Κορονοϊός - Κιουμής: 18 Απριλίου ξεκινά η αποκλιμάκωση στα κρούσματα
Η αποκλιμάκωση στα κρούσματα θα ξεκινήσει στις 18-20 Απριλίου και στα νοσοκομεία 7-10 μέρες αργότερα - Μη φυσιολογικό και το φετινό Πάσχα, ήσυχο επιδημιολογικά το καλοκαίρι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Από τις 18 με 20 Απριλίου, κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντή της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Κιουμή, θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα μας, ενώ η αντίστοιχη αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στις απλές κλίνες των νοσοκομείων, θα ακολουθήσει 7 με 10 μέρες αργότερα και θα αρχίσει να γίνεται ορατή από το τέλος του μήνα.
Φυσιολογικό Πάσχα δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε φέτος, ωστόσο, το καλοκαίρι, από τα μέσα ή το τέλος Ιουνίου και μετά, θα είναι ήσυχο επιδημιολογικά, σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας, αφού αναμένεται να είναι μικρός ο αριθμός των νοσηλευομένων με κορονοϊό. Εκτός κι αν υπάρξουν πολλά εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες, εξαιτίας πλημμελών ελέγχων, οπότε ανατραπεί σε κάποιο βαθμό η θετική πορεία της πανδημίας.
Διαβάστε επίσης: Επαθε έμφραγμα από ένα σάντουιτς: Απίστευτη περιπέτεια για τον βουλευτή Γιώργο Αμανατίδη
Ωστόσο, ακόμα κι αν το καλοκαίρι είναι ήσυχο, ο κ. Κιουμής θεωρεί ως εξαιρετικά αμφίβολο το ενδεχόμενο να αποχωριστούμε τις μάσκες και να απολαύσουμε τις διακοπές μας και τα μπάνια μας στις παραλίες χωρίς αυτόν τον… βραχνά,
«Όπως πολλοί συνάδελφοι, έτσι κι εγώ εκτιμούσα ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα ξεκινούσε από την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, διαψευστήκαμε, διότι δεν μπορούσαμε να υπολογίσουμε την απόλυτη κατάρρευση του lockdown το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούσαμε να υπολογίσουμε ούτε τις πολλές συγκεντρώσεις και πορείες, καθώς και τα κορονοπάρτι, παράγοντες που συμβάλουν σημαντικά στη διασπορά του ιού. Εκτιμώ ότι από τις 18 με 20 Απριλίου θα αρχίσει να φαίνεται μία οριακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Στις ΜΕΘ και στις απλές κλίνες των νοσοκομείων η αποκλιμάκωση της πίεσης θα αρχίσει να γίνεται ορατή 7 με 10 μέρες αργότερα, δηλαδή προς το τέλος Απριλίου. Η εικόνα θα είναι καλύτερη το Πάσχα, αλλά όχι τόσο καλή, ώστε να το γιορτάσουμε φυσιολογικά. Κανείς δεν περιμένει ότι μέσα σε λίγες μέρες τα κρούσματα από το σημερινό αριθμό θα πέσουν στα 500», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής.
Ήσυχο το καλοκαίρι, αλλά με μάσκες
Σε ό,τι αφορά την πίεση που θα δέχεται το σύστημα υγείας το καλοκαίρι, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ εκτιμάει ότι θα κινείται σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να το περάσουμε ήσυχα. Όπως αναφέρει, η κατάσταση επιδημιολογικά θα είναι περίπου ίδια με το περσινό καλοκαίρι, όταν στις ΜΕΘ κάθε νοσοκομείου δεn νοσηλεύονταν περισσότερα από 2-3 ασθενείς με κορονοϊό και στις απλές κλίνες περισσότερα από 10-12 ασθενείς.
«Το καλοκαίρι θα είναι καλό, διότι θα προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι εμβολιασμοί. Δεν θα έχουμε μία συλλογική ανοσία, ωστόσο, θα έχει δημιουργηθεί ένα τείχος, το οποίο θα παρέχει μια προστασία. Εκτός κι αν έχουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και πάλι πιστεύω ότι θα περάσουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι. Για εκείνο που αμφιβάλλω εξαιρετικά, είναι το αν θα πετάξουμε τις μάσκες το καλοκαίρι και αν θα πάμε στις παραλίες χωρίς αυτές. Είναι γεγονός ότι ο κόσμος άρχισε να δυσκολεύεται πολύ με τις μάσκες. Κι εγώ δυσκολεύομαι πλέον, αφού αισθάνομαι σαν να φοράω συνέχεια μία… χειροπέδα», αναφέρει ο κ. Κιουμής.
Γιατί δεν μειώνεται ο αριθμός των νεκρών
Παρά τους πολλούς εμβολιασμούς των ηλικιωμένων, οι οποίοι παρουσιάζουν και υψηλότερη θνητότητα και παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό σε σχέση με τα κρούσματα είναι μικρότερος σε σύγκριση με αυτούς του περασμένου Νοεμβρίου, εξακολουθεί να καταγράφει η χώρα μας έναν αρκετά υψηλό αριθμό θανάτων από covid-19. Αυτό κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ οφείλεται σε σειρά αιτιών.
«Παρά τον υψηλό αριθμό εμβολιασμών σε ηλικιωμένους, υπάρχει ένα 35% αυτών που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και αυτό το ποσοστό είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, πολλοί ηλικιωμένοι μέχρι στιγμής έχουν κάνει μόνο μία δόση του εμβολίου και άρα δεν έχουν πετύχει ακόμα ικανοποιητική επάρκεια αντισωμάτων. Παράλληλα, οι μεγαλύτερες ηλικίες, ακόμα και να έχουν εμβολιαστεί, παρουσιάζουν μεγαλύτερη νοσηρότητα με διάφορες ασθένειες. Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν από κορονοϊό. Πεθαίνουν με κορονοϊό. Οι περισσότεροι πάσχουν από κάτι άλλο και ο κορονοϊός αποτελεί το διαβατήριο που υπογράφεται ο θάνατος. Η ανοσιακή απάντηση των ηλικιωμένων στον κορονοϊό είναι τα εμβόλια, ωστόσο, λόγω της υψηλότερης νοσηρότητάς τους, παράγουν λιγότερα αντισώματα σε σύγκριση με τους νεότερους. Γι’ αυτό ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν ηλικιωμένους, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Αρκεί ένα έστω και μικρό πρόβλημα υγείας για να ανατρέψει την ισορροπία των ηλικιωμένων, η οποία είναι πολύ ασταθής», τονίζει ο κ. Κιουμής.
Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο για κορονοϊό: Όλα όσα γνωρίζουμε για τις θρομβώσεις
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr