Κορονοϊός: Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία - Ερχεται επιστράτευση ιδιωτών γιατρών
Αυστηρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους ιδιώτες γιατρούς - Την Κυριακή (21/3) αναμένεται να ανακοινωθεί η επιστράτευση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Την ώρα που στην Αττική οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν χτυπήσει κόκκινο, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την Αττική, όπου η κατάσταση είναι ασφυκτική λόγω του κορονοϊού. Η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών δείχνει να είναι μονόδρομος για το υπουργείο Υγείας, μετά και την άκαρπη συνάντηση των δύο πλευρών το πρωί του Σαββάτου (20/3). Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί, σήμερα, Κυριακή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν ανταποκριθεί στο προσκλητήριο του υπουργείου Υγείας να συνδράμουν το ΕΣΥ, σε αυτή τη δύσκολη μάχη. Επισήμανε ότι «αν χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, δεν θα διστάσω να το κάνω».
Διαβάστε επίσης: Στα άκρα κυβέρνηση και ιδιώτες γιατροί - Προ των πυλών η επιστράτευση
Η διαφωνία των γιατρών με την κυβέρνηση
Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που επισκέφθηκε εκτάκτως το βράδυ του Σαββάτου το νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», λίγες ώρες μετά το «ναυάγιο» στη μεσημεριανή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον ίδιο και τους ιατρικούς συλλόγους, έστειλε ξανά το δικό του μήνυμα στο σύνολο των ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς, μέχρι στιγμής, στο κάλεσμα να ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με την επιστράτευση να αποτελεί, πλέον, το πιθανότερο σενάριο. «Θέλω να πω ότι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Κικίλιας προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να πείσει τους γιατρούς για τη μεγάλη ανάγκη να συμμετάσχουν σε αυτή τη μάχη. Παρά τις εκκλήσεις και τις προσπάθειες του υπουργού Υγείας, οι ιδιώτες γιατροί δεν φαίνεται να έχουν ανταποκριθεί, αφού μέχρι στιγμής μόλις 60 ιδιώτες γιατροί θα συνδράμουν το ΕΣΥ στη μάχη κατά της πανδημίας. Ο Βασίλης Κικίλιας μάλιστα έχει σημειώσει πολλές φορές ότι τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι σημαντικά: μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη αμοιβής για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών σε εφημερίες ίση με αυτή του Επιμελητή Β’, ενώ προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ. αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές για όσους συνεργαστούν (αφορά μόνο όσους ιατρούς συνεργαστούν με το Ε.Σ.Υ. δυνάμει του δέκατου τέταρτου άρθρου της από 13.4.2020 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με το αρ. 1 του ν.4690/2020). «Σε μία άνιση μάχη που δίνεται αδιάλειπτα εδώ και ένα χρόνο, οι ιδιώτες γιατροί οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν έναντι της κοινωνίας», σύμφωνα με όσα επισημαίνουν από το υπουργείο.
Η τηλεδιάσκεψη το Σάββατο ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και τους ιατρικούς συλλόγους έγινε σε τεταμένο κλίμα, ενώ οι εκπρόσωποι των ιδιωτών γιατρών έθεσαν συγκεκριμένους όρους. Συγκεκριμένα ζητούν:
- κάλυψη αστικής ευθύνης
- ευελιξία εργασιακής σχέσης
- διεύρυνση ειδικοτήτων
Πώς θα γίνει η επιστράτευση των γιατρών
Το Σύστημα Υγείας ως γνωστόν έχει ανάγκη από Πνευμονολόγους, Παθολόγους και Αναισθησιολόγους. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΑ σχεδόν 60 γιατροί που θα αποκομίσουν και τα χρηματικά οφέλη που προβλέπει το κάλεσμα.
Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο να βρεθούν άλλοι περίπου 140 γιατροί και μάλιστα άμεσα, αφού τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου δέχονται καθημερινά ισχυρές πιέσεις, τόσο λόγω των νέων εισαγωγών όσο και λόγω απουσίας υγειονομικού προσωπικού που νοσεί από κορονοϊό. Οι γιατροί που θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επιστράτευσης θα πρέπει επίσης να είναι έμπειροι και σε καλή φυσική κατάσταση για να μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας. Η κατάρτιση της τελικής λίστας και επίδοση των φύλλων επιστράτευσης αναμένεται να υλοποιηθεί εκτός απροόπτου από την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.
Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.
Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Υγείας, δίνοντας χρόνο στους ιδιώτες γιατρούς δεν κάνει πράξη την προειδοποίηση της περασμένης Τετάρτης για 48ωρη προθεσμία εθελοντικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που λήγει σήμερα Παρασκευή. Αυτό πάντως που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι, σε περίπτωση επιστράτευσης οι ιδιώτες γιατροί δεν θα τύχουν χρηματικής αμοιβής, όπως οι συνάδελφοι τους που έχουν εκδηλώσει εθελοντικά το ενδιαφέρον τους.
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ο οποίος είχε τηλεδιάσκεψη με 2.000 συναδέλφους του εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων πως ««στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία». «Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση», αναφέρει πάντως σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι «δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό».
Ο κ. Πατούλης προσθέτει ότι «ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα που η χώρα μας δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για τη ζωή τους, οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον φονικό ιό. Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα». Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρει ότι «δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό. Ο απολογισμός και η απόδοση ευθυνών ανήκουν στην επόμενη ημέρα. Τώρα όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».
Διαβάστε επίσης: Self test: Βήμα βήμα η διαδικασία - 12 απαντήσεις για τα δωρεάν τεστ κορονοϊού
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr