Κορονοϊός: Η κακοκαιρία «Μήδεια» και η ενδοοικογενειακή μετάδοση ανησυχούν τους ειδικούς
Η κακοκαιρία «Μήδεια» ευνοεί την ενδοοικογενειακή μετάδοση - Την προσοχή των πολιτών εφιστούν οι επιστήμονες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας με το σύστημα υγείας να πιέζεται λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και την κακοκαιρία «Μήδεια» να βρίσκεται προ των πυλών, κάνουν τους επιστήμονες να ανησυχούν και να τονίζουν ότι ειδικά τις μέρες της κακοκαιρίας πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, καθώς ευνοείται η ενδοοικογενειακή μετάδοση.
«Τώρα που είμαστε όλοι στα σπίτια μας, η ευκαιρία που έχει και σίγουρα θα εκμεταλλευτεί αυτός ο ιός είναι να μεταδοθεί ενδοοικογενειακά. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν στην ενδοοικογενειακή μετάδοση, ειδικά τώρα, τις πρώτες μέρες που θα κάτσουμε σπίτι. Προστατεύστε ιδιαίτερα τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους πιο συχνά και όχι από τον κακό ξένο. Θέλω να σας παρακαλέσω να προσέξετε πάρα πολύ ποιον βάζετε μέσα στο σπίτι σας», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Επιπλέον, η ειδικός αναφέρθηκε και στην κακοκαιρία «Μήδεια» που εκτιμάται ότι θα πλήξει την χώρα μας τις επόμενες ημέρες, σημειώνοντας ότι ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο την πανδημία αλλά και τον εμβολιασμό. Η κυρία Παπαευαγγέλου, πάντως, ξεκαθάρισε πως οι εμβολιασμοί δεν θα αναβληθούν. «Έχει ήδη γίνει ο ανεφοδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων και θα υπάρξει μέριμνα ώστε να είναι προσβάσιμα τα εμβολιαστικά κέντρα. Σε περίπτωση μεγάλου προβλήματος λόγω της χιονόπτωσης σε κάποιες περιοχές, θα γίνει προσπάθεια να εμβολιαστούν άλλα άτομα της περιοχής ώστε να μην αχρηστευθούν αυτά τα εμβόλια», δήλωσε.
Η Αττική εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς παρατηρείται αύξηση των νέων διαγνώσεων σε νεότερες ηλικίες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από τα μισά νέα κρούσματα, 762 στον αριθμό, αφορούν στην περιφέρεια της Αττικής, εκ των οποίων τα 194 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, τα 124 στο Νότιο Τομέα Αθηνών και 101 στον Πειραιά. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.410 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. 293 διασωληνωμένους και 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6.077 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Διαβάστε επίσης: Βεβαίωση μετακίνησης: Τα νέα έντυπα - Ποιοι και πώς πρέπει να τα εκδώσουν
Πιέζεται το σύστημα υγείας - Στο 83% η πληρότητα ΜΕΘ
Σε πίεση βρίσκονται τα νοσοκομεία, καθώς η πληρότητα ΜΕΘ κορονοϊού αγγίζει το 83%. Την ώρα που η Αττική είναι μόλις λίγες μέρες σε καθεστώς πιο σκληρού lockdown, τα στοιχεία από τα 6 μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής είναι τα εξής:
- Στο νοσοκομείο Σωτηρία υπάρχουν μόλις 20 κλίνες από τις συνολικά 227 για απλή νοσηλεία κορονοϊού ενώ μόλις 7 είναι διαθέσιμες ΜΕΘ από τις συνολικά 84.
- Ο Ευαγγελισμός έχει 60 κενές κλίνες κορονοϊού από τις 130 ενώ έχει μόλις 8 ΜΕΘ από τις 44.
- Το Αττικόν έχει 20 κενές απλές κλίνες κορονοϊού από τις 67 και 7 ΜΕΘ από τις 17. Στο Αττικόν υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουν αν χρειαστεί άμεσα 16 επιπλέον κλίνες κορονοϊού.
- Το νοσοκομείο Γεννηματάς έχει 30 απλές κλίνες κορονοϊού από τις 60 και 3 ΜΕΘ από τις 11
- Το Θριάσιο έχει 15 απλές από τις 62 και 2 ΜΕΘ από τις 12.
- Το Ασκληπιείο Βούλας έχει 4 κενές κλίνες κορονοϊού από τις 24 και 3 διαθέσιμες ΜΕΘ από τις 12.
Καθολικό lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια
Σε καθολικό lockdown μπαίνουν από σήμερα Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, Αχαΐα και Εύβοια λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού. Τα μέτρα που θα ισχύσουν σε Αχαΐα και Εύβοια είναι αυτά που ισχύουν και στην Αττική. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς:
- Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, τίθεται από τις 13 Φεβρουαρίου ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, που έχει 732 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ήταν 206.
- Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τίθεται και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, με 501 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου είχε 256.
Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, το Λασίθι, η Σαντορίνη και η Μύκονος παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου. Σύμφωνα με τον ίδιο:
- Στον δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 42 ενεργά κρούσματα, όταν την 1η Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων μέτρων, τα ενεργά κρούσματα ήταν 43.
- Στο επίπεδο αυτό παραμένει επίσης ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας με 31 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου, ημερομηνία που ξεκίνησαν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα, είχε 34.
- Στο επίπεδο αυτό παραμένει και ο Δήμος Μυκόνου, που έχει 18 ενεργά κρούσματα, από 25 που είχε στις 30 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
Και στους τρεις αυτούς δήμους παρατηρείται σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, ακόμα όμως δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση του ιικού φορτίου ώστε να υπάρξει άρση των επιπλέον περιοριστικών μέτρων.
Lockdown: Αυτά είναι τα μέτρα
Στις παραπάνω περιοχές είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους Δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).
Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από το πρωί, με εξαίρεση τους Δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.
Διαβάστε επίσης: Διπλή μάσκα: Τι έδειξε έρευνα του CDC για την προστασία από κορονοϊό
Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές
Λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού, στην ενημέρωση του κορονοϊού ανακοινώθηκαν όλες οι «κόκκινες» περιοχές:
- Στο επίπεδο αυτό παραμένει ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ο οποίος σήμερα έχει 51 ενεργά κρούσματα, ενώ είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου με τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα να βρίσκονται σε ισχύ ήδη για αρκετές εβδομάδες.
Αντιλαμβανόμαστε την απόλυτα κατανοητή κόπωση που αισθάνονται οι κάτοικοι της περιοχής, μετά από τόσες εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή ναι μεν παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου, όμως θα πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σύντομα σε άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων – ίσως ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. Βασική προϋπόθεση παραμένει μία: η πιστή εφαρμογή των μέτρων.
- Επίσης, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στις κόκκινες περιοχές, παραμένουν οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, οι οποίοι έχουν 67 και 54 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα, όταν στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, ο μεν Δήμος Θηβαίων είχε 67 ενεργά κρούσματα, ο δε Δήμος Τανάγρας 21. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου και στους δύο δήμους. Και για αυτό απαιτείται μεγαλύτερη επαγρύπνηση και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων.
- Επίσης, παραμένει στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, που αυτή τη στιγμή έχει 44 ενεργά κρούσματα, όταν στις 14 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα μέτρα, είχε 53 ενεργά κρούσματα. Αργά αλλά σταθερά τα μέτρα δείχνουν να φέρνουν αποτελέσματα.
- Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου επίσης παραμένει και η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, όπου υπήρχαν 23 ενεργά κρούσματα την 1η Φεβρουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι 49.
- Στο επίπεδο αυτό παραμένει και ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, όπου στις 6 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων υπήρχαν 30 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 33.
- Επίσης, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου παραμένει ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 66, από 44 που ήταν στις 6 Φεβρουαρίου. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή της Βάρδας όπου το ιικό φορτίο δείχνει να αυξάνεται ανησυχητικά, όπως και η διασπορά στην κοινότητα.
- Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, παραμένει και ο Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπου τα ενεργά κρούσματα είναι 23, όταν στις 6 Φεβρουαρίου ήταν 36.
- Ενώ στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, τίθεται και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 160 ενεργά κρούσματα, όταν στις 6 Φεβρουαρίου -όταν και ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για το Δήμο Ρεθύμνης- τα ενεργά κρούσματα ήταν 85.
- Τέλος, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου μπαίνει από αύριο και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και ο Δήμος Καλυμνίων, όπου την 1η Φεβρουαρίου υπήρχαν 3 ενεργά κρούσματα, και αυτή τη στιγμή είναι 64, καθώς και
- ο Δήμος Καρπάθου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 ενεργά κρούσματα, ενώ την 1η Φεβρουαρίου δεν υπήρχε κανένα ενεργό κρούσμα.
Τι ισχύει με τη διπλή μάσκα
Στο ερώτημα ποια μάσκα μας προστατεύει καλύτερα από τον κορονοϊό - η μονή ή η διπλή - επιχείρησε να απαντήσει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με την ίδια, οι οδηγίες για τη χρήση της μάσκας στη χώρα μας δεν έχουν αλλάξει, αλλά ομάδα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχει αναλάβει να μελετήσει και να εισηγηθεί τι πρέπει να γίνει για τη χρήση της μάσκας.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου, μάλιστα, επικαλέστηκε αποτελέσματα μελέτης του CDC, αναφέροντας ότι η «ικανή προστασία απαιτεί μάσκα και από τα δύο άτομα, η οποία παρέχει προστασία σε ποσοστό 84,3%. Το ποσοστό σε περίπτωση χρήσης διπλής μάσκας είναι 96%, όμως η μάσκα θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και με τρεις στρώσεις. Οι οδηγίες για τη χρήση δεν έχουν αλλάξει στη χώρα μας. Για να προστατεύει, πρέπει να έχει καλή ποιότητα, να μην έχει κενό στο πλάι και να διαθέτει τρεις στρώσεις. Οι υφασμάτινες πρέπει να πλένονται και να σιδερώνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου. Πάντως, οι συζητήσεις για το εάν είναι καλύτερο να φοράμε δύο μάσκες έχουν ξεκινήσει μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης του στελέχους του κορονοϊού.
«Ο ιός εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνουμε με μια μικρή απροσεξία. Με την έναρξη του νέου lockdown ο ιός έχει τώρα την ευκαιρία να μεταδοθεί εντός του σπιτιού. Προστατέψτε τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κολλάμε από συγγενείς και φίλους, προσέξτε ποιους βάζετε στο σπίτι σας», σημείωσε.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr