Κορονοϊός: Εκρηξη στα κρούσματα - Στο τραπέζι καθολικό lockdown
Η νέα έκρηξη κρουσμάτων στην Αττική αλλά και η μεγάλη διασπορά κρουσμάτων στη χώρα φέρνει ξανά στο τραπέζι πρόταση για καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, οι μεταλλάξεις αλλά και η πίεση που ασκείται στις MEΘ των νοσοκομείων ανησυχούν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, που πλέον εξετάζουν όλα τα σενάρια για να μπει τέλος στην διασπορά των κρουσμάτων, ακόμα και ένα νέο αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου με την απαγόρευση κυκλοφορίας σε πρώτο πλάνο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OPEN TV, οι ειδικοί συζητούν ακόμα και την επιβολή ενός καθολικού lockdown, τύπου Μαρτίου. Αν παρθεί μια τέτοια απόφαση, αναμένεται να δούμε αν θα αφορά συγκεκριμένες περιοχές ή ολόκληρη τη χώρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικοί δεν αποκλείεται να προτείνουν ένα σκληρό lockdown που θα ξεκινήσει άμεσα, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης και έως την Καθαρά Δευτέρα, 15 Μαρτίου. Ωστόσο, την ίδια ώρα που ορισμένοι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται ξεκάθαρα σκληρά μέτρα και lockdown όπως τον Μάρτιο του 2020, άλλοι συνάδελφοί τους επιμένουν ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να περιοριστούν με «πιο έξυπνα και στοχευμένα μέτρα» χωρίς οριζόντιες απαγορεύσεις.
Κατά την σύσκεψη των επιδημιολόγων όπου εξετάστηκαν τα δεδομένα για όλη τη χώρα εκφράστηκε μεγάλη ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων και διαπιστώθηκε ότι είναι αρκετά βαρύ το ιικό φορτίo όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη τη χώρα και ιδιαιτέρως σε
- Πελοπόννησο
- Δυτική Ελλάδα
- Στερεά Ελλάδα
- Ιόνια νησιά
Σημειώνεται ότι αύριο Τετάρτη 3 Μαρτίου, στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας και οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Οι μεταλλάξεις έκαναν πιο μεταδοτικό τον ιό - Αύξησαν τα κρούσματα
Εκτακτα μέτρα για να μην γίνει η Αττική Θεσσαλονίκη
Για να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορονοϊού και να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, να γίνει δηλαδή η Αττική Θεσσαλονίκη, αύριο Τετάρτη, 3 Μαρτίου, η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει για νέα έκτακτα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη, μερικά από αυτά που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι:
- ο περιορισμός των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο
- η χρήση της διπλής μάσκας παντού
- η απαγόρευση κυκλοφορίας από πολύ πιο νωρίς
Ασφυκτική η πίεση στις ΜΕΘ
Την ίδια ώρα, οι υγειονομικές Αρχές δίνουν αγώνα για να βρεθούν επιπλέον κλίνες για τους ασθενείς με κορονοϊό, ενώ το προσωπικό των νοσοκομείων μιλά για καθημερινή μάχη εντός των εντατικών. Παράδειγμα της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία είναι τα νούμερα των διαθέσιμων κλινών. Το πρωί της Τρίτης στο Θριάσιο νοσοκομείο υπήρχε μόνο 1 κενό κρεβάτι ΜΕΘ από τα 17 που υπάρχουν συνολικά, ενώ στο Ασκληπιείο είναι όλα κατειλημμένα. Το ίδιο ισχύει και για το Σισμανόγλειο, ενώ πληρότητα 100% υπάρχει και στα κρεβάτια ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Σωτηρία αλλά και στο Γεννηματάς.
Τα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 2 Μαρτίου καταγράφονται στην Ελλάδα 2.353 νέα κρούσματα κορονοϊού, 422 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, ενώ 23 είναι οι νέοι θάνατοι από την πανδημία κορονοϊού. Τα υψηλά νούμερα επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του ethnos.gr για πάνω από 2.000 κρούσματα την Τρίτη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.353, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 194.582 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.368 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.557 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 422 (69,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.364 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή +11.58%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 291 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: 1.159 κρούσματα σε Αττική, 304 σε Θεσσαλονίκη, η κατανομή
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr