Χρήστος Ζερεφός: Ζούμε την κλιματική κρίση - Να μη φτάσουμε στο απροχώρητο, δεν θα έχει γυρισμό
Ο ακαδημαϊκός και γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών μιλά για τις καταστροφικές φωτιές και την Κλιματική Αλλαγή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η Κλιματική Αλλαγή είναι παρούσα. Από τις συνθήκες ακραίου καύσωνα - διάρκειας δέκα ημερών στην Ελλάδα - μέχρι τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχίζουν να επηρεάζουν την ανθρωπότητα όσο αυτή δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό και την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης.
Το ethnos.gr συνομίλησε με τον Ακαδημαϊκό και γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστο Ζερεφό, για την Κλιματική Αλλαγή και τις καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου δεκαήμερου στη χώρα μας.
Οι καταστροφές που βλέπουμε συνδέονται με την κλιματική αλλαγή
Αρχικά, ο κ. Ζερεφός ξεκαθάρισε πως οι καταστροφές που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. «Συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, διότι αυτό που συνέβη τις τελευταίες δέκα ημέρες στην Ελλάδα είναι καθαρά αποτέλεσμα των ακραίων συνθηκών που μπορούσαν να υπάρξουν μόνο λόγω της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής», είπε και πρόσθεσε: «Δηλαδή, δεν έβρεξε από τον Μάιο στο μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας. Η σχετική υγρασία στα εδάφη να είναι κάτω από 15%. Καύσωνας δέκα ημερών. Η σύμπτωση όλων αυτών με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου δεν μπορούσαν να συμβούν αν δεν είχε αποσταθεροποιηθεί το κλίμα. Δεν έχουν ξαναπαρατηρηθεί ποτέ από τότε που έχουμε μετρήσεις στη χώρα μας».
«Ελπίζω να μη φτάσουμε στο απροχώρητο»
Παρατηρώντας πως στο δημόσιο διάλογο μετατοπιζόμαστε σταδιακά από τον όρο κλιματική αλλαγή στον όρο κλιματική κρίση ρωτήσαμε σχετικά τον κ. Ζερεφό για το αν πραγματικά οδεύουμε πως μία βαθύτερη κρίση αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον.
«Είναι κρίση γιατί αυτό φωνάζουμε οι επιστήμονες από πολλά χρόνια. Ότι (δηλαδή) θα φτάσουμε στην κρίση. Τώρα ζούμε την κρίση. Ελπίζω να μη φτάσουμε στο απροχώρητο, που δεν έχει γυρισμό αυτή η ιστορία», τόνισε ο κ. Ζερεφός στο Ethnos.gr.
Σύμφωνα με τον Ακαδημαϊκό η κατάσταση αυτή είναι ακόμα αναστρέψιμη αρκεί οι κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη να ακούσουν τους επιστήμονες. «Είναι αναστρέψιμη αρκεί να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Παρισίων και η "πράσινη" συμφωνία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εξήγησε.
Ειδική επιτροπή της Ακαδημίας Αθηνών για τις καταστροφικές φωτιές και τα δάση
Για τις φωτιές στην Ελλάδα που είδαμε το τελευταίο δεκαήμερο να καίνε μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου της χώρας και να αφανίζουν περιουσίες ο κ. Ζερεφός τόνισε πως θα διερευνηθούν από ειδική επιτροπή.
«Αυτά θα τα ερευνήσει επιτροπή από το κέντρο κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και η οποία θα συνέλθει και θα συνεδριάσει πολλές φορές για να καταλήξει σε συμπεράσματα τα οποία θα τα δώσει στην Πολιτεία», είπε αρχικά ο κ. Ζερεφός που ορίστηκε συντονιστής της προαναφερθείσας επιτροπής.
«Αυτό (σ.σ. το πόρισμα της επιτροπής) δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα μας πάρει, πάντως οπωσδήποτε θέλει πολλούς μήνες για να βγει συμπέρασμα. Σταδιακά επιμέρους συμπεράσματα μπορεί να βγουν αλλά όχι πριν από κάποιους μήνες επίσης. Είναι δύσκολο το θέμα γιατί αφορά όλη την Ελλάδα και αφορά όλα τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας», εξήγησε στο Ethnos.gr.
«Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση»
Παρατηρώντας πως το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ο κ. Ζερεφός υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν σε κατάσταση επιφυλακής.
«Θεωρώ πως πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση γιατί ποτέ κανείς δεν ξέρει πότε μία σπίθα μπορεί να ρίξει φωτιά σε οποιοδήποτε δάσος. Αυτά που ζήσαμε φέτος είναι καινοφανή. 58 φωτιές την ίδια ημέρα. Τέτοια πράγματα ελπίζω ότι για φέτος τουλάχιστον δεν θα τα ξαναδούμε αλλά πρέπει όλοι να προσέχουμε και αν δούμε κάποιον που πετάει τσιγάρα ή πάει να κάνει εμπρησμό πρέπει αμέσως να είμαστε επί ποδός. Πρέπει όλοι οι Έλληνες να προστατεύσουμε το θέμα του εμπρησμού είτε από αμέλεια, είτε όχι. Αμέλεια εδώ δεν υπάρχει. Είναι κακούργημα. Και επομένως πρέπει να το ξέρουν όλοι ότι όποιος συλληφθεί θα πάει μέσα για καλά», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών.
«Ενθαρρυντικό ότι έγινε κακούργημα ο εμπρησμός»
Μιλώντας για το κατά πόσο το νομοθετικό πλαίσιο για τους εμπρησμούς είναι επαρκές ή όχι ο κ. Ζερεφός εξήγησε: «Με το που έγινε κακούργημα τώρα, από πλημμέλημα ο εμπρησμός δάσους είναι πολύ ενθαρρυντικό. Εγώ θα το ήθελα ακόμα πιο αυστηρό. Θα δουλέψουμε και σε αυτό. Η επιτροπή μας θα ζητήσει τη γνώμη και επιφανών νομικών για το ζήτημα αυτό».
Επιστρέφοντας στο θέμα της επιτροπής ο Ακαδημαϊκός τόνισε: «Κυρίως θα καταθέσουμε προτάσεις. Εμείς δεν κάναμε την επιτροπή για να δούμε τα λάθη. Εμείς κάναμε την επιτροπή για να δούμε πως θα σωθούν τα δάση από οποιαδήποτε επιβουλή ή και από οποιαδήποτε αιτία στο προσεχές μέλλον».
Φωτιές Εύβοια: Όσοι στηριζόντουσαν στα δάση θα πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις
Η τεράστια οικολογική καταστροφή στην Εύβοια είναι μία ανοιχτή πληγή για την τοπική κοινωνία που ζούσε και από τα δάση. Ερωτηθείς για το πότε εκτίμα ότι μπορούν να αναγεννηθούν τα δάση και οι νέοι να επιστρέψουν στις δουλειές τους ο κ. Ζερεφός ήταν συγκρατημένος.
«Αυτό είναι δύσκολο να το πει κανείς. Τα δάση ξέρετε αναγεννώνται σε 10-15 χρόνια μετά το κάψιμο. Αυτά τα δάση βέβαια ήταν πολύ παλιά δάση και όσοι στηριζόντουσαν σε αυτά θα πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Να τους βοηθήσει ίσως η Πολιτεία να εκμεταλλευτούν άλλα δάση που δεν τα είχαν εκμεταλλευτεί έως τώρα. Πάντως θα υπάρξει μία περίοδος μεταβατική, μέχρι να αναγεννηθούν τα δάση που μπορεί να ξεπεράσει και τα 10 και τα 15 χρόνια», εξήγησε.
Το 15% της ακτογραμμής μας κινδυνεύει από την αύξηση της μέσης στάθμης της θάλασσας
Με αφορμή δημοσίευμα βρετανικού μέσου που αναφέρει πως νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού κινδυνεύουν με αφανισμό μέχρι το 2100 αναγνώρισε πως ο κίνδυνος είναι ορατός.
«Ήδη μερικά είναι σε μηδέν ύψος. Υπάρχουν νησιά στον Ειρηνικό που είναι μισοβυθισμένα ας το πούμε έτσι. Οπότε είναι σωστό. Όλες οι χώρες κινδυνεύουν. Οι παράκτιες χώρες. Εμείς έχουμε ακτογραμμή 16.300 χλμ από τα οποία το 15% κινδυνεύει από τη αύξηση της μέσης στάθμης της θάλασσας η οποία προχωράει με ένα ρυθμό περίπου 25-30 εκατοστά στη δεκαετία. Αλλά δεν είναι λίγο. Είναι πολύ. Διότι γίνεται μαζί με αυτό το φούσκωμα της θάλασσας το οποίο είναι αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης, μπορεί να διεισδύσει υφάλμυρο ύδωρ στον υδροφόρο ορίζοντα και επομένως παράκτιες καλλιέργειες και γεωργικές δραστηριότητες να επηρεαστούν», τόνισε ο Χρήστος Ζερεφός.
Σε σχέση με το ενδεχόμενο ερημοποίσης περιοχών της χώρας μας σημείωσε: «Υπάρχουν περιοχές στη νοτιοανατολική Ελλάδα οι οποίες πράγματι κινδυνεύουν από ερημοποίηση». «Έχει αρχίσει ήδη», προειδοποίησε κλείνοντας o Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών.
Προσωπικός γιατρός: Γιατί υποχρεώνει η κυβέρνηση ιατρικό προσωπικό χωρίς ειδικότητα να παρέχει υπηρεσίες – Οι ελλείψεις και τα κονδύλια
Κοινωνική ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση - Σπριντ 40 ημερών στη Βουλή με νέα μέτρα
ΣΥΡΙΖΑ: Προχωρά στην εκλογή προέδρου αγνοώντας δημόσια τη διάσπαση Κασσελάκη – Τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι «διασπαστές»
Ο Έλον Μασκ επικεφαλής στο νέο υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ – Ποιος αναλαμβάνει το Άμυνας
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr