Κορονοϊός - Γώγος: Τα δύσκολα έρχονται αν έχουμε έξαρση κρουσμάτων στην Αττική
Οσα είπε ο ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για το λιανεμπόριο, το άνοιγμα των σχολείων και τη χρήση της μάσκας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Την πεποίθηση πως σε ένα χρόνο δεν θα φοράμε πλέον τις μάσκες για την προστασία από τον κορονοϊό εξέφρασε ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την παράταση του lockdown, το λιανεμπόριο και το άνοιγμα των σχολείων.
«Σε ένα χρόνο θα μπορούσαμε να βγάλουμε τις μάσκες από την άποψη ότι οι εμβολιασμοί θα γενικευτούν, θα υπάρχουν πολλές πλατφόρμες ώστε να διατεθούν, και μέχρι τότε θα έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολίων για να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού και να περάσουμε σε μια νόσο που θα έχει τα χαρακτηριστικά μια λοίμωξης τύπου γρίπης», δήλωσε ο κ. Γώγος.
O ίδιος ωστόσο διευκρίνισε πως θα παίρνονται μέτρα όπου και όποτε χρειάζεται. «Φέτος κερδίσαμε ένα στοίχημα, την ταχεία αναπαραγωγή εμβολίων που ήταν η μόνη λύση στην πανδημία και καταφέραμε να έχουμε σε ένα χρόνο εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά και μάλιστα από πολλές πλατφόρμες παράλληλα», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Δευτέρα «κληρώνει» για το άνοιγμα των σχολείων
Όσον αφορά τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα από την επιτροπή λοιμωξιολόγων ώστε να παρθούν αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Γώγος είπε πως είναι επιθυμία όλων να ανοίξουν τα σχολεία αλλά να είναι και ασφαλής αυτή η διαδικασία, δηλαδή να υπάρχουν δεδομένα ότι όλα θα πάνε καλά.
«Την Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τη λειτουργία του λιανεμπορίου, εξήγησε πως δεν θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί άμεσα και εξήγησε πως θα πρέπει να δούμε μια σταθερή μείωση εφόσον έχουμε πραγματική αποφόρτιση του συστήματος.
Τα κρούσματα στην Αττική - κλειδί για τις αποφάσεις
Ο καθηγητής υπογράμμισε πως στην Αττική φαίνεται πως υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ στην Θεσσαλονίκη μια ταχεία πτώση και τόνισε πως αν στην Αττική συμβεί κάτι, όπως για παράδειγμα μια έξαρση θα έχουμε πολλές δυσκολίες.
«Η Αττική είναι μία από τις ζώνες που έχουμε στραμμένο το βλέμμα. Είναι από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις για την συνέχεια», κατέληξε.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr