Δασικοί χάρτες: Δεν είναι δασικές οι εκτάσεις με ασπάλαθο και φρύγανα
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ ναρκοθέτησε το έργο των δασικών χαρτών,🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί δασικές λόγω της κάλυψής τους με ασπάλαθους και φρύγανα δημιουργώντας ένα τεράστιο αλαλούμ στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων μετά την πρόσφατη εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών, αποφάσισε ομόφωνα το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών (ΤΣΔ) του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου, οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια ώστε να χαρακτηρίζονται δάση ή δασικού χαρακτήρα.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση επιλύονται σημαντικές αστοχίες που αφορούν στον χαρακτηρισμό εκτάσεων κυρίως στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, τη Μάνη, το Βόρειο Αιγαίο και άλλες περιοχές της χώρας. Στη γνωμοδότηση αυτή κατέληξε το ΤΣΔ μετά από δύο συνεδριάσεις προκειμένου να εξετάσει το ερώτημα που του απηύθυνε σχετικά ο υφυπουργός, Γιώργος Αμυράς, στις 23 Μαρτίου.
Διαβάστε επίσης: Δασικοί χάρτες «κατά παραγγελία» - Πώς θα λύσει τα προβλήματα το Υπουργείο Περιβάλλοντος
Συγκεκριμένα, βάσει της ομόφωνης γνωμοδότησης που εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη, οι εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν αγροτικού χαρακτήρα και λόγω της εγκατάλειψης αναπτύχθηκε ασπάλαθος και φρυγανώδης βλάστηση δεν χαρακτηρίζονται δασικές.
Επιπλέον, οι εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή και καλύπτονται διαχρονικά μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές αλλά χορτολιβαδικές.
Τη γνωμοδότηση θα επικυρώσει με την υπογραφή σχετικής απόφασης ο κ. Αμυράς στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών διόρθωσης των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες που έχουν αναληφθεί προκειμένου να αρθεί το χάος που δημιούργησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών, το οποίο οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες πολίτες κυρίως από τη νησιωτική Ελλάδα.
Θα ακολουθήσει η υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, η οποία εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο παραδεχόμενο ουσιαστικά την ύπαρξη σημαντικών αστοχιών και σφαλμάτων στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.
Στη συνέχεια με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες και νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένεται να επιλυθούν τα άλλα δύο ακανθώδη ζητήματα που έχει αναδείξει η ανάρτηση των δασικών χαρτών και συγκεκριμένα τα πρόδηλα σφάλματα, για τα οποία το βάρος θα μετατοπιστεί από τον πολίτη στη δημόσια διοίκηση το ζήτημα του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου σε Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Μάνη, Κύθηρα - Αντικύθηρα, Λέσβο, Σάμο και Χίο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, σήμερα έγινε το πρώτο βήμα διόρθωσης των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες: «Το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε επιπλέον πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δίχως κόστος και ταλαιπωρία για τους πολίτες».
«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ρεαλισμό όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υφυπουργός, Γιώργος Αμυράς προσθέτοντας πως «η δημόσια διοίκηση αλλάζει δόγμα και θα διορθώσει τυχόν σφάλματα που υπάρχουν στους δασικούς χάρτες. Χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Θα διαφυλάξουμε το δάσος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, διασφαλίζοντας τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών».
Στη βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το αλαλούμ με τους δασικούς χάρτες
Στο μεταξύ στη Βουλή φέρνει το θέμα των δασικών χαρτών ο ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Περιβάλλοντος 72 βουλευτές με επικεφαλής τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο και στην οποία κάνουν λόγο για «βραχυκύκλωμα» σε μία μεγάλη μεταρρύθμιση.
Οι βουλευτές μιλούν για πληθώρα πρόδηλων σφαλμάτων στους αναρτημένους δασικούς χάρτες αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αναρτήσεις σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ιόνιο. «Υπάρχουν εκτάσεις που έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί όπως επαρχιακό δίκτυο, αγροτικοί δρόμοι, δημοτικά ακίνητα, δεξαμενές ύδρευσης, δημοτικές εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, οικίες πολιτών με νόμιμη οικοδομική άδεια, ξενοδοχειακές μονάδες, ελαιώνες και πορτοκαλεώνες που είχαν καεί και ενώ έχει εκδοθεί εγκύκλιος που ορίζει ότι έπρεπε να αποχαρακτηριστούν γιατί ήταν αγροτική καλλιέργεια αυτή δεν εφαρμόστηκε».
Στο κείμενο της επερώτησης οι βουλευτές αφού μιλούν για ουσιαστική ακύρωση των δασικών χαρτών με τον νόμο του 2020 με το επιχείρημα της «αναμόρφωσής» τους, καταγγέλλουν για άλλη μία φορά «ξεκάθαρο μετεκλογικό ρουσφέτι του κ. Χατζηδάκη σε καταπατητές και παράγοντες του αγροτικού χώρου που επωάζονται για δεκαετίες στο χώρο της Δεξιάς και εκμεταλλεύονται τον αγροτικό κόσμο».
Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνουν, κυρίαρχο επιχείρημα ήταν η ύπαρξη 170.000 αντιρρήσεων και η καθυστέρηση στον έλεγχο τους. «Επιχείρημα όμως που αποκρύπτει ότι οι αντιρρήσεις αυτές αντιστοιχούν σε πολύ μικρό ποσοστό της έκτασης των αναρτημένων δασικών χαρτών (μικρότερο του 2%) και ότι η καθυστέρηση που οφειλόταν στην έλλειψη προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες θα λυνόταν με τις δρομολογημένες προσλήψεις των 550 δασολόγων και δασοπόνων που η ίδια πάγωσε».
Επισημαίνουν μάλιστα ότι ως προς τις άλλες αιτιάσεις εκείνη την περίοδο της ΝΔ, υπήρχε ήδη πρόβλεψη στη νομοθεσία για την εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες περιοχών που καλύπτονταν από νόμιμες πράξεις της διοίκησης, και άρα δεν ήταν αυτή η αιτία ακύρωσης των δασικών χαρτών από τον κ. Χατζηδάκη. «Στόχος ήταν η εισαγωγή αμφιβόλου εγκυρότητας διοικητικών πράξεων ως δυνάμενες να αλλάξουν τον χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων», υπογραμμίζουν.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι αντί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να συμβάλει στη γρήγορη εξέταση από το ΣτΕ για να είναι ξεκάθαρο το τοπίο, «καθυστέρησε την εξέταση και ταυτόχρονα ανάρτησε τους χάρτες με λάθη και εκκρεμότητες με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημερινό απόλυτο μπάχαλο. Και τώρα ακυρώνει πρακτικά την ανάρτηση και περιμένει το αποτέλεσμα του ΣτΕ που η ίδια, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και συνολικά η κυβέρνηση, καθυστέρησε».
Αναφερόμενοι στην πρόσφατη εξάμηνη παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι ερωτώντες βουλευτές προβλέπουν πως πρακτικά «οδηγούμαστε σε ανάρτηση για όλο το 2021 και βλέπουμε αν ποτέ ολοκληρωθεί γιατί δεν είναι ορατή και καμία λύση», την ώρα που έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις αυστηρότερου χρονοδιαγράμματος στην Ευρωπαική Ενωση.
Σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις, σημειώνουν ότι «δημιουργούνται δασικοί χάρτες διαφορετικών ταχυτήτων και ευνοούνται οι ανισότητες» αφού «ενώ δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους πολίτες να υποβάλλουν με καθυστέρηση δικαιολογητικά που δεν είχαν προσκομισθεί κατά την υποβολή της αίτησης αναμόρφωσης των δασικών χαρτών, σε άλλους πολίτες, των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, ή σε πολίτες που δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν αιτήσεις και γενικά σε όποιο πολίτη έχει έννομο συμφέρον αφαιρείται αυθαιρέτως η δυνατότητα υποβολής αντίρρησης για τα μη αναμορφωμένα τμήματα του δασικού χάρτη».
Διαβάστε επίσης: Δασικοί χάρτες: Επιχείρηση κατευνασμού της οργής των νησιωτών
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr