Πηνειός Ποταμός: Χωρίς σταγόνα νερό η κοίτη σε έκταση 25 χιλιομέτρων – Πώς εξηγείται το φαινόμενο
Για κανιβαλισμό στη διαχείριση του νερού κάνουν λόγο καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Καταστροφή σε καλλιέργειες και στην υδρόβια πανίδα από τον στερεμένο Πηνειό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μπορεί να έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν περιπτώσεις, κατά τις οποίες για διάφορους λόγους έχει στερέψει τμήμα του Πηνειού, κυρίως το μήνα Σεπτέμβριο, ωστόσο, ποτέ το πρόβλημα δεν είχε τόσο μεγάλη έκταση και ποτέ δε σημειώθηκε τόσο νωρίς, αρκετές μέρες πριν βγει ο Αύγουστος. Αυτό τόνισε στο ethnos.gr ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σημειώνοντας ότι υπάρχουν τρόποι για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πριν να είναι αργά για την ευρύτερη περιοχή.
Από την πλευρά τους καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα οφείλεται στη μεγάλη ξηρασία της φετινής χρονιάς, στην ανεξέλεγκτη άρδευση αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ποτιστικές καλλιέργειες στην περιοχή. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι μπορεί να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα πανίδα στη υδρόβια περιοχή αλλά και στις καλλιέργειες.
Χωρίς σταγόνα νερό η κοίτη σε έκταση 25 χιλιομέτρων
Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει σταγόνα νερού σε μία έκταση περίπου 25 χιλιομέτρων στην κοίτη του Πηνειού, από τις πηγές του στην περιοχή της Καλαμπάκας, μέχρι το χωριό Διαλεκτό, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τα Τρίκαλα. Όπως υποστηρίζει, στη συνέχεια υπάρχει νερό στην κοίτη του ποταμού, επειδή αυτό προέρχεται από τη λίμνη Πλαστήρα.
«Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό σε τόσο μεγάλη έκταση και τόσο νωρίς. Για την τοπική οικονομία η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων διαθέτει θερμοκήπια, τα προϊόντα από τα οποία διοχετεύει στις λαϊκές αγορές για τα προς το ζειν. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι για να βρουν νερό πλέον οι αγρότες, αναγκάζονται να τρυπήσουν τη γη σε διάφορα σημεία», τονίζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Κατά τον ίδιο, υπάρχουν λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, με σημαντικότερη την εκτροπή του Αχελώου. «Ήρθε η ώρα να μπει μπροστά το σημαντικότερο περιβαλλοντικό έργο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ο Αχελώος. Το ένα από τα δύο υδροηλεκτρικά έργα στον Αχελώο είναι κατά 65% έτοιμο, αλλά δέκα χρόνια παραμένει έτσι. Έργο συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ παραμένει σταματημένο. Αν είχε ολοκληρωθεί, δε θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές από τον ‘’Ιανό’’. Να γίνουν τα φράγματα στον Αχελώο, στη Μεσοχώρα και στη Συκιά. Θα άλλαζαν προς το καλύτερο το μικροκλίμα και θα αποτελούσαν πόλο έλξης τουριστών, όπως συμβαίνει σήμερα στη λίμνη Πλαστήρα. Επίσης, θα μπορούσαν να γίνουν και μικρότερα φράγματα σε διάφορα σημεία. Η κυβέρνηση σωστά πράττει και ξεκινάει την κατασκευή φράγματος στη Σκοπιά Φαρσάλων», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Αγοραστός.
«Κανιβαλισμός» στη διαχείριση του νερού
Για «κανιβαλισμό» στη διαχείριση του νερού της περιοχής, αφού υδροδοτείται «όποιος προλάβει», κάνει λόγο στο ethnos.gr ο καθηγητής Δασολογίας και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεοχάρης Ζάγκας, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή της Ελασσόνας.
«Δεν τηρείται ούτε καν η αρχή της αναλογικότητας στη διαχείριση του νερού. Γίνεται κανιβαλισμός, αφού όποιος προλάβει, παίρνει. Υπάρχει υπεράντληση και είναι λογικό να έχουμε σοβαρές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα. Αν δε διαχειριστούμε σωστά τα νερά μας, θα αντιμετωπίζουμε για καιρό τέτοια προβλήματα. Επίσης, θα πρέπει να δούμε και τι είδους καλλιέργειες έχουμε. Στην περιοχή τα έχουμε καταντήσει όλα ποτιστικά», λέει ο κ. Ζάγκας.
Μπορεί να δούμε ξανά νερό σε δύο μήνες
Από την πλευρά του ο καθηγητής του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και διευθυντής του εργαστηρίου Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων, Δημήτρης Στάθης, Θεσσαλός και αυτός στην καταγωγή, σημειώνει ότι υπάρχει η πιθανότητα να δούμε ξανά νερό στις στερεμένες περιοχές του Πηνειού ακόμα και μετά από δύο μήνες, όταν ξεκινήσουν οι δυνατές βροχοπτώσεις.
«Από εδώ και πέρα θα αντιμετωπίζει ο Πηνειός τέτοια προβλήματα, αν δε γίνουν έργα, για να μένει νερό στην κοίτη του. Η φετινή χρονιά ήταν πολύ ξηρή. Για πολλούς μήνες δεν έβρεξε, αλλά και τα χιόνια ήταν λιγοστά. Ήταν λογικό να φτάσουμε εδώ, αφού όποιος μπορεί παίρνει νερό και κάνει δεξαμενές. Θα επανέλθει ο Πηνειός, αλλά αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και μετά από δύο μήνες, όταν θα πέσουν οι δυνατές βροχές. Σίγουρα η αποκατάσταση δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μία μέρα», τονίζει ο κ. Στάθης.
Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι δεδομένο ότι ο στερεμένος Πηνειός θα αφήσει σημαντικά προβλήματα στην υδρόβια πανίδα αλλά και στις καλλιέργειες της περιοχής. «Σίγουρα θα υπάρχουν συνέπειες στις καλλιέργειες. Είναι ακόμα Αύγουστος και κυρίως τα καλαμπόκια, που πρόκειται να ωριμάσουν τον Οκτώβριο, θέλουν κι άλλο νερό. Το συμβάν μπορεί να αποτελέσει καταστροφή για τις καλλιέργειες που χρειάζονται νερό. Επίσης, τα όποια ψάρια έχει ο ποταμός αλλά και οι άλλες μορφές υδρόβιας ζωής, είναι σίγουρο ότι θα καταλήξουν στις περιοχές που στέρεψε. Σίγουρα μιλάμε για μία καταστροφή», σημειώνει ο κ. Στάθης.
Ανασχηματισμός: Τα σενάρια για χρόνο ανακοινώσεων και αλλαγές σε κορυφαία υπουργεία
Κορονοϊός – Τζανάκης: Γιατί ενδέχεται να μειωθούν τα κρούσματα από τα μέσα Σεπτεμβρίου
Προκλητικός ο Ακάρ: Η Ελλάδα δεν πάει πουθενά με την επεκτατική της πολιτική
Βραζιλία: Φυλάκιση 31 ετών για τη σύζυγο του Έλληνα πρέσβη
Αφγανιστάν: Η Χεράτ υπό τον ζυγό των Ταλιμπάν - «Ζούμε σαν αιχμάλωτοι»
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr