Κολχικίνη: Η αποτελεσματικότητα του φθηνού καρδιολογικού φαρμάκου για τον κορονοϊό
Η κολχικίνη αλλάζει τα δεδομένα στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στη μάχη κατά του κορονοϊού, μπαίνει άμεσα, το φθηνό καρδιολογικο φάρμακο κολχικίνη, η οποία θα χορηγείται εκτός νοσοκομείων και με συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Η κολχικίνη μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για καρδιολογικά προβλήματα και πλέον θα συνταγογραφείται για χορήγηση σε ασθενείς κορονοϊού που νοσηλεύονται ακόμη και στο σπίτι.
«Φαίνεται ότι είναι το πρώτο φάρμακο από του στόματος που θα μπορεί να παίρνει κάποιος σε εξωτερική βάση χωρίς να έχει μπει δηλαδή σε νοσοκομείο και το οποίο φαίνεται να προσφέρει μια σημαντική μείωση σε κακές κλινικές εκβάσεις» σημείωσε στο OPEN TV ο αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, Γιώργος Γιαννόπουλος.
Επίσημη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Montreal Heart Institute του Καναδά απέδειξε ότι η κολχικίνη μειώνει κατά:
- 44% τη θνητότητα
- 25% τη νοσηλεία
- 50% την ανάγκη διασωλήνωσης των ασθενών με κορονοϊό
Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία των Ελλήνων επιστημόνων της ομάδας του καθηγητή Σπύρου Δευτεραίου που μετά από πολύμηνη έρευνα σε 16 νοσοκομεία άνοιξαν τον δρόμο και για μελέτες στο εξωτερικό, που έδωσαν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. «Όταν ξεκίνησε αυτός ο παγκόσμιος πόλεμος είχαμε την σκέψη και την ιδέα να δούμε τις ιδιότητες της αντιφλεγμονώδης ιδιότητες της κολχικίνης αν μπορούν να βοηθήσουν και να σταματήσουν το φλεγμονώδη καταρράκτη του κορονοϊού», σημείωσε ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ Σπύρος Δευτεραίος μιλώντας στο OPEN.
Η κολχικίνη θα χορηγείται σε ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν βρεθεί θετικοί με μοριακό τεστ και σε ασθενείς από 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή με πυρετό για τουλάχιστον 48 ώρες Η κολχικίνη, θεωρείται πολύ σημαντικό όπλο στην φαρέτρα των Ελλήνων γιατρών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ιδιαίτερα ενόψει ενός τρίτου κύματος, καθώς τα θετικά αποτελέσματα της μπορούν να συγκρατήσουν, ως ένα βαθμό, την ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ. Η θεραπεία με κολχικίνη θα είναι μηνιαία με αυστηρή ιατρική παρακολούθηση και δεν μπορεί να ακολουθηθεί από ασθενείς που λαμβάνουν παράλληλα, άλλες συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες.
Σε ποιους μπορεί να χορηγηθεί η κολχικίνη
Σύμφωνα λοιπόν με τον καθηγητή καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Σπυρίδων Δευτεραίος, ο οποίος μίλησε στο Open TV, μπορεί να χορηγηθεί κολχικίνη στις παρακάτω κατηγορίες:
- Ασθενείς από 60 ετών και πάνω, που είναι θετικοί σε τεστ κορονοϊού
- Ασθενείς ηλικία 18-60 ευρώ που είναι θετικοί, αν έχουν:
- σακχαρώδη διαβήτη
- υπέρταση
- παχυσαρκία
- ΧΑΠ (Χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια)
- Πυρετό πάνω από 38
Δερμιτζάκης: Η κολχικίνη αλλάζει τα δεδομένα στη διαχείριση της πανδημίας
O Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με ανάρτησή του στο facebook χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη εξέλιξη «τεράστια και game changer στη διαχείριση της πανδημίας» αν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του. «Για να καταλάβουμε τη σημασία των τελευταίων ευρημάτων για την κολχικίνη και αντίστοιχα φάρμακα για τον COVID-19.
- Με 22% μείωση στις νοσηλείες, και ας πούμε ότι θα πάρουν κολχικίνη 70-100% αυτών που θα νοσηλευόντουσαν, στην ουσία αυξήσαμε κατά 15-20% τη χωρητικότητα του συστήματος υγείας. Είναι ισοδύναμο με το να αποκτούσε ξαφνικά η Ελλάδα 100 επιπλέον ΜΕΘ COVID και ένα πολύ μεγάλο αριθμό κρεβατιών COVID με όλο το προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές.
- Με 44% μείωση σε θανάτους, και ας πούμε ότι θα πάρουν κολχικίνη 70-100% αυτών που θα κατέληγαν, μειώσαμε τον αριθμό των θανάτων κατά 30-40%. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία ακυρώσαμε ολοκληρωτικά η σε πολύ μεγάλο ποσοστό το αποτέλεσμα των περισσότερων υποκειμένων νοσημάτων κυρίως στους νέους που κατά μέσο όρο διπλασιάζουν την πιθανότητα ο COVID-19 να οδηγήσει σε θάνατο.
Για τους ηλικιωμένους τo αποτέλεσμα είναι επίσης εντυπωσιακό: πχ στην ηλικιακή ομάδα 70-79 όπου η θνητότητα (στην Ελβετία) είναι περίπου 4% αυτό μειώνεται στο 2.2-2.5%. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, εάν αποδειχθεί αυτή η αποτελεσματικότητα και στην πράξη, η εξέλιξη αυτή είναι τεράστια και game changer στη διαχείριση της πανδημίας».
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr