Σεισμός στην Ελασσόνα: Ο κίνδυνος δεν πέρασε λένε οι σεισμολόγοι
Σεισμολόγοι και γεωλόγοι καλούνται αυτά τα κρίσιμα 24ωρα να απαντήσουν εάν ο δεύτερος σεισμός στην Ελασσόνα ήταν μετασεισμός ή αποτελούσε ένα δεύτερο κύριο σεισμό χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και η ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων της Θεσσαλίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Απόλυτα επιφυλακτικοί για την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου στη Θεσσαλία είναι οι ειδικοί επιστήμονες μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα, καθώς ακόμα και γι΄ αυτούς αποτέλεσε έκπληξη η δεύτερη ισχυρή δόνηση, η οποία έπληξε την περιοχή επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση των κατοίκων και αποτελώντας μια δεύτερη μεγάλη πρόκληση για τα ήδη ταλαιπωρημένα κτίρια της περιοχής καθώς προκάλεσε ακόμα και την αποκόλληση βράχου από τα Μετέωρα.
Σεισμολόγοι και γεωλόγοι καλούνται αυτά τα κρίσιμα 24ωρα να απαντήσουν σε ένα βασικό ερώτημα, εάν η δεύτερη δόνηση ήταν μετασεισμός ή αποτελούσε ένα δεύτερο κύριο σεισμό, ο οποίος θα έχει την παράλληλη δική του μετασεισμική ακολουθία.
Διαβάστε επίσης: Παπαζάχος για σεισμό στην Ελασσόνα: Αγνωστο το ρήγμα - Πιθανός νέος μεγάλος μετασεισμός
Παπαδόπουλος: Πλούσια η μετασεισμική ακολουθία
Για τον διευθυντή Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και υπεύθυνο του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για τσουνάμι, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο κίνδυνος στην περιοχή δεν έχει περάσει και κατά συνέπεια συστήνει επαγρύπνηση. Προειδοποιεί ότι θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να αποκλείει με δηλώσεις του στο ethnos.gr, την ενεργοποίηση και άλλων εντελώς διαφορετικών ρηγμάτων στην περιοχή της Θεσσαλίας: «Η δεύτερη δόνηση ανέτρεψε πλήρως τα δεδομένα που εξετάσαμε στον πρώτο σεισμό. Πλέον, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης και άλλων ρηγμάτων στην περιοχή παρά το γεγονός ότι πρόκειται μάλλον για μία μικρή πιθανότητα αφού οι δύο σεισμοί εκτιμούμε πως έχουν εκμηδενίσει την ενέργεια στο συγκεκριμένο σημείο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πλέον την αθροιστική επίδραση των σεισμών» εξηγεί.
Προσθέτει, μάλιστα, ότι η βόρεια Θεσσαλία είχε «ησυχάσει» από μεγάλους σεισμούς τους τελευταίους δύο αιώνες με τους σεισμολόγους να αναμένουν ένα φαινόμενο ήδη από τη δεκαετία του ΄90 εν αντιθέσει με τη νότια Θεσσαλία, η οποία είχε σεισμική δραστηριότητα τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄80. Αυτού του είδους τα μεγάλα «σεισμικά κενά» είναι γνώριμα στην περιοχή, αλλά λόγω της συχνότητας επανάληψης των δύο αιώνων προκαλούν συχνά μια «χαλάρωση» στον πληθυσμό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σπάνιο φαινόμενο, αυτό του σεισμικού ζεύγους. Οπως επισημαίνει, οι δύο μεγάλοι σεισμοί στη Θεσσαλία βάσει των τελικών μετρήσεων του Γερμανικού Γεωφυσικού Κέντρου έχουν ίδιο μέγεθος, δηλαδή 6,3 σύμφωνα με τις τελικές μετρήσεις, ενώ έχουν και παρόμοιο μηχανισμό γένεσης, δηλαδή τρόπο μετακίνησης στο ρήγμα. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον προήλθαν από το ίδιο ρήγμα αλλά από διαφορετικά τμήματά του. Από το ανατολικό τμήμα ο πρώτος και από το δυτικό ο δεύτερος, ο οποίος έχει επίκεντρο στα βορειοδυτικά του πρώτου.
«Από αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι πιθανότατα έχουμε το φαινόμενο του σεισμικού ζεύγους, που είναι εξαιρετικά σπάνιο. Ουσιαστικά, πρώτα έγινε διάρρηξη στο ανατολικό τμήμα του ρήγματος του Τυρνάβου και ακολούθησε ο δεύτερος κλάδος προς τα βορειοδυτικά». Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο είτε θεωρηθεί ως μετασεισμός είτε ως ένας δεύτερος κύριος σεισμός, το γεγονός ότι τα μεγέθη είναι ακριβώς τα ίδια συνιστά ένα σπάνιο φαινόμενο και αναμένεται πλούσια μετασεισμική ακολουθία.
Το ρήγμα που πυροδότησε τον πρώτο σεισμό, έχει αποσαφηνιστεί πλέον ότι είναι αυτό του Τυρνάβου. Πρόκειται για ένα ρήγμα πολύ καλά μελετημένο και χαρτογραφημένο εδώ και δεκαετίες με δυνατότητα πρόκλησης σεισμού έως περίπου 6 Ρίχτερ, γι΄ αυτό και ο πρώτος σεισμός είχε θεωρηθεί ότι «μηδένισε» το δυναμικό του. Προβληματισμό προκαλεί η ταυτότητα του ρήγματος που έδωσε τον χθεσινό σεισμό δεδομένου ότι ήταν άγνωστο ίσως επειδή δεν έβγαινε στην επιφάνεια. Πιθανότατα ήταν «θαμμένο».
Χατζηπέτρος: Είμαστε επιφυλακτικοί για τον σεισμό
«Τα μεγέθη των δύο σεισμών είναι πολύ κοντινά. Παραμένουμε επιφυλακτικοί μέχρι να τεκμηριωθεί εάν πρόκειται για μετασεισμό του ίδιου ρήγματος του Τυρνάβου ή εάν πρόκειται για ενεργοποίηση διπλανού ρήγματος, το οποίο φορτίστηκε από τον πρώτο σεισμό. Στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για την ίδια ρηξιγενή ζώνη και την ενεργοποίηση ενός άλλου τμήματος της ίδιας ζώνης» λέει στο ethnos.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, ο οποίος το Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στην περιοχή προκειμένου να διερευνήσει το σημείο.
Κουκουβέλας: Ο δεύτερος σεισμός επαναπροσδιόρισε τις προκλήσεις
Επιφυλακτικός για τα χαρακτηριστικά του φαινομένου είναι και ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωάννης Κουκουβέλας, ο οποίος διενεργεί έρευνες με κλιμάκιο του Τμήματος στην περιοχή από την πρώτη στιγμή: «Ο δεύτερος ισχυρός σεισμός επαναπροσδιόρισε τις προκλήσεις. Είναι νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα», λέει προσθέτοντας πως αυτό που τον προβληματίζει περισσότερο είναι το ότι «από την έρευνα πεδίου δεν έχουμε ακόμα ισχυρά στοιχεία ως προς το τι ακριβώς συνέβη. Δεν βλέπουμε το ρήγμα στην επιφάνεια. Θα χρειαστούμε κάποιες μέρες για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Το σίγουρο είναι ότι κινήθηκε προς τα βορειοδυτικά προσεγγίζοντας ορεινές κοινότητες, οι οποίες ευτυχώς είναι αραιοκατοικημένες», καταλήγει.
Διαβάστε επίσης: Σεισμός στην Ελασσόνα: «Αμάν, αμάν», φώναζε ο Χρήστος Κέλλας
Ο Μπάμπης Στόκας αποκάλυψε πως προέκυψε το όνομα Πυξ Λαξ - «Μας μπέρδευαν με τους Ζιγκ Ζαγκ»
Πηγές ΥΠΕΞ για την ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες
Ο βασιλιάς Κάρολος αλλάζει την παράδοση και απευθύνει το χριστουγεννιάτικο του μήνυμα από παρεκκλήσι νοσοκομείου
Η ηλεκτροκίνηση «πάτησε» γκάζι παγκοσμίως το 2024 - Πόσο αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τη φετινή χρονιά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr