Αίτνα: Η Ελληνίδα ηθοποιός που ζει αγκαλιά με το βουνό που «φουμάρει» - Φωτογραφίες
H πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας με έδρα την Κατάνια Στέλλα Καλησπεράτου μιλάει για την καθημερινή συμβίωση με την Αίτνα και το δέσιμο της Σικελίας με την Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η ονομασία Αίτνα μπορεί να προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι», ή τη φοινικική λέξη «attano». Οι Άραβες ονόμαζαν το βουνό Gibel Utlamat, το «βουνό της φωτιάς». Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Σύμφωνα με τον Αισχύλο ο Γίγαντας Εγκέλαδος καταπλακώθηκε μετά από μία έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνα. Και κάπου μεταξύ μύθου και πραγματικότητας τα χρόνια περνάνε και ο άνθρωπος έμαθε να συμβιώνει μαζί με το πιο ενεργό και υψηλότερο ηφαίστειο των 3.350 μέτρων.
Στις 16 Φεβρουαρίου καταγράφηκε άλλη μία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου και από τότε κάθε περίπου 30 ώρες υπάρχει έξαρση με εκρήξεις και λάβα που ρέει άφθονη στον αυχένα του κρατήρα. Κάθε μέρα οι κάτοικοι στην Κατάνια αλλά και στα γύρω χωριά είναι με μία σκούπα στο χέρι καθαρίζοντας στάχτη και ελαφρόπετρες που πέφτουν από τον ουρανό.
Πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού
Η Στέλλα Καλησπεράτου είναι ένα από τα μέλη της δραστήριας ελληνικής κοινότητας της Σικελίας που μένει μόνιμα στην Κατάνια και πρεσβεύει τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό. Πτυχιούχος της ιταλικής φιλολογίας, ηθοποιός και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Είναι επίσης συνεργάτης της έδρας πιστοποίησης της ελληνικής γλώσσας του πανεπιστημίου της Κατάνια με καθηγήτρια την Κατερίνα Παπαθέου και διοργανώνει σειρά δράσεων, ενημερώσεων και εκδηλώσεων για τον σύγχρονο και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό καθώς και μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ορθοφωνίας.
Μαθαίνουν πιο πολλά από τα ελληνόπουλα
«Βρίσκομαι έξι χρόνια στην Κατάνια και από το 2017 έχω αφιερωθεί στο έργο του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Στοχεύουμε στους νέους σπουδαστές κυρίως στους μαθητές των κλασσικών Λυκείων της Ιταλίας που κάνουν αρχαία ελληνικά και εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Μάλιστα κάνουν περισσότερα αρχαία ελληνικά από ότι τα ελληνόπουλα στην Ελλάδα. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα σε όλη τη νότια Ιταλία και ειδικά στη Σικελία και είμαι πολύ ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχουμε στο Ινστιτούτο».
Η Σικελία, η μαφία και η αρχαία Ελλάδα
«Στην Ελλάδα όταν ακούμε Σικελία το συνδυάζουμε με τη μαφία που αυτό είναι λάθος και οι Ιταλοί όταν ακούνε για Ελλάδα το συνδυάζουν με την αρχαία Ελλάδα που επίσης δεν είναι σωστό. Αυτό που θέλουμε είναι να μάθουν οι Ιταλοι για το σήμερα της Ελλάδας και οι Έλληνες για το σήμερα της Ιταλίας», λέει στο ethnos.gr η Στέλλα Καλησπεράτου και αποκάλυψε πως βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια ώστε πολλοί Δήμοι της Σικελίας να τιμήσουν το μήνυμα των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Πίναμε ποτό και έβρεχε πέτρες
Την ίδια ώρα όμως η Αίτνα βρυχάται και η έξαρση του ηφαιστείου είναι μία καθημερινότητα για όλους στην Κατάνια: «Την ημέρα της έκρηξης βρέθηκα σε μία πλατεία της πόλης. Ημουν με φίλους και συνεργάτες και συζητούσαμε. Ξαφνικά άρχισε να βρέχει πέτρες. Ηταν σουρεαλιστικό το σκηνικό. Ηταν μικρές μαύρες πέτρες σαν ελαφρόπετρα. Τα πάντα σκεπάστηκαν από λεπτό στρώμα τέφρας. Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα είμαστε όλοι με μία σκούπα στο χέρι. Εντάξει, για εμάς που μένουμε στην πόλη είναι μία εμπειρία, αλλά για τους αγρότες και τους ανθρώπους που επηρεάζονται επαγγελματικά και μάλιστα εν μέσω πανδημίας δεν είναι και ότι καλύτερο. Γενικά όμως η ζωή στην Κατάνια η ζωή των ανθρώπων κυλάει κανονικά και όλοι είναι εξοικειωμένοι με το ηφαίστειο».
Οταν βλέπεις το βουνό να φουμάρει...
Η καλύτερη ώρα για να παρατηρήσει κανείς το ηφαίστειο από την Κατάνια είναι το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί. Συνήθως είναι σκεπασμένο από σύννεφα γιατί έχει μεγάλο υψόμετρο και έτσι δεν φαίνεται ο κρατήρας. Βράδυ με καθαρό ουρανό είναι καταπληκτική η εικόνα και δυστυχώς δε μπορεί να αποτυπωθεί καλά σε βίντεο ή φωτογραφίες. Καλή ώρα είναι και πολύ νωρίς το πρωί που βλέπεις το βουνό να... φουμάρει».
Οπως λέει η Στέλλα Καλησπεράτου τα δύο τελευταία σαββατοκύριακα επισκέφθηκε τα χωριά που είναι κοντά στον κρατήρα και συνήθως αποτελούν τουριστικό προορισμό: «Έρχονται χιλιάδες τουρίστες για να δουν το ηφαίστειο. Βέβαια από την Δευτέρα είμαστε πάλι σε πορτοκαλί καραντίνα λόγω της πανδημιας και συνεπώς δεν είναι εύκολες οι μετακινήσεις. Πριν την καραντίνα επισκεφτήκαμε τα χωριά που είναι σχετικά κοντά στον κρατήρα. Εκεί έπεσαν μεγαλύτερες πέτρες, έγιναν κάποιες ζημιές στα αυτοκίνητα αλλά μέχρι εκεί. Είναι υπέροχοι άνθρωποι, θυμίζουν πολύ την Ελλάδα και φυσικά χαίρονται πολύ όταν μαθαίνουν πως υπάρχουν Έλληνες επισκέπτες στα μέρη τους».
«Φάτε τη σκόνη μας»
Η είδηση πως η τέφρα από την Αίτνα ταξίδεψε μέσα σε έξι ώρες στην Αθήνα έδωσε αφορμή στην Στέλλα Καλησπεράτου να πειράξει τους φίλους της στην Ελλάδα: «Η Αίτνα είναι πηγή ζωής για τους ανθρώπους εδώ καθώς ένα μεγάλο μέρος από τον τουρισμό. Δεν φοβούνται το ηφαίστειο καθώς όπως λένε και οι επιστήμονες ένα ηφαίστειο που εκτονώνεται συχνά δεν έχει φόβο για μία μεγάλη έκρηξη. Αντίθετα ένα ηφαίστειο που "κοιμάται" όπως ο Βεζούβιος είναι πολύ πιο επικίνδυνο να κάνει βίαιη έκρηξη. Όταν έμαθα πως η τέφρα έφτασε μέσα σε λίγες ώρες στην Ελλάδα μίλησα με τους γονείς και τους φίλους μου και τους είπα με χιούμορ "φάτε τη σκόνη μας". Είναι τα "χαιρετίσματα" από μία πανέμορφη γωνιά της Μεσογείου με μεγάλη ιστορία, πλούσια κουλτούρα και έντονο αρχαιοελληνικό στοιχείο».
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr