Θετικοί παρά το εμβόλιο κορονοϊού: Τα 2 σενάρια για τα κρούσματα στο Γεννηματάς
Δύο μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξηγούν το φαινόμενο στο Γεννηματάς με εμβολιασμένους υγειονομικούς να ανιχνεύονται θετικοί στον κορονοϊό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το ενδεχόμενο να προσβλήθηκαν από το στέλεχος της αφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού που δεν καλύπτει πλήρως το εμβόλιο της Pfizer, είτε να βρίσκονται στο 9,5% που το συγκεκριμένο εμβόλιο δείχνει να είναι μην το ίδιο δραστικό είναι τα δύο σενάρια που εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι για τους υγειονομικούς που εμβολιάστηκαν στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» και νόσησαν, σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας και διευθυντή της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδη.
«Δεν είναι ανύπαρκτη η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί αλλά δεν νοσεί σοβαρά», τονίζουν στο ethnos.gr τόσο ο κ. Ροηλίδης όσο και οι καθηγητής στο ΑΠΘ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Σίμος Μεταλλίδης, και επίκουρος καθηγητής στο ΑΠΘ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Εμμανουήλ Σμυρνάκης με αφορμή τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού σε εμβολιασμένους υγειονομικούς και το κλείσιμο δύο κλινικών στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» στην Αθήνα. Όπως εξηγούν και οι τρεις τα εμβόλια συμβάλλουν στο να μειώσουν τη σοβαρή νόσο που σημαίνει στην πραγματικότητα τη νοσηλεία. «Δεν είναι κάτι ανησυχητικό το περιστατικό στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι πολύ δραστικό, μειώνοντας τη βαριά νόσηση. Δεν έχει ελεγχθεί ότι προλαβαίνει όμως και τη μετάδοση».
Διαβάστε ακόμη: Συναγερμός στο Γεννηματάς: Κρούσματα σε υγειονομικούς που είχαν κάνει το εμβόλιο
Ροηλίδης: Στο 9,5% το ποσοστό να μην είναι δραστικό το εμβόλιο της Pfizer
Η πιθανότητα να νοσήσει ένα υγειονομικός που έχει κάνει το εμβόλιο της Pfizer είναι κάτω από το 10% σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία του τελευταίου εξαμήνου, όπως αναφέρει ο κ. Ροηλίδης, η πιθανότητα το εμβόλιο της Pfizer να μην είναι δραστικό αγγίζει το 9,5%. «Δεν νοσηλεύουμε εμβολιασμένους ανθρώπους. Αυτοί εμφανίζουν είτε πολύ ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί».
Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη, ότι «στους 160 ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid στο ΑΧΕΠΑ σήμερα δεν είναι ούτε ένας εμβολιασμένος. Έχουμε δει υγειονομικούς να νοσούν όταν μέλη της οικογένειάς τους, κυρίως, νόσησαν. Υπάρχει και εκεί μια μεγάλη έκθεση στον ιό. Δεν είναι μόνο από τους ασθενείς ο κίνδυνος».
Σμυρνάκης: Τρεις στους 10 που εμβολιάστηκαν με AstraZeneca μπορεί να νοσήσουν ήπια
Αντίστοιχα το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως εξηγεί από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Σμυρνάκης, προστατεύει 100% από τη σοβαρή νόσο αλλά το ποσοστό να νοσήσει κάποιος ήπια στην κοινότητα πέφτει στο 60-70%. Επικαλούμενος τις μελέτες του συγκεκριμένου εμβολίου τονίζει ότι τρεις στους 10 που έχουν κάνει το εμβόλιο της Οξφόρδης μπορεί να νοσήσουν αλλά πολύ ήπια. «Μπορεί κάποιος να νοσήσει αλλά τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά και δεν εισάγεται στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ. Δεν είναι κάτι που μας ξενίζει αυτό που έγινε στο Γεννηματάς. Είναι ένα πολύ μικρό, αναμενόμενο ποσοστό. Δεν πρέπει να μας θορυβεί. Κανένα εμβόλιο δεν έχει 100% αποτελεσματικότητα», δήλωσε στο ethnos.gr o κ. Σμυρνάκης.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής του ΑΠΘ, το ιικό φορτίο και η έκθεση που έχει ένας άνθρωπος απέναντι στον κορονοϊό αυξάνει την πιθανότητά του να νοσήσει. «Αν είμαι στην πρώτη γραμμή και εξετάζω ασθενείς από Covid και δεν έχω την προστασία από το εμβόλιο τότε υπάρχει περίπτωση να νοσήσω. Αν έχει δουλέψει 100% το εμβόλιο πάνω μου τότε όπου και να βρίσκομαι δεν παθαίνω τίποτα».
Αργεί το «τείχος» προστασίας στην κοινωνία
Αν και ο εμβολιασμός αρχίζει να αποδίδει, είμαστε λίγο μακριά από το «τείχος» προστασίας, όπως αναφέρει ο κ. Σμυρνάκης. Βασικός στόχος παραμένει η ολοκλήρωση των εμβολιασμών στην ομάδα άνω των 60 ετών, η οποία είναι η πιο ευπαθής και κρίσιμη στο να νοσήσουν σοβαρά. Χαρακτηριστικό είναι ότι όπου έχουν εμβολιαστεί αυτοί οι άνθρωποι μειώνονται οι νοσηλείες τους. «Οπότε πιστεύω όταν τέλος Μαΐου εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι από τις αρχές καλοκαιρού θα αρχίσει να εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός και να είμαστε πιο αισιόδοξοι και να δημιουργηθεί ένας τείχος προστασίας» πρόσθεσε ο κ Σμυρνάκης.
Παρόλο που οι υγειονομικοί ήταν αρχικά προβληματισμένοι, σταδιακά, βλέποντας ότι τα πράγματα πάνε καλά και τους συναδέλφους τους που έχουν εμβολιαστεί, αισθάνονται πιο ασφαλείς και η μερίδα που ήταν αναποφάσιστοι έχουν δρομολογήσει τον εμβολιασμό τους, παρατηρεί ο κ. Σμυρνάκης. «Υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων, η οποία έχει μεγάλες αντιστάσεις. Εκεί δεν περιμένεις να αλλάξει κάτι εύκολα. Καλό είναι αυτοί οι άνθρωποι να μην είναι στην πρώτη γραμμή και να θέτουν άλλους απλούς συνανθρώπους τους σε κίνδυνο». Δεδομένου ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, ο καθηγητής επιμένει στη σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας ώστε να μην φοβούνται και να απαντηθούν τα ερωτήματά τους γιατί και οι επαγγελματίες υγείας είναι μέρος του πληθυσμού. «Δεν είναι μόνο γιατροί. Είναι και άλλες ομάδες επαγγελματιών υγείας. Είναι νοσηλευτές που ενδεχομένως δεν έχουν τις γνώσεις που έχει ένας επαγγελματίας γιατρός» κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη: Self test: Από Τρίτη 6 Απριλίου στα φαρμακεία - Βήμα βήμα πώς κάνουμε το τεστ
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr