Επιχείρηση Ριβιέρα: «Αχυράνθρωποι» και λεφτά πίσω από το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Διεθνή εγκληματική οργάνωση διακίνησης προσφύγων και μεταναστών που είχε δράση από τον Δεκέμβριo του 2019, εξάρθρωσε η ελληνική αστυνομία, δίνοντας της την κωδική ονομασία, Ριβιέρα.
Πώς δρούσε η οργάνωση
Η εγκληματική οργάνωση είχε συγκεκριμένη μεθοδολογία ως προς τον τρόπο μεταφοράς των ανθρώπων αλλά και ως προς τον τρόπο που αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από αυτούς και τις οικογένειες τους. Αρχικά, τα μέλη της συγκέντρωναν αλλοδαπούς από τρίτες χώρες και τους καθοδηγούσαν ώστε να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από τον Εβρο.
Στη συνέχεια, τους μετέφεραν στη Ροδόπη, όπου τους παραλάμβαναν με αυτοκίνητα, σε ομάδες 3 έως 10 ατόμων, και τους οδηγούσαν σε πρόχειρο προσωρινό κατάλυμα σε δασική περιοχή κοντά στην Εγνατία Οδό. Εκεί τους βιντεοσκοπούσαν και κατέγραφαν τα στοιχεία τους όπως και τα στοιχεία μεσολαβητών και, σύμφωνα με την αστυνομία, με βία τους εξανάγκαζαν να επικοινωνήσουν με οικείους τους ή άτομα που μεσολάβησαν για τη μεταφορά τους. Απαιτούσαν να καταβάλλουν χρηματικό ποσό από 900 έως 2.500 ευρώ, μέσω ενός δαιδαλώδους συστήματος ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων. Αμέσως μετά, με αυτοκίνητα μετέφεραν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Αθήνα και σε άλλους προορισμούς.
Η αρχή του τέλους του κυκλώματος
Η σύλληψη ενός βασικού στελέχους της εγκληματικής οργάνωσης από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών, ήταν η αρχή για ξετυλίξει η ΕΛ.ΑΣ. το νήμα και να φτάσει στη μεγάλη επιχείρηση, την οποία υποστήριξε και η Europol. O άνδρας που συνελήφθη συντόνιζε τη μεταφορά τεσσάρων αλλοδαπών από το νομό Εβρου στο νομό Θεσσαλονίκης, αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. Τελικά, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κατερίνη. Συνελήφθησαν 9 άτομα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ κατηγορούνται άλλα 29.
Αχυράνθρωποι πίσω από τα αυτοκίνητα
Για τη μεταφορά των αλλοδαπών, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, τα οποία καταχωρούσαν με στοιχεία «αχυρανθρώπων». Οι δράστες είχαν αγοράσει σταδιακά 130 μεταχειρισμένα αυτοκινήτα, με αξία πάνω από 700.000 ευρώ.
Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων,
- πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων,
- πλήθος εγγράφων που αφορούν τη μεταβίβαση δεκάδων οχημάτων της εγκληματική οργάνωσης σε στοιχεία «αχυρανθρώπων»,
- πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα,
- γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων και
- 5 επιχειρησιακά οχήματα
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγή, εκβίαση, πλαστογραφία και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr