Εθνική Πινακοθήκη: Βρέθηκε πίνακας του Πικάσο που είχε κλαπεί το 2012
Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο πίνακας του Πικάσο που είχε κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη, όπως και ένα έργο του Μοντριάν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Βρέθηκε ο κλεμμένος Πικάσο της Εθνικής Πινακοθήκης, όπως και ένα έργο του Μοντριάν, 9 χρόνια μετά την κλοπή που είχε γίνει, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία. Συνελήφθη ένας 49χρονος, γνώριμος των αρχών, με παρελθόν στις κλοπές. Ο 49χρονος προσήχθη στη ΓΑΔΑ, ομολόγησε ότι οι πίνακες είναι στην κατοχή του και υπέδειξε πού ήταν. Οι δύο πίνακες βρέθηκαν στην Κερατέα, συσκευασμένοι και προστατευμένοι.
Πρόκειται για το «Γυναικείο Κεφάλι», το έργο που δημιούργησε το 1939 ο Πικάσο και χάρισε στην Ελλάδα. Είχε γίνει δωρεά από τον ίδιο τον Πικάσο το 1949 για την αντίσταση κατά των Γερμανών. Το έργο είχε κλαπεί το 2012 και μέχρι σήμερα η τύχη του ήταν άγνωστη.
Ο δεύτερος πίνακας είναι του Mondrian, χρονολογείται από το 1905 και απεικονίζει έναν ανεμόμυλο. Αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Παππα και δόθηκε δωρεά το 1963 στην Εθνική Πινακοθήκη.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: «Δύο πίνακες που είχαν αφαιρεθεί από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012 (ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν) βρίσκονται στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά τον εντοπισμό τους από το 2ο τμήμα του ΥΔΕΖΙ». Όλο αυτό το διάστημα η ΕΛ.ΑΣ. έκανε επισταμένες έρευνες μέχρι να φτάσει στα ίχνη του 49χρονου.
Σημειώνεται ότι εκτός από το «Γυναικείο Κεφάλι», το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου 2012 εκλάπησαν επίσης το έργο «Μύλος» (1905) του Ολλανδού Πιέτ Μοντριάν και ένα σχέδιο σε χαρτί, των αρχών του 17ου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο).
Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη 29 Ιουνίου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Η κλοπή του πίνακα του Πικάσο το 2012
Το ημερολόγιο έγραφε 9 Ιανουαρίου 2012 και μετά τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισαν να γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες της κλοπής που είχε λάβει χώρα τα ξημερώματα. Μαζί με τις πρώτες πληροφορίες βγήκαν και οι πρώτες διαρροές από το περιβάλλον της αστυνομίας. Το έργο έφερε τον τίτλο «Γυναικείο Κεφάλι». Επρόκειτο για την Ντόρα Μάας, συντρόφου επί σειρά ετών του διάσημου ζωγράφου, που συχνά την είχε χρησιμοποιήσει ως μούσα και μοντέλο του. Ο συγκεκριμένος πίνακας ήταν το τελευταίο πορτραίτο της που δεν είχε πωληθεί και φιλοτεχνήθηκε το 1939.
Ο Ισπανός καλλιτέχνης δώρισε τον πίνακα στην Ελλάδα για να ευχαριστήσει τους Έλληνες για τη στάση τους απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το «Γυναικείο Κεφάλι» έφερε και την ιδιόχειρη αφιέρωσή του στα γαλλικά, που έγραφε: «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso», δηλαδή «Για τον ελληνικό λαό, Φόρος τιμής από τον Πικάσο».
Όταν διαπιστώθηκε η κλοπή, οι Αρχές ξεκίνησαν ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να εντοπίσουν τους διαρρήκτες, οι οποίοι ήταν δύο όπως τότε φαινόταν στο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.
Freedom pass: Πώς θα λειτουργεί και πού θα χρησιμοποιείται - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γλυκά Νερά: Όλο το σκεπτικό της εισαγγελέως για την επιμέλεια της μικρής Λυδίας
Αλλαγές στα σχολεία: Στο νηπιαγωγείο από 4 ετών όλα τα παιδιά από τη νέα χρονιά
Τσίπρας: Κατώτατος μισθός 800 ευρώ - Όλο το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ για την Εργασία
Το «Πηγάδι της Κόλασης»: Η μυστηριώδης τρύπα που βγάζει αφόρητη μυρωδιά και παραμένει ανεξερεύνητη
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr