Νοσοκομείο Γιαννιτσών: Μαζί ράντζα, ύποπτα και θετικά κρούσματα κορονοϊού
Ασφυκτική η πίεση στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών - Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και τι απαντά η διοίκηση του νοσοκομείου στο ethnos.gr🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ύποπτα και θετικά κρούσματα κορονοϊού νοσηλεύονται μαζί στον ίδιο χώρο στο Νοσοκομείο των Γιαννιτσών, σε αυτόν των πρώην εξωτερικών ιατρείων, ακόμα και σε ράντζα, ενώ σε διαφορετικούς θαλάμους, που βλέπουν, ωστόσο, στον ίδιο διάδρομο, περιθάλπονται ασθενείς με κορονοϊό και άτομα με άλλα νοσήματα. Μάλιστα, στον χώρο της Παιδιατρικής Κλινικής, όπου μεταφέρθηκαν ασθενείς με ορθοπεδικά προβλήματα, πριν από λίγες μέρες εντοπίστηκαν θετικοί δύο από τους τελευταίους και νοσηλεύονταν δίπλα σε παιδιά.
Στην ασφυκτική κατάσταση που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο των Γιαννιτσών και στις πολύ δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται το υγειονομικό προσωπικό, αναφέρεται, μιλώντας στο ethnos.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας, Χαράλαμπος Αποστολίδης, ενώ σε αντίστοιχες καταγγελίες προχώρησε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, Βαγγέλης Λόγγος, αναφέρει στο ethnos.gr ότι η διαχείριση των περιστατικών στο νοσοκομείο Γιαννιτσών γίνεται με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμώξεων. Παράλληλα, σημειώνει ότι θα προβεί σε έρευνα, αν ύποπτα και θετικά κρούσματα νοσηλεύονται μαζί, διότι στην περίπτωση αυτή δεν τηρούνται οι εισηγήσεις της επιτροπής λοιμώξεων.
Να σημειωθεί ότι η Πέλλα είναι μία περιοχή της χώρας με πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και θανάτων αναφορικά με τον πληθυσμό της, ενώ στο Νοσοκομείο των Γιαννιτσών θα βρεθεί την Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
«Δυστυχώς, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και το Νοσοκομείο των Γιαννιτσών αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες ενώ ακόμα και οι ελεύθερες απλές κλίνες πριν από λίγες μέρες μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού έπειτα από μία εφημερία. Το ευχάριστο είναι ότι πλέον παρατηρείται μία μειωμένη ροή προσερχομένων στο νοσοκομείο της τάξης του 20%, αλλά μένει να δούμε αν αυτή θα έχει σταθερό χαρακτήρα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Αποστολίδης. Ο ίδιος κάνει λόγο για πολύ μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό και για τεράστια πίεση που ασκείται στους συναδέλφους του από τη μεγάλη ροή ασθενών.
Ράντζα και μαζί ασθενείς covid-19 με άλλους
Κατά τον κ. Αποστολίδη, υπάρχουν αναφορές συναδέλφων του για τοποθέτηση ασθενών σε ράντζα σε χώρους που βρίσκονται οι απλές κλίνες για κορονοϊό, καθώς και για χρήση φορητών φιαλών οξυγόνου σε ασθενείς. «Στην Παιδιατρική Κλινική, όπου μεταφέρθηκαν ασθενείς με ορθοπεδικά περιστατικά, εντοπίστηκαν δύο θετικά κρούσματα κορονοϊού. Αυτοί βρίσκονταν δίπλα σε νοσηλευόμενα παιδιά. Επίσης, ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε θαλάμους, που βλέπουν στον ίδιο διάδρομο με θαλάμους, όπου περιθάλπονται ασθενείς άλλων παθήσεων. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια μιας εφημερίας η πίεση για εύρεση κλίνης είναι τεράστια και γι' αυτό δημιουργούνται αυτές οι απαράδεκτες καταστάσεις. Το λέμε εδώ και καιρό ότι η μόνη λύση για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων είναι η ουσιαστική επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Όχι μόνο των εγκαταστάσεων αλλά και ολόκληρου του προσωπικού», σημειώνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Πέλλας.
Από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για ύποπτα και θετικά περιστατικά κορονοϊού που περιθάλπονται στον ίδιο χώρο, σε αυτόν των πρώην εξωτερικών ιατρείων, με ασθενείς να τοποθετούνται σε ράντζα. «Δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς αυτό. Ύποπτα και θετικά κρούσματα μένουν ακόμα και για 24ωρα στον ίδιο χώρο, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ. Πάνω από τα κεφάλια των ασθενών βρίσκονται παραταγμένες οι φορητές φιάλες οξυγόνου», τονίζει από την πλευρά του στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο των Γιαννιτσών, Σίμος Φωστηρόπουλος.
Τι απαντά στο ethnos.gr ο διοικητής του νοσοκομείου Γιαννιτσών
«Η διαχείριση όλων των περιστατικών στο νοσοκομείο μας γίνεται με βάση τις προτάσεις της επιτροπής λοιμώξεων. Γίνονται έλεγχοι από τη Δημόσια Υγεία και την ΥΠΕ, οι οποίοι λένε ότι τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα και ότι η διαχείριση είναι η καλύτερη δυνατή. Υπεύθυνη για τον διαχωρισμό των ασθενών, ανάλογα με τη διάγνωση, είναι η τριμελής επιτροπή των θεραπόντων ιατρών και η επιτροπή λοιμώξεων. Δεν γνωρίζω να νοσηλεύονται μαζί ύποπτα και θετικά κρούσματα στο χώρο των πρώην εξωτερικών ιατρείων. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα προβώ σε έρευνα, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν τηρείται η εισήγηση της επιτροπής λοιμώξεων. Είναι αδιανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Φορητές φιάλες οξυγόνου χρησιμοποιούμε, αλλά ποτέ σε διασωληνωμένους ασθενείς», είναι η απάντηση, μέσω του ethnos.gr του διοικητή του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, Βαγγέλη Λόγγου.
Τελικά χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν; Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
«Λευκή» ουκρανική επέλαση στη χώρα: Πού χτυπά ο χιονιάς το επόμενο 3ήμερο – Το ενδεχόμενο χιονοκαταιγίδων στην Αττική
Οδηγοί εγκλωβίστηκαν από τα νερά στο Σχηματάρι: Τους είπαν να αφήσουν τα αμάξια τους εκεί μέχρι στην Παρασκευή
Η σοκολάτα Ντουμπάι αναδεικνύεται σε must αυτά τα Χριστούγεννα - Πώς δημιουργήθηκε το περίφημο γλύκισμα με τις στρώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr