Κορονοϊός: Το τέλος των διακοπών φέρνει έκρηξη κρουσμάτων - Ποιες περιοχές «φλερτάρουν» με lockdown
Ποιες περιοχές της χώρας εμπνέουν ανησυχία και είναι «υποψήφιες» για lockdown🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ανήσυχοι εμφανίζονται οι ειδικοί για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται, απευθύνοντας έκκληση σε όσους γυρνούν από τις καλοκαιρινές διακοπές να τηρούν αυστηρά τα μέτρα. Στόχος είναι να ανακοπεί η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, την ώρα που η μετάλλαξη «Δέλτα» φαίνεται να γίνεται κυρίαρχη.
Την Τρίτη τα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ ήταν ξανά άκρως ανησυχητικά, αφού ανακοινώθηκε έκρηξη κρουσμάτων με 4.206 νέες μολύνσεις σε ένα 24ωρο με αρκετές περιοχές να βρίσκονται στο κόκκινο και τους αρμόδιους να αφήνουν ανοικτό το παράθυρο για μέτρα όπου χρειάζεται.
Παυλάκης: Η μετάλλαξη Δέλτα να αντιμετωπίζεται ως νέος ιός
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι αυτό που είπε ο ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. «Η μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως νέος ιός. Μεταδίδεται αστραπιαία και μπορεί να σταματήσει μόνο με lockdown», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πάντως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών ξεκαθάρισε πως η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε καθολικό lockdown, επομένως όποια μέτρα ληφθούν στο μέλλον θα έχουν καθαρά τοπικό χαρακτήρα.
Πού εντοπίζεται το πρόβλημα
Με εξαίρεση το Λασίθι, η διασπορά του κορονοϊού στην Κρήτη είναι ραγδαία. Παράλληλα, ανησυχία στους ειδικούς προκαλούν και άλλες περιοχές της χώρας όπως η Πελοπόννησος, η Αχαΐα και η Μεσσηνία όπου παρατηρείται μια σταδιακά αύξηση των κρουσμάτων, ενώ από κοντά βρίσκονται και η Ηλεία, η Κορινθία και η Λακωνία.
Από την ηπειρωτική Ελλάδα ξεχωρίζει η Εύβοια, η Κοζάνη, η Καβάλα, η Λάρισα, η Αιτωλοακαρνανία, ο Έβρος, ενώ αύξηση στο ιικό φορτίο υπάρχει και στα Ιωάννινα. Σημειώνεται ότι στις παραπάνω περιοχές δεν έχει τεθεί ακόμα στο τραπέζι το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων, ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα τους εξετάζεται συστηματικά.
Οι περιοχές που «κλείνουν το μάτι» στο τοπικό lockdown
Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο τοπικών lockdown είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε συγκεκριμένα νησιά της χώρας, εκεί όπου η κατάσταση θεωρείται δύσκολα αναστρέψιμη, καθώς στην εξίσωση μπαίνει και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που έχουν. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για νησιά όπως:
- η Ρόδος,
- η Λέσβος,
- η Νάξος και
- η Χίος
Εκεί ο ρυθμός του εμβολιασμού κυμαίνεται από το 45% έως το 56%. Όσον αφορά την κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αυτή παραμένει στα σταθερό, αλλά υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, την Τρίτη στην Αθήνα εντοπίστηκαν 969 κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη 323.
Φωτιά στα Βίλια: Τρίτη ημέρα μάχης με τις αναζωπυρώσεις
Φωτιές: Crash test για την κυβέρνηση η ταχύτητα στήριξης των πληγέντων
Αφγανιστάν - Εurotopics: Άρθρο του ethnos.gr στη διεθνή επισκόπηση Τύπου από 30 ευρωπαϊκές χώρες
Στέφανος Τσιτσιπάς: Φανταστικός τενίστας αλλά αρκεί μόνο αυτό;
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr