Αποκάλυψη του ΕΘΝΟΥΣ: Οι διάλογοι των διακινητών μεταναστών
Μέσω κινητών τηλεφώνων πραγµατοποιούνταν οι συνεννοήσεις των µελών του κυκλώµατος διακίνησης παράτυπων µεταναστών, που εξαρθρώθηκε από την Αστυνοµία, σχετικά µε το πότε και από ποιο µέρος του Εβρου θα περνούν µετανάστες στην Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Πρωταγωνιστές στην υπόθεση είναι, µεταξύ άλλων, ένας αγρότης και δύο αστυνοµικοί από το Τµήµα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου, οι οποίοι έδιναν πληροφορίες για τη διάταξη των δυνάµεων που φυλάνε τα σύνορα.
Το «Εθνος» αποκαλύπτει τους διαλόγους που περιέχονται στη δικογραφία, οι οποίοι «καίνε» τους δύο αρχιφύλακες. Χαρακτηριστικότερη είναι η συνοµιλία αστυνοµικού µε διακινητή, που καταγράφηκε από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ., την ώρα που ο αρχιφύλακας βρισκόταν σε διατεταγµένη υπηρεσία εποχούµενης περιπολίας και µάλιστα ως επικεφαλής επόπτης επιχειρήσεων.
Ο αστυνοµικός φαίνεται να δυσανασχετεί µε τον µικρό αριθµό παράτυπων µεταναστών που πέρασε από τον Εβρο, γιατί θεωρούσε ότι η ηµέρα εκείνη ήταν κατάλληλη ευκαιρία για διακίνηση µεγάλου αριθµού µεταναστών. «Μόνο 15 άτοµα έβαλαν οι µ...; Αφού σου λέω βγάλε ρε, τώρα που µπορούµε».
Ο 49χρονος αγρότης, που φέρεται να είχε ενεργή συµµετοχή στο κύκλωµα, αποκαλούσε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του τους µετανάστες «σακιά µε καλαµπόκια», ενώ «κοµάντος» ήταν τα άτοµα που οδηγούσαν τα φουσκωτά µε τους µετανάστες στον ποταµό Εβρο. Σε τηλεφώνηµα του αγρότη προς τον έναν εκ των δύο εµπλεκόµενων αστυνοµικών, ο αρχιφύλακας του εκφράζει την ανησυχία του µήπως κάποιος τον προδώσει: «Ε, δεν πιστεύω να έχεις µιλήσει σε κανέναν για εµένα; Να µην πιάσουν καµιά φορά τίποτα και πει το κοµάντο εκεί στον αστυνόµο τίποτα, ξέρεις να πούµε και έχουµε καµία αναποδιά. ∆ηλαδή δεν µας πειράζει άµα ξέρουν ρε παιδί µου ότι από µέσα φροντίζει να καθαρίσει κάποιος το µέρος, αλλά να µην ξέρουν ποιος. Κατάλαβες;».
Ο αστυνοµικός υπηρετούσε στο Γραφείο Επιχειρήσεων και είχε καλή πληροφόρηση για τις θέσεις των παρατηρητών αλλά και των χειριστών θερµικών καµερών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Καθόριζε, µάλιστα, τα ωράρια εργασίας του αστυνοµικού προσωπικού.
Οδηγοί από τη Βουλγαρία
Για την υπόθεση συνελήφθησαν οι δύο αστυνοµικοί και ο αγρότης. Αναζητούνται, ωστόσο, ένας Σύρος µε το ψευδώνυµο «∆ηµήτρης», κάτοικος Κωνσταντινούπολης, ο οποίος φέρεται ως αρχηγός του κυκλώµατος, όπως και αλλοδαπός, κάτοικος Βουλγαρίας, µε το ψευδώνυµο «Μίλαν», ο οποίος παρείχε οδηγούς που µετέφεραν τους µετανάστες από τα σύνορα στη Θεσσαλονίκη. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι χρησιµοποιούσαν πολυτελή τζιπ µάρκας Πόρσε, προκειµένου να µην κινούν υποψίες και να µην τους σταµατούν σε µπλόκα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Οι τρεις Ελληνες συλληφθέντες ήταν ένας αστυνοµικός µε το ψευδώνυµο «λουµπίνας», ο αγρότης µε το ψευδώνυµο «Ακης» και ο δεύτερος αστυνοµικός µε το ψευδώνυµο «Βαγγέλης», που είναι το πραγµατικό του όνοµα.
Οι µετανάστες ξεκινούσαν από την Κωνσταντινούπολη και έπειτα από τέσσερις ώρες έφταναν στα σύνορα. Εκεί παραλαµβάνονταν από τους οδηγούς των βαρκών, αποκαλούµενους ως «κοµάντος», επιβιβάζονταν στις φουσκωτές λέµβους, διέσχιζαν τον ποταµό Εβρο και οδηγούνταν σε προσωρινούς χώρους απόκρυψης στο Σουφλί. Προηγουµένως είχαν διασφαλίσει πως το σηµείο διέλευσης ήταν «καθαρό», καθώς η περίπολος της Αστυνοµίας βρισκόταν αλλού. Αν κάτι «στράβωνε» στην πορεία, ειδοποιούνταν ο «∆ηµήτρης» και η µεταφορά ακυρωνόταν. Σύµφωνα µε τη δικογραφία, από τον Ιούνιο έως τη σύλληψη των τριών, την Πέµπτη, έχουν καταγραφεί 11 µεταφορές µεταναστών και επιχειρήθηκαν άλλες 15 που δεν ολοκληρώθηκαν. Η οργάνωση επιχείρησε κάποια στιγµή να αλλάξει τον τρόπο δράσης της. Και αυτό γιατί προκρίθηκε ως ασφαλέστερη µέθοδος η επιβίβαση αλλοδαπών σε όχηµα µεταφοράς µόλις έφταναν στην Ελλάδα και η άµεση σύλληψη από αστυνοµικούς του Τµήµατος Συνοριακής Φύλαξης.
Στόχος ήταν να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία επανεισδοχής, ενώ καθ’ υπόδειξη µέλους θα έφτανε στο σηµείο δικηγόρος και θα δήλωνε ότι εκπροσωπεί τους αλλοδαπούς που συνελήφθησαν. Ετσι θα δροµολογούσε τις διαδικασίες αίτησης ασύλου για λογαριασµό των αλλοδαπών, οι οποίοι θα κρατούνταν προσωρινά και στη συνέχεια θα αφήνονταν ελεύθεροι είτε µε υπηρεσιακά σηµειώµατα προσωρινής παραµονής είτε ως κάτοχοι κάρτας αιτούντος άσυλο.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι δύο αστυνοµικοί αναµένεται να άρουν την αρχική οµολογία τους για συµµετοχή στο κύκλωµα. Ο ένας θα στηρίξει την υπερασπιστική του
γραµµή στο γεγονός ότι την ελεγχόµενη περίοδο δεν υπηρετούσε στο ΤΣΦ Σουφλίου, αλλά στο Τελωνείο Καστανιών. Ο αγρότης θα εµφανιστεί ενώπιον του ανακριτή αύριο, Τρίτη, και αναµένεται να αποδεχθεί εν µέρει τη συµµετοχή του στο κύκλωµα, δηλώνοντας µεταµέλεια
Των Αλέξανδροου Καλαφάτη, Βασίλη Ιγνατιάδη
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr