Σαρηγιάννης: Λιανεμπόριο 12 Απριλίου, εστίαση 1 Ιουνίου - Μετά το Πάσχα τα σχολεία
Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τοποθετεί στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου την κορύφωση του σημερινού κύματος της πανδημίας, με 3.000 ημερήσια κρούσματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου τοποθετεί την κορύφωση του σημερινού κύματος της πανδημίας από τον κορονοϊό, με 3.000 ημερήσια κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο,, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ για τη συνέχεια κάνει λόγο για αποκλιμάκωση, ενώ μιλώντας στο ethnos.gr δίνει τις δικές του εκτιμήσεις για τις ημερομηνίες που μπορεί να ανοίξει στο lockdown το λιανεμπόριο, η εστίαση καθώς και τα σχολεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.
Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να βιαστούμε και να προχωρήσουμε σε άμεσα ανοίγματα τομέων της αγοράς αλλά και των σχολείων, τα οποία εκτιμάει ότι πρέπει να γίνουν πολύ αργότερα από τα σενάρια που κυκλοφορούν σήμερα. Εξαίρεση κάνει μόνο για τα Λύκεια, τα οποία υποστηρίζει ότι πρέπει να ανοίξουν στις 29 Μαρτίου, με τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αφού ως καθηγητής και ο ίδιος κρίνει ότι πρέπει να έχουν το χρόνο να προετοιμαστούν επαρκώς οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μαζί με την Γ΄ Λυκείου ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι πρέπει να ανοίξουν και οι άλλες δύο τάξεις του Λυκείου, αφού θα είναι πολύ δύσκολο για τον ίδιο εκπαιδευτικό να κάνει δια ζώσης μάθημα στην Γ΄ τάξη και τηλεκπαίδευση στις άλλες δύο.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: «Ασφυξία» στα νοσοκομεία στην Αττική - Κικίλιας: Δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο
Σε ό,τι αφορά τη δια ζώσης εκπαίδευση σε Γυμνάσια και Δημοτικά, ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμάει ότι πρέπει να γίνει ξανά μετά το Πάσχα, αφού με βάση τα μοντέλα του το Μάιο θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. «Έχω πει στους αρμόδιους τα σχολεία να λειτουργήσουν με 17 μαθητές σε κάθε τάξη, ωστόσο, δε θα το κάνουν. Λένε ότι δεν μπορεί να γίνει, αν και δεν καταλαβαίνω το λόγο. Για άνοιγμα των Λυκείων στις 29 Μαρτίου μιλάω ως καθηγητής, γιατί αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Γυμνάσια και Λύκεια πρέπει να ανοίξουν μετά το Πάσχα, αφού, αν γίνει αυτό νωρίτερα , όποια μέτρα κι αν πάρουμε, τα κρούσματα από τον κορονοϊό θα αυξηθούν πάλι, έστω και λίγο. Το Πάσχα θα είμαστε πολύ καλύτερα, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω αυτήν τη στιγμή, αν θα μπορούμε να μετακινηθούμε και να γιορτάσουμε στα χωριά μας», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.
Λιανεμπόριο τον Απρίλιο, εστίαση τον Ιούνιο
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο καθηγητής του ΑΠΘ υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει στις 12 Απριλίου, με βάση την πορεία που εκτιμάει ότι θα ακολουθήσει το επιδημιολογικό φορτίο το επόμενο διάστημα. «Έχω συζητήσει με τους εκπροσώπους των εμπόρων, προκειμένου να τοποθετήσουν στα καταστήματά τους συσκευές απολύμανσης του αέρα, οι οποίες θα βοηθήσουν πολύ και το βλέπουν θετικά. Το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου προκαλεί κινητικότητα και γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνει στις 12 Απριλίου. Δε θα έχει αποσυμπιεστεί νωρίτερα η κατάσταση και είναι κρίμα να ανοίγουμε και να κλείνουμε», λέει ο κ. Σαρηγιάννης.
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του για τους επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης, αφού υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος κλάδος της αγοράς δεν θα πρέπει να ανοίξει νωρίτερα από την 1η Ιουνίου. Τότε θα έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε η εστίαση να ανοίξει με ασφάλεια.
Μεγάλο όπλο τα εβδομαδιαία τεστ
Ξεκάθαρα υπέρ των εβδομαδιαίων τεστ, που θα μπορούν να κάνουν μόνοι τους οι πολίτες, τάσσεται ο κ. Σαρηγιάννης. Τα χαρακτηρίζει ως ένα πολύ μεγάλο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού θα δείξουν την πραγματική εικόνα της διασποράς στην κοινότητα.
«Τα τεστ είναι πιθανό να δείξουν ότι αντί για 3.000 ημερήσια κρούσματα, έχουμε 10.000 κρούσματα την ημέρα. Είμαι ξεκάθαρα υπέρ αυτών των τεστ, διότι θα δείχνουν την πραγματικότητα. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των τεστ, τόσο περισσότερο κοντά στην αλήθεια βρισκόμαστε. Θα λειτουργήσουν, όπως όταν βάζουμε το θερμόμετρο, αν νοιώθουμε κάτι, ώστε να ξέρουμε, αν έχουμε πυρετό. Έτσι θα καταφέρουμε να μειώσουμε τη διασπορά. Δεν πρέπει να τρομάξουμε, αν τα εβδομαδιαία τεστ δείξουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων», λέει ο κ. Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ θέτει και την πολύ σημαντική παράμετρο της απόλυτης προστασίας των εργαζομένων, σε περίπτωση που το εβδομαδιαίο τεστ, που θα κάνουν στο σπίτι τους, δείξει ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό. «Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να φοβάται ότι θα απολυθεί ή θα χάσει το ρόλο του στη δουλειά, αν πει στο αφεντικό του ότι είναι θετικός. Πρέπει να τονιστεί αυτό ρητά ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτή η διάσταση είναι πολύ σημαντική. Διαφορετικά δε θα κάνουμε τίποτα, αν κάποιος εργαζόμενος δει ότι είναι θετικός και δεν το πει στον εργοδότη του από φόβο, μήπως χάσει τη δουλειά του. Είναι τραγικό να λειτουργήσει κάποιος με κοινωνική ευθύνη και τελικά να βρεθεί άνεργος», υπογραμμίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ.
Διαβάτε επίσης: Κορονοϊός: Ποια μάσκα είναι η καλύτερη, πώς τη φοράμε - Νέες οδηγίες
Ξεκινά η επέλαση του χιονιά από την Ουκρανία: Επί ποδός η Πολιτική Προστασία - Όλα τα μέτρα
Δίσεκτο το '24 για τον ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική απαξίωση, η εχθροπάθεια και οι στόχοι του Φάμελλου
Τη Δευτέρα το σχέδιο της κυβέρνησης για γονικό έλεγχο στα social media - Οι 3 άξονες
Συγκινητική πρωτοβουλία μαθητών από το Μενίδι: Μαγείρεψαν φαγητό και το μοίρασαν στους άστεγους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr