Δερμιτζάκης - Κορονοϊός: Μέχρι και 5.000 κρούσματα τον Απρίλιο αν δεν ληφθούν μέτρα
Απαισιόδοξος είναι ο γνωστός καθηγητής Γενετικής αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μέχρι και 5.000 κρούσματα κορονοϊού ενδέχεται να έχουμε τον Απρίλιο αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στη διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων και τους λόγους που δεν αποδίδουν τα μέτρα, ο Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6, ότι η συμμετοχή του κόσμου μειώνεται, δεν υπάρχει έντονη συστράτευση ενώ κάθε νέο lockdown είναι λιγότερο αποδοτικό από το προηγούμενο, σε όλο τον κόσμο. Επεσήμανε δε πως αν δεν αλλάξει κάτι και ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο, με δεδομένο ότι ο αριθμός μετάδοσης του κορονοϊού είναι πάνω από 1, τότε τον Απρίλιο μπορεί να έχουμε 4.000 και 5.000 κρούσματα την ημέρα. Επεσήμανε βέβαια ότι είναι πολύπλοκο το ζήτημα καθώς και ό,τι να κάνουμε θα είναι ρίσκο.
Διαβάστε επίσης: Τέλος lockdown και στην εστίαση με τραπέζια έξω τον Απρίλιο
«Ή κλείνουμε τον κόσμο μέσα, τύπου Ουχάν στην αρχή της πανδημίας, που φυσικά είναι εκτός συζήτησης ή αποσυμπιέζουμε τις δραστηριότητες με τέτοιο τρόπο, ώστε εκεί που οι συγκεκριμένες δραστηριότητες γίνονται μέσα στο σπίτι, όπως συναντήσεις μεταξύ φίλων και συγγενών, μεταφέρουμε αυτή την κοινωνικοποίηση εκτός εσωτερικών χώρων επομένως μειώνουμε το ρίσκο της μετάδοσης», ήταν τα λόγια του ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι έχουμε δαινομονοποίηση κάποιων δραστηριοτήτων όπως είναι τα σχολεία, και όλη η προσέγγιση έχει πάει σε λάθος κατεύθυνση.
«Αυτό που θα έπρεπε να γίνει ήδη από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, ήταν να πετύχουμε αυξημένη κινητικότητα και χαμηλή μετάδοση, με μάσκες και αποστάσεις, να χτιστεί ένα πλαίσιο συμπεριφοράς ώστε να μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια κάνοντας κάποιες δραστηριότητες», τόνισε.
Κατά τα άλλα, υποστήριξε το εμβόλιο της AstraZeneca και απέδωσε τη φασαρία που γίνεται γύρω από αυτό στις κόντρες της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τόνισε, επίσης, πως αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca δεν υπήρξαν περιστατικά θρόμβωσης στους εκατομμύρια εμβολιασμούς που έχουν γίνει στη Βρετανία, ούτε στις κλινικές δοκιμές, ενώ ακόμα και αν υπάρχει συσχέτιση, την οποία ο ίδιος αποκλείει, αυτή είναι τόσο μικρή που δεν δικαιολογεί την αναστολή των εμβολιασμών.
«Δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι αυτό σχετίζεται, εν μέρει τουλάχιστον, με τις πιέσεις και τις κόντρες που υπάρχουν ανάμεσα στην AstraZeneca και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γύρω από τον εμβόλιο είναι δυσανάλογος ο θόρυβος, επομένως θεωρώ ότι έχει πολιτικό κομμάτι πίσω. Όλες οι εταιρείες έχουν συμφέρον να δημιουργήσουν περιβάλλον εμπιστοσύνης για τα εμβόλια, άρα δεν έχει να κάνει με πόλεμο εταιρειών, είναι πολιτικής φύσεως» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως συστήνει το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Τα επιστημονικά στοιχεία με έχουν πείσει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές» ανέφερε.
Διαβάστε επίσης: Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Εξετάζεται το sms με κωδικό 6 στο 13033 με αυτοκίνητο
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr