Καθηγητής ΑΠΘ για επιστροφή σε κανονικότητα: Πότε θα ξαναπάμε σε γήπεδα και συναυλίες
Θεαματικά αποτελέσματα περιορισμού της πανδημίας στη χώρα θα δούμε όταν το ποσοστό εμβολιασμού ξεπεράσει το 50% στον πληθυσμό - Συνέντευξη με τον Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργο Παπαζήση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Δεν αποδεικνύεται μέχρι στιγμής συσχέτιση περιστατικών θρόμβωσης με το εμβόλιο της AstraZeneca- Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορονοϊού σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Γιώργο Παπαζήση. «Αν αποδεικνυόταν ότι έφταιγε η συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων θα ήταν πρόβλημα αλλά ακόμη και σε αυτήν δεν αποδείχθηκε η αιτιολογική συσχέτιση του εμβολίου με το συμβάν όπως ανακοίνωσε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Ο ίδιος εξηγεί πότε η Ελλάδα θα επιστρέψει σε μια κατάσταση που θα μοιάζει με κανονικότητα.
Συνεπώς ο εμβολιασμός μπορεί να προχωρήσει κανονικά τόσο με βάση την αξιολόγηση του ΕΜΑ όσο και με αυτήν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Παπαζήσης. Ενδεικτικό είναι ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει κάνει πολλά εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και ουσιαστικά οι Βρετανοί εμβολιάζονται με AstraZeneca χωρίς να αναφέρουν κάποιο πρόβλημα. «Ήταν οι πρώτοι που είπαν μαζί με τους Γάλλους και τους Γερμανούς ότι δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουμε προσωρινά τον εμβολιασμό και συνεχίζουν» πρόσθεσε ο κ. Παπαζήσης.
Διαβάστε επίσης: Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για AstraZeneca: O εμβολιασμός θα συνεχιστεί κανονικά
Δεν έχει καταγραφεί σοβαρή παρενέργεια στη χώρα μας που να σχετίζεται με εμβόλιο
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας τόνισε ότι «ως αυτήν την στιγμή που έχουμε 1,2 εκατ. εμβολιασμούς δεν έχει καταγραφεί κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια ως σοβαρή που να έχει συσχετιστεί με το εμβόλιο παρά μόνο οι γνωστές, οι ήπιες, οι παροδικές. Οι περιπτώσεις παρενεργειών είναι εξαιρετικά σπάνιες και στο εμβόλιο της Pfizer και σε αυτό της AstraZeneca. Ειδικά για το εμβόλιο της Pfizer τα συμβάντα μετά τον εμβολιασμό είναι μέσα στο πλαίσιο του αναμενόμενου και όλα ήταν αντιμετωπίσιμα.
Συνολικά έχουν σημειωθεί 6 περιστατικά αναφυλαξίας μετά τον εμβολιασμό πολίτων με το εμβόλιο της Pfizer τα οποία αντιμετωπίστηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα» πρόσθεσε. Μια αναφορά θρόμβωσης καταγράφηκε μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ Παπαζήσης, «θροεμβολικά επεισόδια περιμένουμε να συμβούν ούτως ή άλλως κάποια στιγμή στο γενικό πληθυσμό. Είναι μέσα στο πλαίσιο του αναμενομένου». Τα πιο συνηθισμένα περιστατικά που έχουν καταγράφει από΄εμβολιασμούς, μέχρι στιγμής, ήταν ο πόνος στο μπράτσο, η εμφάνιση πυρετού και αδυναμίας, συμπτώματα που υποχώρησαν μετά από 2-3 μέρες.
Πότε θα ξαναπάμε σε γήπεδα και συναυλίες
Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις μόλις το 4% του πληθυσμού. «Πρέπει να αρχίσουμε να ξεπερνάμε το 50% για να δούμε πιο θεματικά αποτελέσματα. Όσο ανεβαίνει το ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού θα αρχίσει να φαίνεται η βελτίωση τόσο από το μικρότερο αριθμό των περιστατικών αλλά και από τις λιγότερες νοσηλείες. Παράλληλα, θα αρχίσει να αποφορτίζεται και το σύστημα υγείας». Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ ιδανικά για να φτάσουμε στην συλλογική ανοσία στη χώρα και να ελαχιστοποιηθούν τα κρούσματα πρέπει να εμβολιαστεί το 60%-70% του πληθυσμού. «Αυτός είναι ο στόχος. Για να επανέλθουμε σχεδόν στην κανονικότητα πρέπει να εμβολιαστεί πάνω από το 50% του πληθυσμού. Όπως για παράδειγμα έχει συμβεί μέχρι στιγμής στο Ισραήλ όπου ανοίγουν πλέον γήπεδα και ξεκινούν οι συναυλίες»
Φυσιολογικός ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων στο Ισραήλ - Είναι ασυμπτωματικοί
Σχολιάζοντας τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφει καθημερινά το Ισραήλ αν και έχει εμβολιαστεί περίπου το 50% του πληθυσμού της χώρας ο κ. Παπαζήσης εκτιμά ότι αυτό είναι αναμενόμενο. «Το θέμα είναι πόσο βαριά περιστατικά είναι και όπως φαίνεται δεν είναι βαριά. Δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν. Είναι ήπιας νόσησης ή ασυμπτωματικά».
30.000 έγκυες έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ χωρίς προβλήματα
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο καθηγητής του ΑΠΘ και σε ότι αφορά τις εγκύους. Αν και δεν υπάρχει επίσημα μελέτη μέχρι στιγμής, υπάρχουν δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ γιατί εκεί εμβολιαζόταν οι έγκυες. Στις ΗΠΑ υπάρχουν 30.000 έγκυες γυναίκες που έχουν κάνει το εμβόλιο και τις παρακολουθούν πλέον επιστήμονες. «Και από τα επίσημα στοιχεία από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων σε ότι αφορά το κομμάτι της ασφάλειας δεν έχουμε κάτι ανησυχητικό». Πρόσθεσε τέλος ότι ο πολίτης δεν χρειάζεται να κάνει κάποια εξέταση πριν εμβολιαστεί εκτός και αν έχει συμπτώματα κορονοϊού.
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Διχάζει τα κράτη το εμβόλιο της AstraZeneca
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Τα πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα της κάλπης – Τι θα συμβεί σε περίπτωση ισοπαλίας
Αμπελόκηποι: Στη φυλακή οδηγείται ο 31χρονος - Την Πέμπτη απολογείται η σύντροφός του
Επίδειξη δύναμης από το Ιράν: Έδειξε σε βίντεο υπόγεια τούνελ γεμάτα βαλλιστικούς πυραύλους
«Κόβει» το τσιγάρο η Βρετανία: Το απαγορεύει στους εφήβους και σε εξωτερικούς χώρους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr