πρώτη απόδραση γυναίκας από τις φυλακές
Τον Ιούλιο του 2012 η Όλια Κρίκοβιτς, που βρισκόταν κρατούμενη για συμμετοχή στη συμμορία των «Ροζ Πανθήρων», έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που απέδρασε από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Κατάφερε να αποδράσει πείθοντας έναν υπάλληλο της φυλακής λέγοντάς του ότι ήθελε να παραλάβει χρώματα για να βάψει το κελί της. Όταν της άνοιξε την πόρτα, του επιτέθηκε ένας συνεργός της και λίγο μετά διέφυγαν.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr