Έβρος: Θρίλερ με Τούρκο δικηγόρο που ζητά άσυλο στην Ελλάδα
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η έκδοση της απόφασης από την υπηρεσία Ασύλου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Σε θρίλερ εξελίσσεται η υποβολή αίτησης ασύλου στην Ελλάδα ενός ακόμη Τούρκου δικηγόρου, του Zeki Ruzgar, γνωστού για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γειτονική χώρα.
Ο Τούρκος δικηγόρος πέρασε τα ελληνοτουρκικά σύνορα στις 26 Οκτωβρίου πεζός και παραδόθηκε στις αρχές ζητώντας άσυλο. Έκτοτε κρατείται στο τμήμα συνοριακής φύλαξης Φερών στον Έβρο καθώς διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμεί ποινή φυλάκισης επτά χρόνων για συμμετοχή του στην τουρκική ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C (είχε αναλάβει την υπεράσπισή της) ενώ εκκρεμεί ακόμη ένα μεγάλο δικαστήριο μαζί με άλλους 39 δικηγόρους. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η έκδοση της απόφασης από την υπηρεσία Ασύλου
Για την στάση και μεταχείριση του τουρκικού κράτους απέναντι του ο Τούρκος δικηγόρος είχε προσφύγει στο δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων δικαιώνοντάς τον ενώ επέβαλε και πρόστιμο στην Τουρκία 3.500 ευρώ.
Μιλώντας στο ethnos.gr ο συνήγορός του Βασίλης Δεμίρης τόνισε ότι ο Τούρκος συνάδελφός του ουσιαστικά διώκεται για τα πολιτικά του φρονήματα αλλά και για την στάση του και τους αγώνες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Όπως εξηγεί ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια ο Τούρκος συνάδελφός του ζει κάτω από τη σκιά του τουρκικού κράτους ενώ ουσιαστικά η δίωξη του ξεκίνησε όταν αποκάλυψε αυθαιρεσίες αστυνομικών και ανέδειξε καταχρήσεις εξουσίας των αρχών. Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις σύμφωνα με τον κ. Δεμίρη ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουν δίκες αστυνομικών στην Τουρκία αλλά και να κυνηγηθεί ο κ. Ruzgar.
«Όλα αυτά τα ο κ. Ruzgar ουκ ολίγες φορές στοχοποιήθηκε, συνελήφθη και βασανίστηκε στην Τουρκία. Περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα να τελειώσει η κράτησή του και να του δοθεί άσυλο καθώς έχουμε προσκομίσει στιος αρχές όλα τα απαραίτητα έγγραφα που μας ζητήθηκαν» δήλωσε ο κ. Δεμίρης.
Πολλά μέλη του DHKP-C έχουν διαφύγει στην Ε.Ε., η οποία την κατατάσσει μεν στις τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά επιδεικνύει ανοχή στην παρουσία των υποστηρικτών της, καθώς η τρομοκρατική δράση περιορίζεται στο εσωτερικό της Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ιδρυτής της, Ντουρσούν Καρατάς, ζούσε στην Ολλανδία ώς τον θάνατό του, το 2008.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr