Η βρετανική μετάλλαξη γεμίζει τα νοσοκομεία - Ο μεγάλος «εχθρός» των ειδικών
Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούουν οι ειδικοί για τις μεταλλάξεις και ειδικά για το βρετανικό στέλεχος που κατακλύζει τη χώρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Εφιαλτική είναι η κατάσταση το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της Αττικής αλλά και πολλών ακόμα μεγάλων πόλεων της χώρας με τους γιατρούς να προσπαθούν να διαχειριστούν τις διασωληνώσεις χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμε κλίνες σε πολλά νοσοκομεία. Σημαντικό ρόλο στην πίεση που βιώνει το ΕΣΥ έχουν παίξει οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, και ιδιαίτερα το βρετανικό στέλεχος που έχει κατακλύσει τη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος κορονοϊού κυριαρχεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ανεβάζει στα ύψη τα ποσοστά της μεταδοτικότητας και κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας.
Mάλιστα συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές μετά τον εντοπισμό δύο νέων κρουσμάτων μετάλλαξης στην Αττική. Σύμφωνα με το Open TV, τα συγκεκριμένα μεταλλαγμένα κρούσματα φέρουν τη μετάλλαξη που εντοπίζεται στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, που τα καθιστούν πιο ανθεκτικά στα αντισώματα του κορονοϊού που παρέχονται μέσα από τα εμβόλια. Δεν είναι κάποιο από τα δύο πάντως κρούσματα παραλλαγή της μετάλλαξης της Μεγάλης Βρετανίας.
Διαβάστε επίσης: Μόσιαλος: H κολχικίνη δεν μειώνει τη θνητότητα στους νοσοκομειακούς ασθενείς covid
Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις μεταλλάξεις κρούουν και οι επιστήμονες, οι οποίοι ανησυχούν για την υψηλή μεταδοτικότητα. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος μιλώντας στο OPEN TV σημείωσε ότι «το νέο στέλεχος μετάλλαξης κινείται ταχύτερα από το προηγούμενο και θα κυριαρχήσει κάποια στιγμή», ενώ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης τόνισε ότι «την άλλη εβδομάδα μπορεί να δούμε και 3.000 κρούσματα την ημέρα, ενώ από τις 20 Μαρτίου και μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε πτώση».
Με βάση τα δεδομένα, το βρετανικό στέλεχος κορονοϊού έχει επικρατήσει κατά 90% στην Αττική και στην Κρήτη ενώ μεγάλη ανησυχία προκαλεί και η διασπορά των κρουσμάτων με το στέλεχος της Νότιας Αφρικής που εντοπίζονται στην Θεσσαλονίκη.
Βασιλακόπουλος: Η βρετανική μετάλλαξη δεν μας συγχωρεί λάθος ή απροσεξία
Οι μεταλλάξεις έκαναν τον ιό πιο έξυπνο και πιο επιθετικό και όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Star, η βρετανική μετάλλαξη «δεν συγχωρεί λάθη και απροσεξίες», ενώ η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, τόνισε ότι «μας ανησυχεί για το πώς τις αντιμετωπίζουν τα εμβόλια».
«Είναι μία μετάλλαξη που αυξάνει τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού. Δεν αυξάνει όμως ούτε τη νοσηρότητα, ούτε τη θνητότητα -όπως και καμία μετάλλαξη- στα κρούσματα καθώς το νέο στέλεχος το συμφέρει να διαδίδεται περισσότερο αλλά να μην σκοτώνει τους ανθρώπους που μολύνει για να μπορεί να διατηρείται εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος και υπογράμμισε ότι πρέπει αν είμαστε πιο αυστηροί στην τήρηση των μέτρων γιατι η μετάλλαξη δεν συγχωρεί λάθη και απροσεξίες».
Από την πλευρά της η κυρία Παγώνη ανέφερε σχετικά με τις μεταλλάξεις: «Είναι επιθετικές και ανα προσέξατε η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε αυτές. τα καινούργια στελέχη επιτίθενται και δημιουργούν το πρόβλημα. Είναι πολλές οι μεταλλάξεις τις τελευταίες ημέρες και είναι λογικό γιατί έχουν επιθετικότητα. Μας ανησυχεί για να δούμε πώς τα εμβόλια τις ανρτιμετωπίζουν και όχι για κάποιον άλλο λόγο».
Διαβάστε επίσης: Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς θα ταξιδέψουμε φέτος το καλοκαίρι
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr