Μαιευτήρας ζητούσε φακελάκι ανάλογα με το βάρος του νεογνού
Από το βάρος του μωρού εξαρτιόταν το ύψος της αμοιβής που ζήτησε από έγκυο γυναικολόγος σε δηµόσιο νοσοκομείο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τα µνηµόνια φεύγουν αλλά, όπως φαίνεται, τα φακελάκια µένουν στα δηµόσια νοσοκοµεία, καθώς αυξάνονται µέρα µε την ηµέρα οι καταγγελίες ασθενών για χρηµατισµό γιατρών, όπως επισήµως καταγράφει και το υπουργείο Υγείας.
Το τελευταίο περιστατικό που ήρθε στο φως της δηµοσιότητας αποτελεί, όπως φαίνεται, την... επιτοµή της έµπνευσης των επίορκων γιατρών, καθώς µε βάση τις καταγγελίες, γιατρός σε δηµόσιο νοσοκοµείο ζήτησε φακελάκι σύµφωνα µε το βάρος του βρέφους που επρόκειτο να γεννηθεί.
Ο... ευφάνταστος γυναικολόγος, αφού ζήτησε αρχικά 1.000 ευρώ για την αντιµετώπιση του περιστατικού, δεδοµένου ότι η έγκυος γυναίκα αντιµετώπιζε κάποια προβλήµατα, παρέπεµψε για το υπόλοιπο ποσό µετά τον τοκετό, αφού το φακελάκι θα εξαρτιόταν από το... βάρος του µωρού.
Βέβαια αυτή δεν είναι η µοναδική περίπτωση πολυµήχανου γιατρού, καθώς οι επίορκοι, προκειµένου να αυξήσουν τα «µαύρα» εισοδήµατά τους, εµπνέονται διάφορους τρόπους χρηµατισµού.
Οι λεγόµενοι «ράµπο» Υγείας του Σώµατος Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ) το τελευταίο διάστηµα γίνονται αποδέκτες πολλαπλάσιων καταγγελιών από ασθενείς σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια, σχετικά µε φακελάκια που τους ζητούν εξωνηµένοι λειτουργοί του Ιπποκράτη.
Ευαισθητοποίηση
Οπως εξηγεί στο «Εθνος» ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ, Σταύρος Ευαγγελάτος: «Το τελευταίο διάστηµα έρχονται στο φως πολλά περιστατικά µε φακελάκια, γεγονός που οφείλεται τόσο στην ευαισθητοποίηση των ασθενών, οι οποίοι πια γνωρίζουν ότι µπορούν να καταγγείλουν τέτοια φαινόµενα, ενώ από την άλλη φαίνεται πως συµβάλλει και η οικονοµική κρίση, καθώς πλέον δεν είναι απλή υπόθεση να δίνουν µεγάλα ποσά οι πολίτες».
Η µεγαλύτερη ευαισθητοποίηση πάντως που παρατηρείται στους πολίτες οι οποίοι καταγγέλλουν πλέον µε µεγαλύτερη ευκολία τους χρηµατισµούς σε σχέση µε το παρελθόν, οφείλεται κατά τον επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ σε τρία βασικά µέτρα που ελήφθησαν:
- Στη λίστα χειρουργείου, όπου πλέον υπάρχει σειρά προτεραιότητας
- Στη δηµιουργία τµηµάτων παραπόνων ασθενών µέσα σε κάθε νοσοκοµείο αλλά και
- Στις ειδικές ενηµερωτικές καµπάνιες και ηµερίδες που πραγµατοποιούνται σε όλη τη χώρα µέσω των Υγειονοµικών Περιφερειών και απευθύνονται σε όλους τους πολίτες ώστε να «εκπαιδευτούν» και να ενηµερώνουν άµεσα τις Αρχές για φακελάκια που τους ζητούν.
Αξιοσηµείωτο είναι πάντως ότι πολλές καταγγελίες που καλούνται να ελέγξουν οι «ράµπο» Υγείας είναι και αβάσιµες, καθώς σύµφωνα µε τον κ. Ευαγγελάτο κάποιες οφείλονται και στη δυσαρέσκεια των ασθενών απέναντι στη συµπεριφορά των γιατρών, ή ακόµη και σε αλληλοµαχαιρώµατα µεταξύ των γιατρών σε περιόδους κρίσης, κατά τις οποίες γίνονται καταγγελίες χωρίς υπόσταση.
Η πρόσφατη καταγγελία πάντως µε τον επίορκο γιατρό που ζητούσε φακελάκι µε βάση το βάρος του βρέφους, προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του ιατρικού κόσµου.
Ενδεικτικό είναι ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καταδίκασε το φακελάκι και διευκρίνισε ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του απέναντι στα µέλη του ιατρικού σώµατος που επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr