Click away: Οι αντιδράσεις των εμπόρων και οι φόβοι των ειδικών - Ολοι οι κανόνες
Η λειτουργία του λιανεμπορίου μόνο με τη μέθοδο του click away για να κινηθεί η αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων προβληματίζει τους ειδικούς - Οι προειδοποιήσεις αν εντοπιστούν φαινόμενα συνωστισμού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Η απόφαση της κυβέρνησης για τη λειτουργία του λιανεμπορίου μόνο με τη μέθοδο του click away για να κινηθεί λίγο η αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων, προκάλεσε αντιδράσεις στον εμπορικό κόσμο αλλά και προβληματισμό στους ειδικούς. Την ανησυχία του εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι ακόμη και με τη διαδικασία του click away θα πρέπει να μην αυξηθεί η κινητικότητα και ο συνωστισμός των πολιτών ενώ συμβουλεύει όσους επισκέπτονται καταστήματα και βλέπουν πολύ κόσμο καλύτερα να φεύγουν και να πηγαίνουν κάποια άλλη στιγμή.
Οι επιστήμονες από την αρχή ήταν αρνητικοί στο άνοιγμα της αγοράς, καθώς φοβούνται έναν νέο πιο αυξημένο κύμα μετά τις γιορτές, γεγονός που θα επιφέρει εκ νέου πίεση στο ΕΣΥ, ενώ θα αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων με συμπολίτες μας που πιθανώς να προσβληθούν από τον κορονοϊό. Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί επισήμως δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις όποιες συνέπειες από το άνοιγμα του εμπορίου...
«Αύξηση κρουσμάτων δεν αντέχουμε προφανώς, για αυτό λέμε ότι πρέπει να έχουμε το δυνατόν μικρότερη αύξηση της κινητικότητας για να μην έχουμε αύξηση των κρουσμάτων» είχε επισημάνει πριν από μερικές ημέρες ο κ. Βατόπουλος, ενώ και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού είχε τονίσει το γεγονός πως «ο κίνδυνος διασποράς στα κομμωτήρια είναι μεγάλος, καθώς ερχόμαστε σε κοντινή επαφή και είναι αδύνατον να τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων». Από την άλλη, στα εμπορικά καταστήματα, όπως είπε «μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις».
Δερμιτζάκης: Τα πράγματα δεν είναι καλά – Δεν πρέπει να γίνει άρση του lockdown
O καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σχολίασε τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού και αναφέρθηκε σε όσα αναμένουμε τις επόμενες ημέρες.
«Δεν ήμουν αντίθετος εξαρχής στο άνοιγμα, γιατί πίστευα ότι τα κρούσματα θα πέσουν πιο γρήγορα και το lockdown θα είχε μεγαλύτερη απόδοση, αλλά δεν είχε. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, δεν είναι καλά, και επομένως δεν νομίζω ότι μπορούμε να ανοίξουμε. Με εκπλήσσει η προτεραιότητα που δίνεται στα κομμωτήρια. Τα βιβλιοπωλεία, το καταλαβαίνω, γιατί ένα βιβλίο έχει να κάνει και με την πνευματική υγεία. Δεν συγκρίνω. Το λέω ως προς το τι είναι απαραίτητο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δε θα τρέξουν στα κομμωτήρια μόλις ανοίξουν και θα ήθελαν να κάνουν κάτι άλλο που δεν έχει ανοίξει, οπότε το επιχείρημα ότι θα βοηθήσουν στο να φτιάξει η ψυχολογία, δεν είναι πολύ πειστικό», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.
«Με προβληματίζει το click away. Οι Έλληνες το πάνε στα όρια. Φοβάμαι μεγάλους συνωστισμούς με το click away και φοβάμαι ότι αυτή η λύση που σκοπός είναι να μην μπει ο κόσμος σε καταστήματα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι αν ανοίγαμε κανονικά τα μαγαζιά, και οι καταναλωτές μπορούσαν να τα επισκεφθούν με ραντεβού», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει οτιδήποτε. Έχουν πάει πολύ αργά οι μειώσεις στα κρούσματα, έχουμε ακόμα πρόβλημα στα νοσοκομεία. Με προβληματίζει ότι είναι τόσο ασταθής η ισορροπία της μείωσης των κρουσμάτων, που εύκολα μπορεί να γυρίσει ανάποδα, και να δούμε αύξηση. Όταν εφαρμόζεται ένα lockdown που είναι ουσιαστικά ένα ακραίο μέτρο μείωσης της μετάδοσης και βλέπουμε τοπικές αυξήσεις, είτε οι εξαιρέσεις που δόθηκαν ήταν πολλές, είτε ο κόσμος παραβιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους κανόνες. Ό,τι και να είναι, είναι ανησυχητικό», συνέχισε ο κ. Δερμιτζάκης. «Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί και έχει γίνει πιο μεταδοτικός. Η καμπύλη της Ελλάδας ανεβοκατεβαίνει. Είναι ένα ανώμαλο μοντέλο αλλαγής, και αυτό είναι περίεργο», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το αν ανησυχεί για το εμβόλιο της Pfizer, ο ίδιος είπε ότι «Της Pfizer είναι ένα από τα τρία εμβόλια που θα έρθουν στην Ευρώπη, μπορεί και παραπάνω από τρία. Ανησυχώ από την παραφιλολογία που έχει επικρατήσει γύρω από το εμβόλιο και τις πιθανές παρενέργειές του. Όλοι σκέφτονται τις εξαιρέσεις. Για όλα τα εμβόλια, όταν έχουμε μεγάλη αλλεργία, είναι αντένδειξη. Δεν λέω να μην ελέγξουμε το εμβόλιο, πρέπει να κάνουμε τις μελέτες σωστά και γρήγορα. Όμως δεν μπορούμε να βάζουμε καινούργια κριτήρια σε μια λογική αντίδρασης. Θέλω οι προβληματισμοί του κόσμου να είναι πραγματικοί, και όχι μόνο σε λογική αντίδρασης».
«Μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι ότι όποιος κάνει το εμβόλιο και τις δύο δόσεις, και μετά περάσουν και δύο εβδομάδες, έχει πολύ μικρή πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά, σχεδόν μηδενική. Έχει μικρή πιθανότητα να νοσήσει έστω και λίγο. Αυτό που δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι το αν το εμβόλιο έχει αυτό το αποστειρωτικό αποτέλεσμα, αν εμποδίζει και τη μετάδοση. Με βάση την επιστημονική λογική, θα την εμποδίζει. Αλλά αν το κάνει αυτό με την ίδια αποτελεσματικότητα που μπλοκάρει την ασθένεια, δεν έχει μετρηθεί επακριβώς», κατέληξε ο κ. Δερμιτζάκης.
Άδωνις Γεωργιάδης: «Αν δούμε συνωστισμό στην Ερμού, σταματά το click away»
«To click away δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κανονική λιανική πώληση, δεν υποκρινόμαστε κάτι τέτοιο, και γι’ αυτό το λόγο οι επιχειρήσεις με παράδοση εκτός θα εξακολουθούν να νοούνται κλειστές και θα λαμβάνουν τα προστατευτικά μέτρα της κυβερνήσεως σα να είναι κλειστές» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
«Δεν υποκρίνομαι ότι το click away θα αντικαταστήσει το τζίρο των εορτών» διευκρίνισε ο υπουργός. «Ο πελάτης δε θα μπορεί να μπει στο κατάστημα» επανέλαβε. «Πολλά καταστήματα έχουν e-shop και τα περισσότερα ασύρματα POS… Πολύ λίγα δεν έχουν ασύρματα, και είναι εύκολη η απόκτησή τους από τις τράπεζες. Επιτρέψαμε και την τηλεφωνική παραγγελία, και τη χρήση POS. Δεν θα επιτρέψουμε φυσική επαφή πελάτη με το κατάστημα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός στον ΣΚΑΪ.
«Εάν γίνει συνωστισμός, αν δούμε ότι γεμίζει πάλι η Ερμού, θα την κόψουμε την διαδικασία» υπογράμμισε επίσης. «Πρέπει να έχεις πάνω σου την ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής και το email με την ώρα παραλαβής, θα δώσουμε ανοχή μια ώρα πριν και μετά» αποσαφήνισε για τις μετακινήσεις. «Εάν υπάρχει πελάτης μέσα στο κατάστημα θα επιβληθούν ποινές» τόνισε εκ νέου ο υπουργός.
Με την παράδοση εκτός, θα διευκολυνθούν και οι ταχυμεταφορές που έχουν μπλοκάρει από το μεγάλο όγκο των ανεκτέλεστων παραγγελιών πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν θα επιτρέψουμε πώληση παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ, θα συνεχιστεί η απαγόρευση ως έχει. Πρέπει να βοηθήσουμε τα καταστήματα παιχνιδιών που κάνουν κανονικά περί το 30% του τζίρου τους στις εορτές να δουλέψουν με την παράδοση εκτός» τόνισε ακόμα.
Οι κανόνες για το click away
Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που θα ανοίξουν με τη μέθοδο του click away και οι πελάτες που θα προσέρχονται σε αυτές καλούνται να τηρούν τους εξής κανόνες:
- Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους με click away να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
- Η αναμονή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά και σε αντίθετη περίπτωση θα υποβάλλεται το αντίστοιχο πρόστιμο.
- Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αποδεικτικό έγγραφο της αγοράς, έχοντας στείλει SMS με τον κωδικό 2.
- Η παραλαβή θα γίνεται μόνο από την είσοδο του καταστήματος και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS. Η «ουρά» έξω από το κατάστημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα εννιά άτομα, ενώ θα πρέπει να τηρείται μεταξύ των πελατών απόσταση δύο μέτρων.
Στην περίπτωση που δεν τηρηθούν τα παραπάνω μέτρα προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα και λουκέτα, ως εξής:
- Για τις επιχειρήσεις, σε περίπτωση παρουσίας κοινού εντός των καταστημάτων προβλέπεται πρόστιμο ύψους από 2.000 έως 50.000 ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημερολογιακές ημέρες.
- Για τους καταναλωτές, σε περίπτωση παρουσίας εντός καταστήματος προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μη επίδειξης εντύπου προαγοράς ή SMS του προμηθευτή προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.
Σημειώνεται ότι παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από όλους, εργαζομένους και καταναλωτές, εντός και εκτός καταστημάτων.
Πώς θα λειτουργεί το click away
Όπως εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης περιγράφοντας το click away αυτό θα λειτουργεί ως εξής:
- Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του είτε μέσω του e-shop του καταστήματος οπότε και θα πληρώνει ηλεκτρονικά είτε μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας από το κατάστημα και πληρωμής με pos έξω από το κατάστημα με ασύρματο μηχάνημα.
- Ο πελάτης πρέπει να έχει ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή αποστολής μηνύματος SMS που θα έχει επωνυμία επιχείρησης, το ΑΦΜ της, την επωνυμία του πελάτη και την ακριβή ώρα της παράδοσης-παραλαβής της παραγγελίας.
- Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο και όχι παρέες ή οικογένειες.
Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS – Οι σκέψεις του Ρώσου προέδρου
Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ
Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Περισσότερα από 379.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις
Πρώτο διαζύγιο για προπονητή της Euroleague: Τέλος ο Ομπράντοβιτς απ' τον πάγκο της Μονακό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr